LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Treće izdanje Revije hrvatskih kratkih filmova „Kratki na brzinu”

Kratkometražni filmovi, edukacije i radionice u Zagrebu i Zelini

„Kratki na brzinu” prvi će se put održati u Zagrebu, uz dva nova festivalska programa.

„Kratki na brzinu” prvi će se put održati u Zagrebu, uz dva nova festivalska programa.

U utorak 3. svibnja u zagrebačkoj Booksi održana je press konferencija uoči 3. izdanja Revije hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu, koji će se održati u Zagrebu i u Sv. Ivanu Zelini. Direktor Toma Zidić, izvršna direktorica Martina Biljan, izvršna producentica Vanessa Biljan i direktor programa Zorko Sirotić predstavili su ideje i programe ovogodišnje revije Kratki na brzinu, a medijima se ujedno predstavio i žiri  – predsjednica žirija Tihana Lazović te članovi žirija Andrej Korovljev i (odsutni) Igor Bezinović. Na ovogodišnjem festivalu bit će prikazano sveukupno 56 kratkometražnih filmova, a selektor je prošlogodišnji predsjednik žirija Miroslav Mandić.

– Nema ljepšeg posla od gledanja filmova. – istaknula je filmska kritičarka Tihana Lazović.

 

Kratki na brzinu će se prvi put održati u Zagrebu, uz dva nova festivalska programa. Prvi je Doxanje u suradnji s Dokukinom KIC gdje će biti prikazani kratki dokumentarci s renomiranih svjetskih festivala, s Međunarodnim dokumentarnim filmskim festivalom iz Jihlave kao prvim gostom. Programu možete prisustvovati u utorak 10. svibnja u MM Centru s početkom u 19 sati. Drugi program pod nazivom Panorama održat će se u srijedu 11. svibnja u 19:30 sati na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Program je posvećen studentskom filmu, a glavni cilj je povezati strane studente i potaknuti razmjene iskustava i dijaloga. Gostovat će dva studenta iz Australije i tom prilikom predstavljati Australian Film, Television and Radio school iz Sydneyja.

Program u Zelini počinje u četvrtak 12. svibnja i traje puna četiri dana do 15. svibnja, a ovogodišnje izdanje otvorit će film Belladonna Dubravke Turić, nagrađen Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji 2015. godine Reviju zatvara Piknik Jure Pavlovića, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film. Uz filmove na glavnom programu, na ovogodišnjoj Reviji gostuju i tri festivala iz Italije, ovogodišnje zemlje partnera. Riječ je o jednom od najstarijih i najznačajnijih filmskih festivala dokumentarnog filma – Festival dei Popoli, zatim Magna – Mostra di cinema breve iz Acirealea te Sedicicorto film festival iz Forlija.

Kratki na brzinu posvećuju pažnju i edukaciji mladih, stoga u suradnji s Kinoklubom Zagreb nastavljaju sa Školom kratkog filma, programu namijenjenom mladima sa šireg područja Zeline. Nastavlja se i suradnja s filmskim profesionalcima u suradnji sa Sekvencom produkcije – Croatian Short Pitch – razvojna platforma koja profesionalcima omogućuje prezentiranje vlastitih projekata. Press konferenciji prisustovala je i Tamara Bilankov, mlada scenaristica i redateljica, ujedno pobjednica prošlogodišnjeg Croatian Short Pitcha svojim filmom Akt.

Novost ovogodišnje revije Kratki na brzinu je Casting workshop, edukativna radionica za glumce i glumice koji će uz pomoć dviju casting managerica – Martine Subašić iz Casting.hr-a i Suzane Zubčić iz Val produkcije – usavršiti tehnike prezentiranja na audiciji. Reviju dodatno obogaćuju i Late night film talks, odnosno večernji razgovori s filmskim profesionalcima koje će ove godine uveličati filmski autor Damir Čučić i glumac Rade Šerbedžija.

Novosti možete pratiti na mrežnoj stranici revije Kratki na brzinu i službenoj Facebook stranici.

FOTO: ANA GUZMIĆ