LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savršen sluh za kulturu

Kazališna ljetna špica u osječkom HNK

U HNK-u u Osijeku u lipnju će se održati Kazališna ljetna špica. U tjedan dana Osječani će moći uživati u najboljim predstavama sezone, uz popularne cijene ulaznica od 35 kuna.

U HNK-u u Osijeku u lipnju će se održati Kazališna ljetna špica. U tjedan dana Osječani će moći uživati u najboljim predstavama sezone, uz popularne cijene ulaznica od 35 kuna.

Od 12. do 17. lipnja 2015. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održat će se Kazališna ljetna špica. U tjedan dana trajanja Špice, publici će se ponuditi najbolji komadi sezone, a cijena ulaznice je 35 kuna po predstavi. Na kazališnim daskama ove će se godine izvesti Puccinijeva opera La Bohème (12. 6.), komedije Sumnjivo lice (13. 6.) i Harmsijek (16. 6.) te Mozartov Don Giovanni

Radnja opere La Bohème smještena je u Parizu oko 1830. godine Svojim melodijama i potresnom pričom preslikanom iz neposrednog života zaslužila je epitet jedne od najuspješnijih i najpoznatijih opera uopće. Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života bohema Henrija Muragera, u kojem je opisan studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Ovu operu u četiri čina po Murgerovom romanu napisali su Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, a na rasporedu je 12. lipnja u 19:30.

Sumnjivo lice je komedija Branka Nušića u dva čina. Kroz priču o sumnjivom licu i njegovom hvatanju u jednom pograničkom zaselku, ismijava se društvo čije se mane najviše očituju u radu državnog aparata pod dinastijom Obrenović. Zbog teme djela, na njegovu izvedbu čekalo se 35 godina, a komedija je prvi put prikazana 29. svibnja 1923. u kazalištu u Beogradu. Za osječki HNK predstavu je režirala i prilagodila Olja Đorđević, a u sklopu Kazališne ljetne špice može se pogledati u subotu 13. lipnja, s početkom u 19:30.

Izbor iz tekstova ruskog avangardnog književnika Daniila Harmsa, ove je godine pod nazivom Harmsijek doživio premijeru na daskama osječkog HNK. U dramatizaciji i režiji Marija Kovača, komedija povezuje autorova djela nastala u Staljinovom SSSR-u i današnjeg Osijeka, ali i cijele Hrvatske. Kroz imena nekih likova i dijelova grada naglašava bezvremenost Harmsovog pisanja te činjenicu da se apsurdne, dadaističke situacije o kojima je autor pisao prije gotovo sto godina, i danas ponavljaju. Harmsijek je na rasporedu u utorak 16. lipnja u 19:30.

Ljetna šica završava 17. lipnja izvedbom Mozartovog Don Giovannija. Jedno od najvećih ikad skladanih dijela temelji se na legendi o Don Juanu, a praizvedbu je doživjelo u Državnom kazalištu u Pragu 29. listopada 1787. Danski filozof Soren Kierkegaard preuzeo je Goetheovu misao o Don Giovanniju, odnosno Mozartu kao spasitelju ideje srednjovjekovnog kršćanstva, prema kojemu svaki pojedinac posjeduje vlastitu vrijednost koju mu nitko ne može otuđiti. Kao i sve izvedbe u Kazališnoj ljetnoj špici, i Don Giovanni počinje u 19:30 sati.

FOTO: HNK OSIJEK