LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sedmo izdanje književne manifestacije

Književna večer u gradskom autobusu, kako nastaje knjiga i drugi zanimljivi događaji na Noći knjige

Tradicionalna, sedma po redu Noć knjige ove se godine održava 23. travnja. Izdvajamo neka od događanja u hrvatskim gradovima studiranja.

Tradicionalna, sedma po redu Noć knjige ove se godine održava 23. travnja. Izdvajamo neka od događanja u hrvatskim gradovima studiranja.

Tradicionalna, ove godine sedma po redu Noć knjige ponovno okuplja sve knjigoljupce i autore u gradovima i mjestima cijele Hrvatske. Javnim čitanjima, radionicama, kupnjom i razmjenom knjiga i sličnim aktivnostima zaljubljenici u knjige podijelit će svoju ljubav prema knjigama. Ovogodišnja manifestacija održava se 23. travnja, a tema je budućnost knjige.

Kao i svake godine, u knjižarama i antikvarijatima knjige će biti na popustu, najčešće od 20 posto. Povoljnosti će biti omogućene i raznim akcijama poput kupiš jedan, dobiješ dva, kao u Knjižari Nova u Osijeku. U knjižnici Tina Ujevića u Zagrebu organizirat će se razmjena knjiga, što je idealna prilika za one koji imaju kod kuće knjige koje bi rado zamijenili novim nepročitanim djelima.

Noć knjige ne bi bila ista bez književnih večeri. U gotovo svakom gradu bit će ugošćeni današnji suvremeni autori koji će čitati književna djela ili će biti vođene rasprave. Gradska knjižnica Zadar organizira književnu večer za raspravu na temu Knjiga u distopijskoj fikciji, a dotaknut će se i ovogodišnje teme budućnosti knjige. Na večeri poezije u knjižnici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu svatko će moći prisustvovati čitajući svoju pjesmu. U Rijeci će biti održana neuobičajena književna večer. U gradskom autobusu broj 2, liniji koja prometuje do Trsata, članovi čitateljskih klubova predvodit će bezglasno čitanje. Isti naslov bit će u rukama brojnih čitatelja smještenih na sjedalima autobusa. Nakon izlaska iz autobusa na Trsatu slijedi drugi dio večeri.

Zanimljiv događaj zbivat će se u Knjigovežnici Grafikon u Zagrebu. Posjetitelji će cijeli dan imati prilike gledati kako nastaje knjiga. Dobit će uvid u cijeli proces izrade: od šivanja, lijepljenja do ukrašavanja korica. Udruga Zamisli iz Zagreba organizira zabavno-edukativni kviz o književnosti, a pobjednike čekaju i nagrade. Za studente Sveučilišta u Splitu korisna je informacija da Gradska knjižnica Marka Marulića Split na dan Noći knjige nudi popust na učlanjenje ili obnovu članarine.

FOTO: PIXABAY