LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagrađivani operni pjevač u zagrebačkom HNK

Kazahstanski tenor Medet Chotabayev izvodi "Traviatu"

Kazahstanski tenor Medet Chotabayev višestruko je nagrađivani pjevač koji će po prvi puta nastupiti u zagrebačkom HNK. Odigrat će jednu od glavnih uloga u popularnoj Verdijevoj operi "Traviata".

Kazahstanski tenor Medet Chotabayev višestruko je nagrađivani pjevač koji će po prvi puta nastupiti u zagrebačkom HNK. Odigrat će jednu od glavnih uloga u popularnoj Verdijevoj operi "Traviata".

Novu godinu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu započinjemo uz dvije izvedbe omiljene Verdijeve opere Traviata, ovog puta pod ravnanjem Josipa Šege, u režiji Janusza Kice. Izvedbe će se održati 8. i 13. siječnja. U potonjoj izvedbi, u jednoj od glavnih uloga nastupa kazahstanski tenor Medet Chotabayev. Ovom višestruko nagrađivanom pjevaču, glavnom solistu operne kuće Astana u Kazahstanu, ovo će biti prvi nastup u HNK u Zagrebu.

Glazbeno obrazovanje Chotabayev je, osim u svojoj domovini, stekao i na akademiji u talijanskom Pesaru. Od brojnih nagrada, posebno se ističe osvojeno prvo mjesto za najboljeg tenora na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Moskvi, treće mjesto na međunarodnom natjecanju u Operi u Parizu 2010. te prvo mjesto na međunarodnom pjevačkom natjecanju u Veroni 2013.

Traviata je tragična ljubavna priča o ljubavi kurtizane Violette Valery i Alfreda Germonta. Nastala jeprema Dumasovu romanu Dama s kamelijama, a zacijelo je najpoznatija opera unutar melodramatskoga žanra. Venecijanska praizvedbe opere Traviata održana je davne 1853., a 163 godine kasnije, popularnost skladatelja i djela ne jenjava. Njene vrijednosti su svevremenost, omniprezentnost stanja i situacija, a priča je u tranzicijskim zemljama danas aktualnija nego ikada.

Verdi je Traviatu napisao za samo četiri tjedna, a djelo je uz opere Rigoletto i Trubadur dio njegove Latinske trilogije koja se bazira na deformiranim protagonistima, a koji kroz ljubav proživljavaju transformaciju. Opera se izvodi u integralnoj verziji kako je postavljena muzički i scenski na premijeri u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

FOTO: WIKIPEDIA