Predstavljanje zvučne instalacije

Kako zajedno zvuče dugačka žica, Pitagora i teorija struna, provjerite u Galeriji SC

Strune

– Ovim radom upravo želimo naglasiti i izvući sve te skrivene frekvencije. – pojasnili su autori rada „Strune."

Predstavljanje zvučne instalacije Strune, zajedničkog projekta multimedijskog umjetnika Hrvoja Hiršla i skladatelja Davora Branimira Vinceza, održat će se u ponedjeljak, 8. siječnja od 20 sati, u Galeriji SC. Svoje istraživanje autori će predstaviti publici uz živu izvedbu na otvorenju i druženju s posjetiteljima.

Strune nakon otvorenja možete poslušati u Galeriji SC do 13. siječnja, svakim danom od 12 do 20 sati, uključujući i subotu.

Ovo zvučno i medijsko istraživanje slobodno interpretira poveznicu između teorije struna i Pitagorine teorije harmonije, proučavajući mikroskopske frekvencije i fenomene koji nastaju aktivacijom jedne izuzetno dugačke žice. 

– Kada kažemo da određeni zvuk ima frekvenciju središnjeg A, tj. 440 Hz, mi zapravo govorimo o frekvenciji temeljnog tona. Skoro svaki zvuk u prirodi povrh temeljnog tona sadrži mnoštvo drugih frekvencija (alikvota) koje naše uho sumira u jedan glas. Međutim, male razlike u frekvencijskim proporcijama i intenzitetu svake alikvote čine velike percepcijske razlike, što nam olakšava raspoznavanje brojnih instrumenata, glasova, šumova, itd. Ovim radom upravo želimo naglasiti i izvući sve te skrivene frekvencije (alikvote).  Impuls koji šaljemo na aktivator zvuka pobuđuje strunu na vibriranje. Vibracija se zatim pojačava u rezonantnoj kutiji. Ovaj naočigled vrlo jednostavan ulazni zvuk provlačimo kroz računalo i povratnom spregom izvlačimo brojne frekvencije koje prostim uhom ne bi bilo moguće čuti. Te iste prolaze stanoviti postupnik (algoritam) tokom kojeg se zvuk modificira (zaostaje, transponira, poglašnjuje, filtrira...). Cijeli algoritam koordinira se putem seta podataka koje smo dobili od naših kolega fizičara sa sveučilišta Stanford, koji se bave simulacijom teorije struna. Isti je podijeljen u nekoliko modula od kojih svaki ima sasvim drugačiju vrstu manipulacije ulaznog zvuka i time različit rezultat. U trenutku kad određeni proces dosegne stanovit prag, aktivira se idući modul. Obogaćeni kroz postupke u algoritmu, zvukove projiciramo nazad u rezonantnu kutiju. – pojasnili su autori rada. 

Komentari na članak

Vezani članci

Izložba "Usputne fascinacije"

Otvorenje izložbe

Senzibilne kreacije reduciranoga umjetničkoga jezika u Galeriji SC

Nikica Jurković, koji je izlagao na dvjema samostalnim izložbama i na više od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu sada, postavlja izložbu u Galeriji SC.

Vice Guru

Praktična rješenja za otežana psihofizička stanja

Prostor Galerije SC-a prenamjenjuje se u institut za integrativnu medicinu i holističko energetsko liječenje

Nakon uspješnog otvorenja prvog takvog instituta u Splitu poznati duhovni učitelj Vice Guru dolazi u Zagreb ponuditi praktična rješenja za otežana psihofizička stanja, temeljena na svojem dugogodišnjem iskustvu i istraživanjima na području alternativnih ezoterijskih praksi.

Izložba "Slučajni kolaži"

Otvorenje izložbe

Susret s osmrtnicama umjetnosti i slučajnim kolažima u Galeriji Studentskog centra

Ivica Malčić svake godine u Zagrebu izlaže po 100 slika, a Galeriju SC sada očekuju čak dvije izložbe u jednoj, dva potpuno različita ciklusa.

Izložba „Strukture nereda”

Izložba u Galeriji SC

Mladi umjetnik Kunić oslikava „Strukture nereda”

– I općenito je ta zamršenost, nered, izostanak strukture ponavljajuća karakteristika Kunićeva sižea, a dodatno je istaknuta besprijekornim slikarskim umijećem. – stoji u predgovoru.

Izložba "Moć zapažanja"

Otvorenje izložbe

„Moć zapažanja“ kabinet je čudesa koji stiže u Galeriju SC-a

– „Moć zapažanja“ nudi radove koji donose lagani iskorak u autorovu stvaralaštvu: riječ je o skulpturalnim asamblažima i digitalnim fotografijama u kojima se umjetnik ponovno poigrava materijalima koji kameleonski prikrivaju svoja istinska svojstva. – stoji u predgovoru izložbe.