LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaključci tribine „Paralelni svjetovi”

„Kultura je pretpostavka da bi politika postojala”

Eageltonovo djelo „Kultura” prikazuje odnos kulture i politike te zašto ideologija nije i ne smije biti temeljem kulture. O glavnim točkama autora progovorili su profesorica Čačinović i profesor Puhovski na devetoj raspravi o kulturi u ciklusu tribina „Paralelni svjetovi”.

Eageltonovo djelo „Kultura” prikazuje odnos kulture i politike te zašto ideologija nije i ne smije biti temeljem kulture. O glavnim točkama autora progovorili su profesorica Čačinović i profesor Puhovski na devetoj raspravi o kulturi u ciklusu tribina „Paralelni svjetovi”.

Knjižnica Bogdana Ogrizovića, smještena u samom centru Zagreba, 25. rujna ponovo je vrvjela posjetiteljima. Publika se okupila na devetoj tribini o kulturi Paralelni svjetovi, ovaj put s temom: Kultura, politika i (suvremeno) društvo. Povod odabira teme za tribinu knjiga je Terryja Eageltona naziva Kultura. Voditelj tribina i urednik Kristijan Vujičić predstavio je hrvatsku inačicu knjige u izdanju Naklade Ljevak te moderirao goste tijekom rasprave – prof. Nadedžu Čačinović i prof. Žarka Puhovskog.

Eageltonovo djelo prikazuje odnos kulture i politike te zašto ideologija nije temelj kulture i zašto ne smije biti. Gosti predavači pokušali su objasniti glavne točke koje spominje autor i proširiti temu, ali i potaknuti na razmišljanje. Među ostalim temama najviše se zadržalo na problematici kulture, ali i pitanju vladinog financiranja određenih kulturnih događanja i institucija. Raspravljalo se ponajviše o odnosu kulture i politke, s većim naglaskom na značenju same kulture i njenog shvaćanja.

Problematika oko kulture, raspravljaju gosti, leži u tome što ona nije toliko proturječna politici kao što se misli. Dapače, ističe profesor Puhovski, u Staroj Grčkoj to je bila jedna sfera. Cilj je politike urediti zajednicu, a kultura je sredstvo socijalizacije – stoga su, zaključuje prof. Puhovski, kultura i politika snažno povezane: zajednica se zapravo i uređuje socijalizacijom. Kultura je pretpostavka da bi politika uopće postojala. Razlika je, ističe prof. Puhovski, u toleranciji – politika je ima, a kultura ne. Tek u novom vijeku dolazi do razdvajanja sfera politike i kulture stvaranjem sve većeg neprijateljstva i umanjivanjem činjenice da su sfere snažno povezane te da moraju djelovati zajedno.

Profesorica Čačinović osvrnula se na problematiku vladinog financiranja određenih kulturnih ustanova. Smatrajući da nerijetko kulturna događanja i sadržaji nisu dovoljno prihvaćeni da bi sami opstali na tržištu, ističe kako je zapravo dobro i važno odvajati dio sredstava za kulturna dobra. Kapitalizam je često okrutan, svojim težnjama ka ostvarenju slobodnog tržišta ne ostavlja mjesta za ona dobra koja nemaju toliku kapitalnu vrijednost, ali su vrlo važan dio čovječanstva i civilizacije.

FOTO: Studentski.hr

Gosti tribine profesori su i filozofi koji sudjeluju u javnom životu domaće kulturne scene. Profesor Puhovski hrvatski je politolog, filozof i analitičar, poznat po djelima filozofskog karaktera. Profesorica Čačinovič hrvatska je prevoditeljica i filozofkinja, među ostalim uspjesima poznata kao jedna od suosnivačica Centra za ženske studije u Zagrebu.

Tribine Paralelni svijetovi održavaju se već deset godina pod voditeljskom rukom Kristijana Vujičića. Mjesto održavanja zagrebačka je Knjižnica Bogdana Ogrizovića, smještena na Cvjetnom trgu, u samom srcu Zagreba. Dosad je održano pedesetak tribina, s time da je samo o kulturi njih devet. Teme koje se obrađuje društveno-humanističkog su karaktera, s fokusom na područjima filozofije, etike i sociologije.

Neke od već obrađenih zanimljivih tema osvrnule su se na žene u filozofiji i književnosti, feminizam, filozofiju uma i korektnost u politici. Govorilo se o religiji, ali i o ateizmu. Mnoge su teme već obrađene, ali još ih ima koje čekaju svoj red. Do kraja 2017. godine tribine se nastavljaju u zanimljivom tonu kao i dosad, a teme rasprava, kao i datume održavanja, moguće je saznati u knjižnici.

FOTO: STUDENTSKI.HR