Naklada Ljevak

Jesen dobrih knjiga u toplini doma uz šalicu vrućeg mirisnog napitka

Jesen i knjiga

Naklada Ljevak pripremila je pregršt raznovrsnih naslova kako bi svi zaljubljenici u čitanje mogli uživati u jeseni dobrih knjiga.

Čini se kako je jesen ove godine, kao u posljednjem dijelu serijala o Harryju Potteru, stigla iznenada. Još su nas prvoga rujanskog jutra grijale tople sunčeve zrake, a već danas pod kišobranima tražimo zaklon od upornih i dosadnih jesenjih kiša. Zajedno s toplijom odjećom i gumenim čizmama, iz ormara smo izvukli i nostalgiju. Već žalimo za dugim ljetnim danima i brojimo dane, ako već ne do iduće sezone kupanja, a onda bar do Božića.

No jesen je, svima nam je dobro poznato, najkišnije godišnje doba. Dok kiša rominja po prozorskom staklu, a ceste prekrivaju slojevi raznobojnog lišća, ljubitelji knjiga s veseljem obilaze knjižare, nestrpljivi zaroniti u nove književne svjetove. U toplini vlastitog doma, uz topli pokrivač i šalicu vrućeg mirisnog napitka, naravno.

Ove se jeseni hrvatski knjigoljupci, zabrinuti zbog proljetnog zatvaranja velikog broja knjižara, raduju i njihovu ponovnom otvaranju. Kako bi se na policama tih novih knjižara našla što bolja i raznovrsnija literatura, za sve književne ukuse pobrinula se i Naklada Ljevak. Ljetne su mjesece iskoristili za osmišljavanje i pripremu najboljih naslova kako biste vi, zaljubljenici u čitanje, mogli uživati u jeseni dobrih knjiga.

Plodovi njihovog rada su, baš poput onih jesenskih, raznovrsni i šaroliki i svaki će, pa i najzahtjevniji čitatelj, među njima pronaći knjigu kojom će obilježiti nadolazeću jesen. Ljubitelji publicistike s nestrpljivom će radošću dočekati uvod u revival biblioteke Bookmarker, najvažniju knjigu Terryja Eagletona, Kulturu u kojoj otac teorije kulture, izravnije no ikada, raspravlja o granicama kulture i ideologije, o načinima na koje kultura i religija mijenjaju mjesta (ali mijenjaju li ih uopće pita se Eagleton). Kultura je jedan od ključnih aspekata koji određuju pripadnost ljudskome rodu. No samo njezino određenje nije tako jednostavno. Ipak, vraćajući se na stare teoretičare kulture, Eagleton raslojava ovaj složeni pojam i daje potpunu sliku kulture kakvu danas poznajemo.

Jesen dobrih knjiga, FOTO: Naklada Ljevak

Na suvremeni se trenutak u svom romanu Prosječni indeks sreće osvrnuo i portugalski romanopisac David Machado. Priča o nesuđenom piscu Danielu, koji uslijed ekonomske krize ostaje bez svega, čitatelja će podsjetiti na novinske članke o društvenoj i ekonomskoj zbilji. Ova drama, koja se može čitati i kao društvena kritika koja se bavi krizom i analizom Europe u njezinu središtu, uvjerila je i članove povjerenstva za Nagradu Europske unije za književnost kojom je roman nagrađen 2015. godine

Univerzalnom temom narušenih međuljudskih odnosa, razlomljenih osobnosti i svega što iz takvih (među)odnosa proizlazi bavi se nizozemska autorica Connie Plamen u romanu Ti kažeš. Iako je u potpunosti fikcionalno djelo, priča iza Ti kažeš prvi put daje glas Tedu Hughesu, pjesniku kojega je povijest (pa i povijest književnosti) upamtila kao čovjeka čiji su postupci veliku pjesnikinju Sylviju Plath otjerali u smrt. On to nije nikada pokušao opovrgnuti, no sada, zahvaljujući Connie Palmen, prvi put dobiva vlastiti pripovjedački glas. Taj je glas toliko uvjerljiv da će čitatelj vrlo lako zaboraviti da nije riječ o autentičnom, već spisateljičinu glasu.

Za kraj, kako bi se razbilo jesenje sivilo, tu je čarobni prvijenac britanske autorice Phaedre Patrick, Čudesna narukvica Arthura Peppera. U ovoj toploj i dirljivoj priči o udovcu koji nakon ženine smrti pronalazi tajanstvenu narukvicu, čija će ga priča odvesti na putovanje kakvo nije mogao ni zamisliti, podjednako će uživati čitatelji svih generacija. Baš kao i Naše duše u noći i Posljednja ljubav babe Dunje, i Čudesna narukvica Arthura Peppera pripovijeda o svoj punini života koju možemo pronaći bilo kad, pa i na samom njegovu smiraju.

Kao što vidite, pred nama i vama je bogata čitateljska jesen, a ovo je samo mali dio onoga što je za vas pripremila Naklada Ljevak kako bi i ova jesen bila upamćena kao jesen dobrih knjiga.

Komentari na članak

Vezani članci

"Turn" me on

Filmovi za samce i parove, velike i malene

Filmovi za ljubitelje i mrzitelje Valentinova

Nema ništa bolje nego za Valentinovo ostati doma i pustiti film koji smo mi odabrali za vas.

duncan

Trivijalne Wikipedijine liste

Neuobičajene smrti i inovacije koje su ubile svoje inovatore

Wikipedia sadrži 30 TB informacija. U tom beskrajnom sadržaju može se naići puno trivijalnih, komičnih, čudnovatih i zabavnih lista, kao što je, primjerice, lista papa koji su imali seksualni odnos. U nastavku su izdvojene lista neuobičajenih smrti.

Žena gleda u ocean

Tamara Kordovan

Apsolventska „bucket" lista

Nakon mjesec dana izležavanja i nadoknađivanja svog onog sna koji sam izgubila u protekle tri godine, napokon mi se vratila volja za životom. Doslovno. E, a kad se čovjeku vrati volja za životom, on počne imati ambicije.

J.K.Rowling - quote (naslovna)

Fan ili "fejker"?

Kako prepoznati pravog obožavatelja Harryja Pottera

Za sve vas koji ste odrastali čitajući knjige o Harryju Potteru. Za sve koji znate napamet svaku rečenicu i svaku čaroliju. Za sve koji jedva čekate nastavak. Kako razlikovati takvog obožavatelja od onog "običnog".

Pokrenut čitalački val u Splitu

Sastanci književnog kluba

Pokrenut čitalački val u Splitu

Klub mladih Split organizira niz zanimljivih sastanaka književnog kluba pod nazivom „Između redaka”.