Recenzija filma

„Koja je ovo država“ – priča o nestabilnoj vladi koju vrijedi pogledati

FIlm

Nešto novo na hrvatska platna donosi Vinko Brešan. Filmom „Koja je ovo država“ privukao je pozornost javnosti – evo i zašto.

Film Koja je ovo država nešto je novo na filmskoj sceni. Taj novitet donosi poznati filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan čije su filmove mnogi od nas više puta pogledali. 


Vezano: Vinko Brešan: „Očito se svaki moj zaplet čita kao provokacija.“


Ova komedija apsurda prikazuje kako se hrvatsko društvo pomalo izgubilo, ostalo i dalje u povijesti, vraćajući se i pozivajući na događaje koji su prošli. Zaboravilo je budućnost, ono na čemu bismo svi trebali raditi.

Odlučivši se apsurdom prikazati stanje u kojem nam je država, redatelj donosi film u kojem nestabilna vlada rukovođena predsjednikom i premijerom čini sve kako bi spasila svoju guzicu te ide do granice kada čak i lažira Tuđmanovo truplo. Tu je general koji ne može pobjeći snovima u kojima čini samoubojstvo te naposljetku razmišlja o tome. Kao terapiju, s prijateljem odlazi u lov kako bi ubio i pokušao izliječiti. Imamo i ministra koji se zaključava u zatvor misleći kako će pravda biti zadovoljena. Sve njih zasjenile su legende, glavni donositelji smijeha u kinodvoranu, četvorka umirovljenika koja krade Tuđmanov lijes. Brešan je ovom ludom kombinacijom stvorio ludnicu. 

Ovo je ostvarenje doista apsurdno. Situacija, reakcije likova, tempo radnje, šutnja. Nekima se neće svidjeti upravo zbog ritma – jer manjka dinamičnosti i odnosa među likovima. No elementi funkcioniraju jer se njima dokazuje koliko smo kao društvo postali slabi, ne uviđamo probleme koji nas okružuju, na neke velike navikli smo okrenuti glavu i šutjeti baš kao i žena jednog od umirovljenika kojoj u stan muž dođe s lijesom pokojnog predsjednika.

Film će vas istovremeno nasmijati i rastužiti genijalnim scenama, predivnim slikama i odličnim performansima. Lazar Ristovski, Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Krešimir Mikić samo su neki od izvanredne ekipe. Tu je naravno i Ksenija Marinković koja svakom svojom pojavom diže atmosferu pa je tako kratkim nastupom u jednoj sceni razbudila film iz pomalo uspavane atmosfere.

Mogao bih reći kako sam očekivao sasvim nešto drugačije. Možda malo više smijeha, ali fokus mi se preusmjerio na bizarnost pojedinih scena. Neke od malih zamjerki jesu ponavljanja kojima film postane monoton jer se dva puta objašnjava već viđeno te se samim time radnja produljila. I sam početak me na prvu nije osvojio. Puno jači uvod bila bi scena krađe Tuđmanova groba te bijeg kombijem po zagrebačkim ulicama.

Nije riječ o najboljem Brešanovom izdanju, ali je nešto što vrijedi pogledati i o čemu vrijedi kasnije raspraviti s društvom. Sviđa mi se što se redatelj odlučio na nešto novo. Često se autori odluče na eksperiment kojim odlutaju pa se ne znaju iz toga izvući, ali Brešan ne. Zna svoj posao i svakako je uspio u svom naumu, zaintrigirati gledatelje da se zapitaju. K tome, daje jedan mogući odgovor na ono teško i bolno pitanje, gdje su pokopani nestali sinovi, čime film čini jakim, emotivnim i uspijeva namamiti gledatelje da malo mučnu glavom. 

Komentari na članak

Vezani članci

https://c1.staticflickr.com/9/8348/8252330825_d1deaf0617_b.jpg

Božićni filmovi

10 nezaobilaznih filmova koji će vratiti vaš božićni duh

Napokon je došao i taj dio godine kojega svi rado čekamo. Naravno, radi se o Božiću, a što bi on bio bez filmova koje gledamo u društvu naših najdražih. No, određeni filmovi s božićnom tematikom posebice potiču dobrotu, radost i veselje, a mi vam donosimo njihov popis.

Marina Orsag na natjecanju "Jokenation"

Golem uspjeh mlade Hrvatice

Marina Orsag najbolja stand-up komičarka u Europi

Mlada Hrvatica Marina Orsag, titulom jedne od deset najsmješnijih stand-up komičarki na kugli zemaljskoj, postala je važan dio svjetskog „show businessa”. Nastupila je na prestižnom natjecanju „Jokenation” gdje je osvojila naklonost publike i stručnog suda. Čekajući svoju svjetsku turneju iduće godine, posvetit će se komičarskom klubu koji je osnovala.

STIFF - Međunarodni festival studentskog filma

Međunarodni studentski filmski festival u Rijeci

2. dan STIFF-a otvara tribina „Mladi u filmskoj industriji: što i kako?"

Na tribinu su pozvani svi koji tek ulaze u svijet filma i koje zanima kako početi, kako nabaviti sredstva, opremu, ekipu te što ih sve čeka na trnovitom putu k filmskoj slavi.

Motovun Film Festival

Završetak festivala

Masovnom zdravicom i dodjelom nagrada završen jubilarni Motovun Film Festival

Njemački film „Vestern“ redateljice Valeske Grisebach osvojio je Propeler Motovuna za najbolji film te nagradu FIPRESCI žirija. Najboljim kratkim filmom proglašen je film „Napisano/Nenapisano“ redatelja Adriana Silisteanua.

Seks u filmovima

Ništa nije kako se čini

Razbijanje iluzija o seksu s malih ekrana

I danas vam je zasigurno neugodno kad se, uz popratne uzdahe, na ekranu pojavi dio nečijeg poprsja ili guze, a uz vas su u sobi vaši roditelji, strina i petogodišnji bratić koji za vrijeme neugodne tišine ispituje: – Što to oni radeee?