LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u Gavelli

Kako žive „Malograđani”?

– Samo odvažni i snažni, oni koji prepoznaju i osjećaju duh novoga vremena, imaju odvažnosti i pokušati živjeti ukorak s njim. Ostali su osuđeni patiti, prestrašeni, u svojim tijesnim životima. Gorki im ne nudi mogućnost budućnosti, niti daje recept kako je postići, stići. Ali dirljivo vjeruje u unutarnju snagu pojedinca koji je u stanju savladati krizu. – ističe dramaturginja predstave.

– Samo odvažni i snažni, oni koji prepoznaju i osjećaju duh novoga vremena, imaju odvažnosti i pokušati živjeti ukorak s njim. Ostali su osuđeni patiti, prestrašeni, u svojim tijesnim životima. Gorki im ne nudi mogućnost budućnosti, niti daje recept kako je postići, stići. Ali dirljivo vjeruje u unutarnju snagu pojedinca koji je u stanju savladati krizu. – ističe dramaturginja predstave.

U petak, 4. listopada, u Gradskome dramskom kazalištu Gavella u 19:30 odigrat će se premijera Malograđana, adaptacije drame Maksima Gorkoga. Studentski.hr imao je priliku zaviriti na probu te vam donosimo zanimljivosti koje su nam otkrili.

Ova je drama nastala 1901, tek nekoliko godina prije Ruske revolucije, a aktualna je i danas. Režiju potpisuje Paolo Magelli, hrvatski redatelj podrijetlom iz Italije te dobitnik triju Nagrada hrvatskoga glumišta za najboljeg redatelja. Željka Udovičić Pleština, dugogodišnja Magellijeva suradnica, dramaturginja je ove predstave, za koju govori:

– Gorki svoju odluku o neprestanom promišljanju i traženju smisla života te traganju za kvalitetnom i osmišljenom egzistencijom započinje otvaranjem vrata mračnog doma Besemjonovih.

Malograđanin je, prema Hrvatskome jezičnom portalu, pripadnik građanstva nesposoban za javnu djelatnost izvan svoga izravnog interesa i sigurnosti. Nitko takvima neće dolaziti jer kod njih nemaju što dobiti. Malograđani se, naime, nalaze na križanju pitanja onoga što jesu, što bi htjeli biti te kakvima ih drugi doživljavaju.

U obitelji Besemjonovih otac je imućan malograđanin koji potiče svoje dvoje djece da se izdignu, no oni, zaokupljeni vlastitim mislima i pokušajima odlaska koji su dio naslijeđene malograđanštine, nemaju snage otrgnuti se niti ikamo odlaze.

– Oni su preduboko ogrezli u laž, obmanjuju sebe i druge, više i ne razaznaju mogućnost drugačije komunikacije. Klaustrofobičnost toga začaranoga kruga ne dopušta im više da slobodno dišu. – istaknula je Željka Udovčić Pleština, dramaturginja predstave.

Kostimografija, za koju je zadužena Marita Ćopo, odraz je stanja njihova duha, kao i društvenoga statusa koji posjeduju i koji sa sobom nosi razne uloge. Osebujna scenografija pruža nesvakidašnji pogled na predstavu te se može smatrati fizičkom predodžbom dramskoga teksta. Ona tako predstavlja pravi izazov i glumcima i gledateljima, a osmislio ju je Lorenzo Banci. Glazbu potpisuje Ljupčo Konstantinov, koja cijeloj predstavi daje modernu obojenost, dašak suvremenosti koja razbija jednoličnost malograđanštine, oplemenjuje ju i čini još dinamičnijom, uzbudljivijom, iznenađujućom.

Dramom se prožima sukob dvaju svjetonazora: između obitelji te nove generacije revolucionista koji imaju snage otrgnuti se od malograđanštine i oduprijeti joj se i konačno pobjeći iz tog začaranoga kruga.

– Samo odvažni i snažni, oni koji prepoznaju i osjećaju duh novoga vremena, imaju odvažnosti i pokušati živjeti ukorak s njim. Ostali su osuđeni patiti, prestrašeni, u svojim tijesnim životima. Gorki im ne nudi mogućnost budućnosti, niti daje recept kako je postići, stići. Ali dirljivo vjeruje u unutarnju snagu pojedinca koji je u stanju savladati krizu. – dodaje dramaturginja.

U vremenima današnjice toliko je otvorenih mogućnosti, pruženih prilika, velikih dostignuća – sve je dostupno na dlanu, a opet je svakodnevica svedena tek na ritam, ponavljanje, sigurnost unutar vlastitih okvira. Ta malograđanska taština zaboravlja što to znači živjeti. Malograđani su svojom nezainteresiranošću suzili, stijesnili život. Oni su oličenja trivijalnosti. Čudni neki ljudi... Čudni ljudi. A ponekad je svatko od nas takav. Zato svakako svratite do Malograđana u Frankopanskoj i sami procijenite kako žive.

Glumačku postavu čine Boris Svrtan, Ksenija Pajić, Živko Anočić, Tena Nemet Brankov, Janko Rakoš, Enes Vejzović, Ivana Roščić, Brbara Nola, Ranko Zidarić, Jelena Miholjević, Bojana Gregorić Vejzović, Andrej Kopčok te Nenad Cvetko.

FOTO: GRADSKO DRAMSKO KAZALIŠTE GAVELLA