LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posjet Margrete II. Hrvatskoj

Kultura i umjetnost u fokusu posjeta danskog kraljevskog para Hrvatskoj

Državni posjet kraljevskog para pratit će razne izložbe, predstave, projekcije, skupovi i seminari iz raznih područja kulture i umjetnosti te će biti potpisana dva sporazuma bitna za dansku i hrvatsku arheologiju.

Državni posjet kraljevskog para pratit će razne izložbe, predstave, projekcije, skupovi i seminari iz raznih područja kulture i umjetnosti te će biti potpisana dva sporazuma bitna za dansku i hrvatsku arheologiju.

Danska kraljica Margreta II. kći je kralja Frederika IX. iz dinastije Schleswig-Holstein-Soenderburg-Gluecksburg, ima 74 godine i na tronu je 32 godine

U utorak, 21. listopada stigla je u Zagreb zajedno sa suprugom, princom Henrikom. U Hrvatskoj će ostati četiri dana, a za to će vrijeme obići tri grada i sudjelovati u nizu političkih, poduzetničkih i kulturnih događanja. Drugi dan posjeta par će sudjelovati na dansko-hrvatskom poslovnom forumu na kojem će se razgovarati o tehnologiji zaštite okoliša, energetici, obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti, poljoprivredi, vodoprivredi i ribolovu, zdravstvu i farmaceutici, informatici te fondovima Europske unije.

Inače, Danska je 20. ulagač u Hrvatsku, neke od njezinih najvećih investicija su: pivnica Carlsberg Croatia, tvornica građevinskog materijala Hartmann i tvornica automobilskih naplataka i guma Starco Beli Manastir, zatim firma JYSK, koja je dosad u Hrvatskoj otvorila 15 trgovina i firma ROSBAK.

Državni posjet kraljevskog para pratit će razne izložbe, predstave, projekcije, skupovi i seminari iz raznih područja kulture i umjetnosti. Kraljica i princ Henrik ljubitelji su i poznavatelji umjetnosti, a i sami se njome bave. Margreta II. priznata je slikarica, koja je, između ostalog, ilustrirala dansko izdanje Gospodara prstenova, objavljeno 1977. i reizdano 2002. godine Okušala se kao i kostimograf i scenograf, dok je princ Henrik pijanist i pjesnik.

Treći dan, u četvrtak, posjetit će Koprivnicu, firme Carlsberg i Hartmann. Posljednji dan posjeta provest će u Splitu, gdje će sudjelovati na otvaranju izložbe Ejnar Dyggve u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici. Dyggve je danski arheolog koji je svoju karijeru posvetio istraživanju Salone, odnosno području današnjeg Solina i Splita te je veoma bitan u hrvatskoj arheologiji. Posjetit će i Dioklecijanovu palaču, a završnu konferenciju za novinare održat će u Meštrovićevoj galeriji.

Prilikom posjete kraljevskog para, bit će potpisana i dva sporazuma veoma bitna za hrvatsku, a i dansku arheologiju. Danska agencija za kulturu potpisat će s hrvatskim Ministarstvom kulture sporazum o razmjeni stručnjaka u području podvodne arheologije i sporazum o digitalizaciji arhiva Ejnara Dyggvea.
Državni posjet bit će prilika i za održavanje seminara o podvodnoj arheologiji u UNESCO-vom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju, a bit će održan i UNESCO-ov seminar u Splitu o očuvanju svjetske baštine u dvije zemlje.

Danskim i hrvatskim znanstvenicima nije strano sudjelovanje na temi podvodne arheologije. Osim kraljice, u posjet Hrvatskoj došli su i danski znanstvenici. Sutra, 23. listopada, u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru (ICUA Zadar), danski arheolozi održat će niz javnih predavanja i prezentacija na engleskom jeziku.

Program predavanja:

14.15 Morten Stenak, Kulturstyrelsen / Danish Agency for Culture: About cultural heritage in Denmark
14.45 Torben Malm, Kulturstyrelsen / Danish Agency for Culture: About underwater archaeology in Denmark in general
15.15 Ingeborg Svennevig, Strandingsmuseet St. George / Holstebro Museum: About Strandingsmuseum St. George
15.45 Tina Damgaard-Sørensen from Vikingeskibsmuseet Roskilde / Viking Ship Museum Roskilde: About Viking ship museum in Roskilde 
16.15 Questions and answers: A discussion with all present Danish and Croatian archaeologist
 

ICUA
 
ICUA; FOTO: icua.hr
 
 
FOTO: JUTARNJI.HR