Međunarodni festival etnografskog filma

Laurent Van Lancker predstavlja vlastitu filmsku praksu u novom izdanju ETNOFILma

8. ETNOFILm festival

Redatelj i antropolog Laurent Van Lancker stiže na osmo izdanje ETNOFILm festivala. U Zavičajnom muzeju Rovinja govorit će o vlastitoj filmskoj praksi i radu SIC-a.

Novo izdanje ETNOFILma – Međunarodnog festivala etnografskog filma održat će se u Rovinju od 28. do 30. travnja 2016. godine Podsjetimo, festival je pokrenut s ciljem promocije vizualne antropologije koja s jedne strane potiče produkciju etnografskih filmova u usko disciplinarnom smislu te riječi – filmova čiji su autori školovani etnolozi/antropolozi, a s druge strane afirmira izvan-disciplinarne dokumentarne filmove koji razvijaju heterogenost pristupa etnografiji i vizualnoj antropologiji.

ETNOFILm se u proteklih sedam godina postojanja profilirao kao najznačajniji festival etnografskog filma u Hrvatskoj u sklopu kojega se na naše prostore donose globalni trendovi i premijere svjetskih produkcija te se intenzivno promoviraju projekti i međunarodna suradnja u polju etnologije, vizualne antropologije i novih medija.

U sklopu edukativnog dijela festivala organizirana su predavanja i radionica, a u okviru projekta Senzorna etnografija i novi mediji, koji je prošle godine inicirao Etnografski muzej Istre u suradnji s organizacijom SoundImageCulture (SIC) i ove godine u Rovinj dolazi redatelj i antropolog Lauren Van Lancker. Metodologija senzorne etnografije utemeljena je na ideji o isprepletenosti ljudskih osjetila te se odmiče od teksta kao primarnog medija u oblikovanju etnografske reprezentacije. Cilj projekta je prezentirati mogućnosti sinergije senzorne etnografije, novih medija i modernih tehnologija u procesima bilježenja, interpretacije i prezentacije nematerijalne kulture i kulture svakodnevice.

Laurent Van Lancker završio je studij filma i antropologije. U ranim dokumentarnim filmovima (Ymako iz 1998. i Moving with clouds iz 1999.) bavi se socijalnim, religijskim i umjetničkim aspektima različitih kultura. Autor je nekoliko eksperimentalnih dnevnika putovanja (Eth(n)ics, Trente et une nuits: mes rencontres palestiniennes, Rétroviseurs) te niza kratkih igranih filmova i plesnih videa. Van Lancker povremeno predaje vizualnu antropologiju i dokumentarni film na fakultetima u Gentu, Sint-Lukasu (Belgija) i SOAS-u (Velika Britanija).

SoundImageCulture (SIC) kolektiv je umjetnika/antropologa koji kroz format storytellinga propituju konvencije dokumentarnog filma. Baziran je na 11-mjesečnom edukativnom programu namijenjenom redateljima, umjetnicima i istraživačima na polju humanistike i društvenih znanosti, a potiče etičku refleksiju na to kako reprezentiramo druge u suvremenim medijima. U okviru programa polaznici preispituju odnose između umjetnika, subjekta i gledatelja te realiziraju vlastiti umjetnički projekt.

Laurent Van Lancker će u Zavičajnom muzeju Rovinja govoriti o vlastitoj filmskoj praksi te će predstaviti rad SIC-a u petak 29. travnja od 10.30 sati. Masterclass s Laurentom Van Lanckerom otvoren je za studente antropolgije i srodnih disciplina, ali i za ostale zainteresirane za vizualnu antropologiju.

Za sudjelovanje se možete prijaviti e-mailom na adresu lea@etnofilm.com do 27. travnja. Najave svih događanja u organizaciji festivala pratite na službenoj stranici ETNOFILm festivala ili na Facebook i Twitter stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Panel "Kako do (boljeg) posla?"

Udruga 3D za lokalni razvoj

Stručnjaci za tržište rada otkrivaju kako do posla

Panel je namijenjen svima koji razmišljaju o traženju (boljeg) posla, bilo da je riječ o srednjoškolcima, studentima, nezaposlenima ili zaposlenima. Sudjelovanje na panelu je besplatno.

Grafit: how long could you..

Brisanje uličnih „ukrasa”

Akcijski plan Zagreba: Grafiti će nestajati u roku 24 sata

Bit će izbrisani u roku 24 sata od prijave, a prijavljivat će ih građani, ali i gradski djelatnici koji rade komunalne poslove na ulicama.

Film "Noć živih mrtvaca"

Filmovi u Kinu Europa

Noć vještica uz kultni horor "Noć živih mrtvaca"

Na godišnjicu smrti svog oca brat i sestra odlaze na njegov grob. Ubrzo otkrivaju da se trebaju jednako bojati jedni drugih kao i zombija.

FotoMaČak

FotoMaČak – fotografski maraton Čakovec

Sudjelujte u zabavnom fotografskom maratonu i osvojite vrijedne nagrade

FotoMaČak je cjelodnevno fotografsko natjecanje, čiji je cilj popularizacija kvalitetne fotografije, jačanje suradnje među fotoklubovima, druženje i razvijanje fotografske kulture uz promociju Čakovca i Međimurske županije.

Lopta na obruču

Tradicionalna sportska natjecanja

STUDOM 2018: Kreću prijave za međudomsko nadmetanje u 6 disciplina

Sportovi u kojima će se studenti natjecati su futsal, košarka, odbojka, tenis, stolni tenis i badminton.