Program Kinolektira

Kino Europa slavi 92. rođendan uz besplatnu projekciju kultnog hrvatskog filma

H8

Film će biti prikazan na velikom platnu gotovo 60 godina nakon njegova nastanka i uoči 92. rođendana Kina Europa koje je 8. travnja 1925. otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima filma.

U sklopu programa Kinolektira u Kinu Europa koji na veliko platno donosi odabrana ostvarenja iz filmske antologije, u petak, 7. travnja u 20:30 sati prikazuje se jedno od najznačajnijih hrvatskih modernističkih filmskih ostvarenja – H-8… (1958.) Nikole Tanhofera. Film će biti prikazan na originalnoj 35-mm filmskoj kopiji s engleskim titlovima koju je za ovu priliku ustupio Hrvatski državni arhiv. Prije projekcije, filmolog Nikica Gilić, napravit će kratki uvod u film.

Film će biti prikazan na velikom platnu gotovo 60 godina nakon njegova nastanka i uoči 92. rođendana Kina Europe koje je 8. travnja 1925. otvorilo svoja vrata svim ljubiteljima filma. Varšavska 3 ubrzo je postala adresa kultnog mjesta koje će u idućih 90 godina održati svoju poziciju okupljališta filmofila, posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije. Bogata povijest kina svoj je vrhunac dosegnula prošle godine kada je kino Europa u snažnoj konkurenciji proglašeno najboljim europskim kinom, primivši nagradu mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji program.

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova svih vremena, H-8... se podjednako odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom. U pitanju je kultna akcijska drama u kojoj su inkorporirane sudbine putnika autobusa i vozača kamiona - dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H-8 sve je što se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću; tek dio registarske oznake.

Iz Zagreba u Beograd polazi autobus pun šarolikih likova: novinar, doktor, lopov, koketa, mlada majka i nekoliko djece. U isto vrijeme na cestu, iz pravca Beograda prema Zagrebu, pristiže kamion kojim upravlja Rudolf Knez sa svojim sinom Vladimirom. Sudar je neizbježan. Ostaje pitanje tko će od svih njih poginuti. Na početku filma razotkriva se završni rasplet – sudar autobusa i kamiona, a čak se i otkriva broj poginulih te brojevi mjesta na kojima su ti ljudi sjedili. Napetost proizlazi iz činjenice što likovi tijekom vožnje izmjenjuju svoja mjesta, a poistovjećivanje s likovima pojačava činjenica da se radi o istinitom događaju. Na festivalu u Puli djelo je nagrađeno Velikom zlatnom arenom za najbolji film te nagradama za režiju, scenarij i za epizodne uloge (Antun Vrdoljak i Mia Oremović), kao i nagradom publike Jelen.

Ova je rođendanska projekcija besplatna, uz prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana. Rezervacije za ove projekcije nisu moguće.

Više o povijesti Kina možete pročitati na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

FESB zgrada

Ljetna škola udruge SKAC_ST

U tijeku prijave za besplatnu radionicu grafičkog dizajna i vizualnog identiteta

Studentska udruga SKAC_ST u razdoblju od 23. do 27. srpnja 2018. pripremila je petodnevna predavanja i radionice čije su teme usko vezane za široko područje grafičkog dizajna, web-dizajna ili jednostavno rečeno dizajna 21. stoljeća.

Rush

FILM: Utrka života (2013)

Prošlost Formule 1 u očima današnjih ljudi

U kina je ovaj mjesec sletio film-poslastica za sve ljubitelje Formule 1... ili ljubiteljice Chrisa Hemswortha, kako tko gleda.

Vinoljupci u Tomićevoj

Mali plac s Tavana i Vinoljupci gostuju u Art Parku

Najšarmantniji zagrebački park otkriva svoju gastro stranu

Ove ćete subote moći uživati u pravom doživljaju gradskog piknika uz degustacije proizvoda hrvatskih OPG-ovaca, mogućnost kupnje zdravih namirnica i specijalnih piknik paketića te opuštajući akustični koncert i radionicu za djecu.

Henry Rollins

Na današnji dan

Rođendanska čestitka mišićavom „punk” intelektualcu

Henry Rollins, jedna od najvećih ikona „hardcore punka”, nevjerojatna je kombinacija tjelesne snage, intelektualnosti i duboke emotivnosti koja urađa izrazito kreativnim plodovima na svakom umjetničkom području koji se ovaj slavljenik dotakne.

Sankt Petersburg, Rusija

Klub mladih KLOOZ

Besplatni tečaj ruskog jezika za početnike

Do 19. siječnja traju prijave za besplatni petotjedni tečaj ruskog jezika za početnike koji će se provoditi u sklopu programa Klub mladih KLOOZ ponedjeljcima od 22. siječnja.