LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zadarska događanja

„KaLibar bestival” u Zadar dovodi književnike i glazbenike

Pokrenut prošle godine, festival koji je posjećenošću zapanjio čak i organizatore – KaLibar bestival – vraća se u Zadar i ove godine, gdje će se na Poljani Branka Stojakovića održavati 18., 19. i 20. rujna.

Pokrenut prošle godine, festival koji je posjećenošću zapanjio čak i organizatore – KaLibar bestival – vraća se u Zadar i ove godine, gdje će se na Poljani Branka Stojakovića održavati 18., 19. i 20. rujna.

U Zadar u rujnu dolaze književnici i glazbenici velikog kalibra. Pokrenut prošle godine, festival koji je posjećenošću zapanjio čak i organizatore – KaLibar bestival – vraća se u Zadar i ove godine, gdje će se na Poljani Branka Stojakovića (prostor između Sv. Dominika i Kazališta lutaka Zadar) održavati 18., 19. i 20. rujna.

U organizaciji zadarskih pisaca okupljenih u udrugu ZaPis i izdavačke kuće Algoritam, Bestival su jučer na konferenciji za medije u kafiću Li.bar u Gradskoj knjižnici najavili Kruno Lokotar, urednik u Algoritmu te glavni direktor i urednik festivalskog programa, Staša Nikolić Aras, umjetnička direktorica i članica udruge ZaPis te Želimir Periš, također iz ZaPisa.

Njih troje najavili su bogat program koji će u tri festivalska dana okupiti elitnu ekipu od dvadesetak suvremenih književnika te kroz izložbe, koncerte, čitanja i promocije knjiga Zadar dovesti u centar književnih zbivanja.

Prošli festival organizirali smo onako ad hoc, puni entuzijazma, ali odazivom publike i komentarima pokazalo se da je on itekako potreban, a koliko zateklo je i nas same. KaLibar je, nakon Zadra snova, Monoplaya, Avvantura film festivala i sličnih, četvrti ili peti festival na istom prostoru, koji formira neku kulturnu scenu grada, iako nisam sigurna jesu li čelnici svjesni onoga što se tu događa, rekla je Nikolić Aras aludirajući na 0 kuna s koliko je festival popratila gradska Turistička zajednica, ali i poprilično niskom financijskom podrškom Grada.

Bestival je i ove godine dobio podršku Ministarstva kulture, a raznolik trodnevni program najavio je Kruno Lokotar.

Festival će otvoriti prodajna izložba Maše Kolanović, a sva sredstva od prodaje namijenjena prihvatilištu za beskućnike. Organizatori su posebno ponosni jer su na ovogodišnji Bestival uspjeli dovesti velika imena predstavnika beat generacije, pa u Zadar stižu Robert Crumb, Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Charles Bukowski, Lawrence Ferlinghetti, Gregory Corso, Patti Smith, William S. Burroughs, Ira Cohen i Theo Green.

Naravno, radi se izložbi Voje Šindolića, uglavnom crteža, nešto manje ulja na platnu i kartonu, s potpisima ovih autora s kojima se družio kao predstavnik beat generacije.

Kalibar bestival 2013 glazba
 

U okviru festivala predstavit će se književnici Emir Imamović Pirke, Alen Mešković, Ivana Simić Bodrožić, Marijo Glavaš, Merita Arslani, Marko Gregur, Tea Tulić, Enver Krivac, Tanja Mravak i drugi, a od zadarskih imena tu su Staša Aras s promocijom svoje prve knjige u izdanju Algoritma, Želimir Periš, Robert Nezirović i Mirjana Mrkela.

Traže se volonteri

Iz organizacije KaLibar bestivala pozvali su sve zainteresirane volontere, koji bi pomogli u organizaciji, ali i kao podrška festivalu da se jave na kontakt koji je objavljen na službenim stranicama festivala, na kojima se mogu pratiti i sve objave vezane uz program i goste. Također volonteri se mogu javiti i na facebook stranicu.

FOTO: ADRIJANA VIDIĆ