LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna umjetnost

Kultna drama „Mačka na vrućem limenom krovu” premijerno u zagrebačkom HNK

Paolo Magelli najavljuje originalno i suvremeno čitanje kultne drame čijim junacima pripada značajno mjesto u almanahu popularne kulture XX. stoljeća. Premijera „Mačka na vrućem limenom krovu” zakazana je za 13. listopada.

Paolo Magelli najavljuje originalno i suvremeno čitanje kultne drame čijim junacima pripada značajno mjesto u almanahu popularne kulture XX. stoljeća. Premijera „Mačka na vrućem limenom krovu” zakazana je za 13. listopada.

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu najavljuje prvu ovosezonsku premijeru Mačka na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa, u režiji Paola Magellija. Zakazana je za 13. listopada.  

Tennessee Williams, klasik kojega su nazivali pjesnikom ljudskoga srca, ali i laureatom odbačenih, zaslužan je za preporod američke poslijeratne drame. Proširio je granice teatralnosti, a njegova djela su i danas inspiracija kazališnim i filmskim umjetnicima. Za njega se doista može reći kako je živio da bi pisao. U četrdeset godina stvaranja svoju glad za pisanjem pokušavao je utažiti napisavši više od sedamdeset drama, dva romana, četiri filmska scenarija, pet zbirki kratkih priča, pet zbirki poezije, zbirku eseja, autobiografiju, a ostavio je i mnoštvo pisama. Čak četrnaest njegovih drama i jedan roman adaptirani su za za film, dok je TV-ekranizaciju doživio čitav niz komada, jednočinki i priča.  

Za dramski je tekst Mačka na vrućem limenom krovu dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine te je iste godine praizveden u New Yorku. Detaljno portretirajući svoje likove, Williams daje duboko emotivnu i potresnu sliku obitelji koja se zaplela u vlastitu mrežu laži i obmana. Nitko u njoj nije oslobođen barem dijela krivnje, no iskrena potraga za istinom i ljubavi otkupljuje sudionike. Istodobno socijalna priča i melodrama, tekst djeluje svježe u eri novog konzervativizma, i svojim pokličem za slobodnom ljubavi pravi je izazov za slavnoga redatelja Paola Magellija.

Autorski tim predstave čine još dramaturginja Željka Udovičić, scenograf Lorenzo Banci, kostimograf Leo Kulaš te skladatelji Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Paolo Magelli najavljuje originalno i suvremeno čitanje ove kultne drame čijim junacima pripada značajno mjesto u almanahu popularne kulture XX. stoljeća. U ulogama Maggie i Bricka nastupaju Zrinka Cvitešić i Filip Vidović, mama i tata Pollitt su Ksenija Marinković i Milan Pleština, Brickovog brata i njegovu ženu glume Dušan Bućan i Ana Begić, velečasni Tooker je Livio Badurina, a dr. Baugha glumit će Goran Grgić. U predstavi nastupaju i pjevači Lucija Jelušić, Stefano Surian, Josip Roša te petero djece.

FOTO: MARA BRATOŠ