LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vrelo sedme umjetnosti u Supetru

Kratki filmovi studenata obilježili drugi dan Brač Film Festivala

Drugi dan festivala bio je rezerviran za natjecateljski dio. Naime, publika će odabrati najbolji kratkometražni film od osam filmova koje su snimili studenti iz cijele Europe. Uz to, u supetarskom ljetnom kinu bila je projekcija hvaljenog filma "Mustang".

Drugi dan festivala bio je rezerviran za natjecateljski dio. Naime, publika će odabrati najbolji kratkometražni film od osam filmova koje su snimili studenti iz cijele Europe. Uz to, u supetarskom ljetnom kinu bila je projekcija hvaljenog filma "Mustang".

Nakon odličnog starta, Brač Film Festival nastavio je u istom tonu. Drugi dan obilježili su film Mustang, koji je bio ovogodišnji kandidat za Oscara u kategoriji stranih filmova, te kratki filmovi čiji su autori studenti iz Hrvatske, Srbije, Danske i Slovenije.

S obzirom na to da su projekcije Mustanga i kratkometražnih filmova bile u isto vrijeme, imali smo tešku dilemu koji program odabrati, no na kraju smo odlučili pružiti podršku kolegama studentima kojima je ovaj festival bio sjajna platforma za promociju njihovih uradaka. Kratki filmovi prikazivali su se u amfiteatru na supetarskoj plaži. Podno zvijezda, uz miris borove šume i mora, atmosfera nije mogla biti loša. Međutim, organizatori su imali tehničkih poteškoća zbog prethodnog nestanka struje na cijelom otoku pa je prikazivanje filmova započelo kasnije od planiranog. Nažalost, dio publike nije imao strpljenja za čekanje, a oni drugi profitirali su uživajući u vrhunskim filmovima.

FOTO: Matej Subotić

Na programu kratkometražnih filmova bili su Cvijeće hrvatske redateljice Judite Gamulin, Piknik Jure Pavlovića, Fajrunt srpske redateljice Milene Grujić, Paraliza srpskog redatelja Dušana Zorića, Igra malog tigra Jasne Nanut, Silje danske redateljice Emilie Koefoed Larsen, slovenski film Montilmon te film Djevojke Luke Galešića. Na kraju je publika imala zadatak ocijeniti filmove, a pobjednik jedinog natjecateljskog dijela festivala saznat će se zadnju večer.

Favoriti našeg portala bili su filmovi Cvijeće, Igra malog tigra i Silje. Film Cvijeće može se pohvaliti nominacijom za Studentskog Oscara u kategoriji najboljeg stranog igranog filma. To svakako i zaslužuje zbog svoje svevremenske priče s kojom se mnogi mogu poistovjetiti, iako se radi o dva suprotna pogleda na tešku životnu situaciju.

Igra malog tigra malo je vedrijeg karaktera i bavi se problematikom ljubavnih odnosa. U dvadesetak minuta, Jasna Nanut ukomponirala je malo duhovitosti, malo šarma te poticaja za promišljanje o odabiru ljubavnog partnera. Treći film, koji po našem mišljenju zaslužuje pohvalu, danski je film Silje u kojem se glavni lik želi izolirati od svijeta, no u tom ga sprječava djevojka koja unosi živahnost u njegov život.

FOTO: Karla Lenard

Unatoč tome što smo izdvojili samo tri filma, moramo pohvaliti i ostale filmove jer je svaki od njih bio zanimljiv i intrigantan na svoj način. Mala zamjerka upućuje se izostanku titlova za vrijeme slovenskog filma Montilmon, ali čak i taj nedostatak nije mogao urušiti cjelokupni dojam nakon fenomenalne ponude filmova.

Dok je u amfiteatru publika uživala u kratkim filmovima, ljetno kino Supetar bilo je rezervirano za Mustang, film redateljice Denize Gamze Ergüven koji iza sebe ima nominaciju za Oscara. Uz to, posjetitelji festivala mogli su posjetiti izložbu Ivane Puljić i pogledati dječji film Phantom Boy. Treća, ujedno i zadnja večer festivala bit će u znaku filma Ničije dijete redatelja Vuka Ršumovića.

FOTO: MATEJ SUBOTIĆ