LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija filmova u Svetom Ivanu Zelini

„Kratki na brzinu“ otkriva koliko je snažan kratkometražni film

Filmovi mnogih hrvatskih filmaša prikazat će se na četvrtom festivalu kratkometražnog filma „Kratki na brzinu“. Na predstavljanjima će se razgovarati s redateljima i scenaristima, a osim središnjeg sadržaja, pripremljena su i mnoga popratna događanja.

Filmovi mnogih hrvatskih filmaša prikazat će se na četvrtom festivalu kratkometražnog filma „Kratki na brzinu“. Na predstavljanjima će se razgovarati s redateljima i scenaristima, a osim središnjeg sadržaja, pripremljena su i mnoga popratna događanja.

Kratki na brzinu naziv je revije hrvatskih kratkih filmova, koja se ove godine održava po četvrti put, pod pokroviteljstvom Grada Sv. Ivana Zeline, Zagrebačke županije te Veleposlanstva Švicarske u Hrvatskoj. U književnom klubu Booksa 18. svibnja predstavljen je program revije koji nudi nikad veći i nikad zanimljiviji sadržaj. 

Festival se održava na dvije lokacije – u Zagrebu i u Svetom Ivanu Zelini. Svečano otvorenje održat će se 6. lipnja u glavnom gradu gdje će se u Dokukinu KIC predstaviti partner festivala, međunarodni festival dokumentarnog filma Visions du Réel iz Švicarske. Taj program, zvan doksanje, posvećen je mladom švicarskom redatelju koji je poginuo u trećem mjesecu ove godine Riječ je o Léonardu Kohliju, čiji će posljednji film biti prikazan u znak počasti. Revija se već sljedećeg dana premješta u mjesto realizacije cijeloga projekta, u Sv. Ivan Zelinu, a prikazivat će kratkometražne filmove do 11. lipnja. 

Specifičnost ovogodišnje revije nalazi se u suradnji i s drugim projektima, osim s onima vezanima uz kratki film. Atrakcija povodom otvorenja revije novina je koja oduševljava organizatore, a nadaju se da će oduševiti i posjetitelje – riječ je o kazališnoj predstavi ekperimentalnoga karaktera. Predstava se održava pod nazivom Struktura zaborava, a ostvarena je u produkciji festivala Sedam dana stvaranja. Ideja je da se u Zelinu dovedu umjetnici, zabavnjaci, glazbenici, koji će uz filmove i nekim drugim sadržajima pridonijeti ugodnoj atmosferi.

Od mnogih prijavljenih filmova odabrano je 53 najboljih koji će se natjecati za dosta atraktivne nagrade. Nagrade dolaze u nekoliko kategorija, a to su Grand prix, kao najvažnija nagrada, te nagrade za najbolji film svakoga žanra: za najbolji igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni film. U ocjenjivanju filmova gledat će se svaki žanr posebno, ali i zasebni segmenti filma – režija i scenarij, kamera, montaža, glazba i animacija te glumačka izvedba. Posljednje tri nagrade malo su drugačijega karaktera. Croatian Short Pitch nagrada je u sklopu koje pobjednički film osvaja 3000 kn i podršku produkcijske kuće Sekvenca. Druga je Nagrada Innsbruck Film Campusa koja omogućuje pobjedniku sudjelovanje na tome prestižnom austrijskom festivalu. Treća, i svima najdraža, nagrada pripast će onom filmu koji osvoji srca i glasove publike.

Organizatori najavljuju autore i filmove svih vrsta, raznoliku produkciju te filmove kao one koji imaju priču u pozadini. To su filmovi koji prikazuju koliko je snažan kratki film, a o tome koliko je svaki pojedini dobar, odlučivat će tročlani žiri – animatorica Martina Meštrović, glazbenica Sara Renar te predsjednica žirija Evelin Stark, inače direktorica Innsbruck Film Campusa.

Selektor je ovogodišnje revije Stefan Krasić, mladi redatelj i scenarist iz Srbije koji je odabrao najbolje kratke filmove za prikazivanje. Od 53 filma, 17 ih je igranih, 20 animiranih i 12 dokumentarnih. Dva su filma eksperimentalna, a 2 eksperimentalno-igranog karaktera. Filmovi su, kako i sam naziv festivala govori,  kratki, odnosno kratkometražni, a traju između jedne i 29 minuta. Osim selektiranih 53 filma, na repertoaru se nalazi i pet finalista Croatian Short Pitcha.

Suradnik je revije i Filmska runda Osijek, revija sličnoga karaktera, a Roy Anderson Produkcija još je jedno od iznenađenja koja festival nudi. Revija organizira retrospektivu studentskih filmova Royja Andersona, tako da će se u ponudi pronaći sadržaj za sve uzraste.

Late night film talk special programski je na repertoaru u subotu, 10. lipnja, a ove će godine ugostiti čak dva prestižna imena – hrvatske redatelje i scenariste Hrvoja Hribara i Ognjena Svilinčića.

Organizatori pozivaju sve filmoljupce, filmaše i kulturnjake da posjete ovaj prigorski gradić te osjete dašak domaćeg i europskog kratkometražnog filma. Dodatne informacije dostupne su na Facebook stranici događaja.  

FOTO: KRATKI NA BRZINU