Program Kinolektira

Kino Europa slavi 92. rođendan uz besplatnu projekciju kultnog hrvatskog filma

H8

Film će biti prikazan na velikom platnu gotovo 60 godina nakon njegova nastanka i uoči 92. rođendana Kina Europa koje je 8. travnja 1925. otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima filma.

U sklopu programa Kinolektira u Kinu Europa koji na veliko platno donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije, u petak, 7. travnja u 20:30 sati prikazuje se jedno od najznačajnijih hrvatskih modernističkih filmskih ostvarenja – H-8… (1958.) Nikole Tanhofera. Film će biti prikazan na originalnoj 35-mm filmskoj kopiji s engleskim titlovima koju je za ovu priliku ustupio Hrvatski državni arhiv. Prije projekcije, filmolog Nikica Gilić, napravit će kratki uvod u film.

Film će biti prikazan na velikom platnu gotovo 60 godina nakon njegova nastanka i uoči 92. rođendana Kina Europe koje je 8. travnja 1925. otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima filma. Varšavska 3 ubrzo je postala adresa kultnog mjesta koje će u idućih 90 godina održati svoju poziciju okupljališta filmofila, posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije. Bogata povijest kina svoj je vrhunac dosegnula prošle godine kada je kino Europa u snažnoj konkurenciji proglašeno najboljim europskim kinom, primivši nagradu mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji program.

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova svih vremena, H-8... se podjednako odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom. U pitanju je kultna akcijska drama u kojoj su inkorporirane sudbine putnika autobusa i vozača kamiona - dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H-8 sve je što se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću; tek dio registarske oznake.

Iz Zagreba u Beograd polazi autobus pun šarolikih likova: novinar, doktor, lopov, koketa, mlada majka i nekoliko djece. U isto vrijeme na cestu, iz pravca Beograda prema Zagrebu, pristiže kamion kojim upravlja Rudolf Knez sa svojim sinom Vladimirom. Sudar je neizbježan. Ostaje pitanje tko će od svih njih poginuti. Na početku filma razotkriva se završni rasplet – sudar autobusa i kamiona, a čak se i otkriva broj poginulih te brojevi mjesta na kojima su ti ljudi sjedili. Napetost proizlazi iz činjenice što likovi tijekom vožnje izmjenjuju svoja mjesta, a poistovjećivanje s likovima pojačava činjenica da se radi o istinitom događaju. Na festivalu u Puli djelo je nagrađeno Velikom zlatnom arenom za najbolji film te nagradama za režiju, scenarij i za epizodne uloge (Antun Vrdoljak i Mia Oremović), kao i nagradom publike Jelen.

Ova je rođendanska projekcija besplatna, uz prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana. Rezervacije za ove projekcije nisu moguće.

Više o povijesti Kina možete pročitati na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Aplikacije

„Nova godina, novi ja“

Besplatne aplikacije koje će vam olakšati ostvarenje novogodišnjih odluka

Učenje novih jezika, pronalaženje jeftinih letova diljem svijeta, pomaganje onima u nevolji, sve je moguće u samo nekoliko klikova.

Film "Govornica"

Premijera u Art kinu

Studenti su stvorili „Govornicu“ kojom bude filmsku kulturu

Filmom, koji će se premijerno prikazati u riječkom Art kinu, studenti različitih fakulteta bude riječku filmsku kulturu i motivaciju svih mladih koji streme prema karijeri u kulturi i umjetnosti.

Brain Holiday

Najava koncerta

Brain Holidays svira za 40. rođendan KSET-a

Bend koji je svojim odama Bobu Marleyju mnogo puta napunio i prepunio klub ponovno dolazi 27. svibnja, nošen nadolazećim albumom, prepun pozitivne vibre i napucan energijom.

Vinko

Intervju s filmskim i kazališnim redateljem

Vinko Brešan: „Očito se svaki moj zaplet čita kao provokacija.“

S jednim od najuspješnijih hrvatskih redatelja porazgovarali smo o novom filmu, o procesu stvaranja, motivaciji i hrvatskoj kinematografiji.

https://pixabay.com/en/application-curriculum-vitae-2580867/

Program Kluba mladih

Besplatna radionica pisanja životopisa u Splitu

U sklopu 90-minutne radionice saznat ćete što želite i trebate imati u vlastitom životopisu te na koji ćete način to dobiti.