Međunarodni festival komorne glazbe

Jubilarni MAGfestival donosi praizvedbu čak sedam djela hrvatskih skladatelja i bogat popratni program

MAGfestival

Od 28. kolovoza do 7. rujna održat će se jubilarni deseti MAGfestival s pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, koncertima na otvorenom, izložbom i okruglim stolom.

Jubilarni deseti MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe – i ove će se godine od 28. kolovoza do 7. rujna održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Njegovi su umjetnički voditelji Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.

Tijekom prvih devet godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 280 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja. I ove je godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Pokrovitelji su ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Hrvatsko društvo skladatelja.

Glazbeni program jubilarnog izdanja donosi umjetnički najvrjedniji i najbogatiji program do sada. Osim pet vrhunskih koncerata komorne glazbe, u sklopu kojih će biti praizvedeno sedam djela hrvatskih skladatelja naručenih za deseti MAGfestival, održat će se i brojna popratna događanja – koncerti na otvorenom, izložba na temu Deset godina MAGfestivala te okrugli stol na temu Splitska glazbena scena prije deset godina i danas.

Na otvorenju, 28. kolovoza, nastupaju MAGansambl i Thorwald Jørgensen na tereminu, 31. kolovoza puhački kvintet Kalamos, 3. rujna gudački kvartet Porin, 5. rujna Splitski gitaristički kvartet i Mandolinski kvartet Da Capo te na zatvaranju festivala, 7. rujna, kvartet saksofona Papandopulo. Organizatori su naročito ponosni što događaj od samih početaka daje svoj doprinos poticanju hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a ove godine povodom okrugle obljetnice više nego ikada do sada. Naime, čak šest priznatih hrvatskih skladatelja posebno je za ovu prigodu skladalo djela koja će svoju praizvedbu imati na MAGfestivalu. To su Ivan Končić, Bruno Vlahek, Dubravko Palanović, Ivan Božičević, Gordan Tudor i Margareta Ferek Petrić. Time se MAGfestival pozicionira u sam vrh glazbenih festivala u Hrvatskoj po načinu promocije hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Svi koncerti održavaju se u Muzeju grada Splita (Papalićeva 1) i počinju u 20 sati, osim prvog koncerta 28. kolovoza koji započinje u 20:30. Cijena je ulaznica 40 kn za pojedinačni koncert te paket za sve koncerte 140 kn, a mogu se kupiti na recepciji Muzeja. Uz kupljenu ulaznicu za koncert, slobodan je ulaz u sam Muzej i Galeriju Emanuel Vidović.

Više informacija pronađite na novoj web-stranici festivala.

Komentari na članak

Vezani članci

Josip Dragnić

Intervju s Josipom Dragnićem

„Ovogodišnji MAGfestival nudi pravo putovanje kroz stoljeća i glazbene stilove“

MAGfestival, jedan od najboljih međunarodnih festivala komorne glazbe u Europi koji je bio vjetar u leđa nekim današnjim međunarodno priznatim hrvatskim komornim sastavima, poput Kvarteta saksofona Papandopulo i Hrvatskog gudačkog kvarteta, danas je uspješno završio sedmu godinu održavanja. Tim smo povodom razgovarali s Josipom Dragnićem, jednim od organizatora i pokretača ovog vrhunskog festivala.

Musica Maxima

Festival komorne glazbe

Musica Maxima po osmi će put ugostiti svjetski priznate glazbenike

Na osmom izdanju festivala Musica Maxima nastupaju: violinist i dirigent Maxim Fedotov, oboistica Gordana Iosifova – Nedelkovska, pijanistica Galina Petrova, violinist Frederic Moreau, dirigentica Marija Ramljak, sopranistica Eunsil Kang te izbor hrvatskih komornih sastava i solista.

Puhački kvintet Kalamos

Međunarodni festival komorne glazbe

Posjetitelje 10. MAGfestivala očekuje „najbolji novi glazbeni format na svijetu”

Reed Kvintet sastav je koji se na svjetskoj sceni pojavljuje prilično nedavno – sredinom 1980-ih, a ugledni ga časopis Times proglašava „najboljim novim glazbenim formatom na svijetu”. Ove subote poslušat će ga publika MAGfestivala.

7. MAGfestival – Ansambl Ars longa

Međunarodni festival komorne glazbe

Sjajni ansambl Ars longa otvara Sedmi MAGfestival

Ansambl Ars longa povezuje ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema glazbi 18. stoljeća, jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe.

Kvartet saksofona Mobilis

Komorna glazba

MAGfestival: 5 koncertnih večeri, renomirani sastavi i prvo predstavljanje mladih glazbenika

Ovogodišnji glazbeni program MAGfestivala donosi pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi put dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.