Kinematografija

Karlovac postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva

Film

Na ovogodišnji natječaj za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival pristiglo je rekordnih 1013 filmova. Njih čak 850 stiže iz 50 zemalja diljem svijeta.

Kraj ljetnih mjeseci i početak školske godine već tradicionalno u Karlovcu protječe u znaku filma. Naime, od 12. do 16. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva. 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival manifestacije su koje okupljaju brojne filmašice i filmaše iz regije i svijeta koji kroz filmske naslove vršnjacima i stručnjacima predstavljaju vlastitu filmsku strast; tako se na filmskom platnu u Karlovcu u rujnu odvrti najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije.

Na natječaj je ove godine pristiglo rekordnih 1013 filmova, od čega 163 za Reviju te čak 850 za Festival. Ove impozantne brojke, gotovo udvostručene u odnosu na broj prijava prethodne godine, svjedoče o velikom interesu mladih filmaša te njihovu poimanju Festivala kao važne platforme za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva kod mladih. Selekcijska komisija u sastavu Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić u natjecateljski je program uvrstila sveukupno 71 naslova – 34 strana filma u sklopu Festivala te 37 hrvatskih filmova u okviru Revije.

U prilog rastu, razvoju i vidljivosti Four River Film Festivala svakako ide i podatak da je 850 ovogodišnjih prijava doputovalo iz čak 50 zemalja diljem svijeta, dok su u selekciju uvršteni filmovi iz SAD-a, Švedske, Grčke, Poljske, Srbije, Rusije, Irske, Danske, Libanona, Španjolske, Austrije, Jordana, Gruzije, Australije, Kanade i UK-a. Poziciju događaja na međunarodnoj filmskoj sceni potvrđuje i to da su dva filma koja će biti prikazana u natjecateljskom programu prethodno bila prikazana na najprestižnijim svjetskim međunarodnim festivalima – u Cannesu i Sundanceu.

Želim prebiti Clarka Petersa; Foto: Hrvatski filmski savez

Film Želim prebiti Clarka Petersa (I want to beat up Clark Peters) autora Josepha Picozzija kratka je i izrazito duhovita komedija (u maniri prpošnih američkih tinejdžerskih komedija o životu mladih i njihovim vezama) u kojoj glavni filmski junak mora pronaći načine kako da se nosi sa svježim ljubavnim brodolomom, a rješenje pronalazi u tome da pretuče novog dečka svoje neslužbene bivše djevojke. Ušao je u selekciju na filmskom festivalu u Cannesu, što je svakako i dodatni dokaz bogatog potencijala ovoga mladog autora.

Na karlovačkom će se Festivalu prikazati i Dim Koji Putuje, osobni dokumentarac filmašice Kayle Briët kojim nastoji sačuvati tradiciju i povijest svojih predaka – američkih starosjedilaca iz plemena Prairie Band Potawatomi. Prikazan je na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, što svjedoči o njegovoj kvaliteti, a tematizira rad autoričina oca na očuvanju tradicije i folklornog sjećanja, propitujući povijesni i trenutni status američkih Indijanaca. Autorica u ovom ostvarenju pritom oblikuje i vlastiti identitet na temelju kulture kojoj pripada te tako priča iz intimne sfere prerasta u općeljudsku, univerzalnu sferu propitujući pitanja identiteta i vremena.

Spomenute manifestacije kroz pet će dana uključiti i izuzetno bogat popratni program – od edukativnih radionica za mlade, predstavljanja filmskih radova djece sa srodnih manifestacija, predstavljanja međunarodnih srodnih projekata i manifestacija, sve do bogatog večernjeg programa za sve uzraste koji uključuje aktualne filmske radove suvremenih domaćih autorica i autora. Sva su događanja besplatna. Detaljnije informacije pronađite na službenim stranicama.

Dim koji putuje; Foto: Hrvatski filmski savez

Komentari na članak

Vezani članci

Isplati se znati

Mjesec financijske pismenosti

Nauči nešto o odgovornoj potrošnji ili snimi baku i otputuj u Gardaland

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu održavaju se različite aktivnosti povodom Mjeseca financijske pismenosti. U sklopu projekta, organizacijski odbor nudi priliku za osvajanje bogatih nagrada.

Filmski tjedan na temu ljudskih prava

Poslastica za sve ljubitelje filma

Alimentin Filmski tjedan

Studentska udruga Alimenta, koja djeluje pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, četvrtu godinu za redom uspješno organizira Filmski tjedan na temu ljudskih prava.

Scena iz filma Teško je

Intervju: UPSA

Revija studentskog filma: Skuhajte film i oduševite žiri i posjetitelje!

Nije kasno da se prijaviš, a koja je dobitna kombinacija za ovaj filmski studentski spektakl, možete saznati u intervjuu s članicom organizacijskog tima.

Anka, recenzija

Recenzija bajke Dejana Aćimovića

Eric Cantona i Anđelka Ramljak spasili film „Anka” od katastrofe

„Anka” je dječja bajka o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. U filmu glumi slavni nogometaš Eric Cantona koji je „ukrao show” ispred sjajne Anđelke Ramljak i potencijalne zvijezde u nastajanju Cvite Viljac.

Horor

Predavanje u Klubu Zona

Erik Lončar uranja u horor film – tvornicu jeze, strave i užasa

– Čudovišta, serijske ubojice, duhovi, vampiri, mučenja i velike količine krvi glavni su elementi ovih legendarnih filmova. – objašnjava predavač.