Naklada Ljevak

Jesen dobrih knjiga u toplini doma uz šalicu vrućeg mirisnog napitka

Jesen i knjiga

Naklada Ljevak pripremila je pregršt raznovrsnih naslova kako bi svi zaljubljenici u čitanje mogli uživati u jeseni dobrih knjiga.

Čini se kako je jesen ove godine, kao u posljednjem dijelu serijala o Harryju Potteru, stigla iznenada. Još su nas prvoga rujanskog jutra grijale tople sunčeve zrake, a već danas pod kišobranima tražimo zaklon od upornih i dosadnih jesenjih kiša. Zajedno s toplijom odjećom i gumenim čizmama, iz ormara smo izvukli i nostalgiju. Već žalimo za dugim ljetnim danima i brojimo dane, ako već ne do iduće sezone kupanja, a onda bar do Božića.

No jesen je, svima nam je dobro poznato, najkišnije godišnje doba. Dok kiša rominja po prozorskom staklu, a ceste prekrivaju slojevi raznobojnog lišća, ljubitelji knjiga s veseljem obilaze knjižare, nestrpljivi zaroniti u nove književne svjetove. U toplini vlastitog doma, uz topli pokrivač i šalicu vrućeg mirisnog napitka, naravno.

Ove se jeseni hrvatski knjigoljupci, zabrinuti zbog proljetnog zatvaranja velikog broja knjižara, raduju i njihovu ponovnom otvaranju. Kako bi se na policama tih novih knjižara našla što bolja i raznovrsnija literatura, za sve književne ukuse pobrinula se i Naklada Ljevak. Ljetne su mjesece iskoristili za osmišljavanje i pripremu najboljih naslova kako biste vi, zaljubljenici u čitanje, mogli uživati u jeseni dobrih knjiga.

Plodovi njihovog rada su, baš poput onih jesenskih, raznovrsni i šaroliki i svaki će, pa i najzahtjevniji čitatelj, među njima pronaći knjigu kojom će obilježiti nadolazeću jesen. Ljubitelji publicistike s nestrpljivom će radošću dočekati uvod u revival biblioteke Bookmarker, najvažniju knjigu Terryja Eagletona, Kulturu u kojoj otac teorije kulture, izravnije no ikada, raspravlja o granicama kulture i ideologije, o načinima na koje kultura i religija mijenjaju mjesta (ali mijenjaju li ih uopće pita se Eagleton). Kultura je jedan od ključnih aspekata koji određuju pripadnost ljudskome rodu. No samo njezino određenje nije tako jednostavno. Ipak, vraćajući se na stare teoretičare kulture, Eagleton raslojava ovaj složeni pojam i daje potpunu sliku kulture kakvu danas poznajemo.

Jesen dobrih knjiga, FOTO: Naklada Ljevak

Na suvremeni se trenutak u svom romanu Prosječni indeks sreće osvrnuo i portugalski romanopisac David Machado. Priča o nesuđenom piscu Danielu, koji uslijed ekonomske krize ostaje bez svega, čitatelja će podsjetiti na novinske članke o društvenoj i ekonomskoj zbilji. Ova drama, koja se može čitati i kao društvena kritika koja se bavi krizom i analizom Europe u njezinu središtu, uvjerila je i članove povjerenstva za Nagradu Europske unije za književnost kojom je roman nagrađen 2015. godine

Univerzalnom temom narušenih međuljudskih odnosa, razlomljenih osobnosti i svega što iz takvih (među)odnosa proizlazi bavi se nizozemska autorica Connie Plamen u romanu Ti kažeš. Iako je u potpunosti fikcionalno djelo, priča iza Ti kažeš prvi put daje glas Tedu Hughesu, pjesniku kojega je povijest (pa i povijest književnosti) upamtila kao čovjeka čiji su postupci veliku pjesnikinju Sylviju Plath otjerali u smrt. On to nije nikada pokušao opovrgnuti, no sada, zahvaljujući Connie Palmen, prvi put dobiva vlastiti pripovjedački glas. Taj je glas toliko uvjerljiv da će čitatelj vrlo lako zaboraviti da nije riječ o autentičnom, već spisateljičinu glasu.

Za kraj, kako bi se razbilo jesenje sivilo, tu je čarobni prvijenac britanske autorice Phaedre Patrick, Čudesna narukvica Arthura Peppera. U ovoj toploj i dirljivoj priči o udovcu koji nakon ženine smrti pronalazi tajanstvenu narukvicu, čija će ga priča odvesti na putovanje kakvo nije mogao ni zamisliti, podjednako će uživati čitatelji svih generacija. Baš kao i Naše duše u noći i Posljednja ljubav babe Dunje, i Čudesna narukvica Arthura Peppera pripovijeda o svoj punini života koju možemo pronaći bilo kad, pa i na samom njegovu smiraju.

Kao što vidite, pred nama i vama je bogata čitateljska jesen, a ovo je samo mali dio onoga što je za vas pripremila Naklada Ljevak kako bi i ova jesen bila upamćena kao jesen dobrih knjiga.

Komentari na članak

Vezani članci

Ljetni filmovi

Pet filmskih preporuka

Filmovi koje ponovno morate pogledati ovo ljeto

Vrijeme ljetnih praznika idealno je za pregledavanje svih zaostataka epizoda omiljenih serija ili nekih novih filmova koji su vam se svidjeli. Kad sve to pregledate, možete se pitati što je sljedeće? Donosimo vam popis pet filmova koje ste vjerojatno već pogledali, ali vrijede ponovnog gledanja.

knjiga

Nova dimenzija čitanja

VIDEO: Znanstvenici izumili kameru pomoću koje više nećemo morati ni otvoriti knjigu

Kamera koja može očitati čitave stranice zatvorene knjige omogućit će znanstvenicima novu dimenziju istraživanja uz maksimalno očuvanje knjiga velike starosti.

Zabranjene povijesne knjige

„Banned Books Week”

Zabranjene povijesne knjige koje možete besplatno skinuti

Od povijesnih djela do satire, fikcije i autobiografije, donosimo vam popis knjiga na engleskom jeziku koje su bile zabranjene zbog mnogo razloga. Klikni, skini i čitaj!

Naslovna

Recenzija knjige Sare Pennypacker

„Pax" – priča o traženju mira u srcu rata

Ovo malo, dirljivo remek-djelo, koje tematizira snažno prijateljstvo između dječaka i njegova lisca, prepuno je životnih mudrosti. Čitajući ga, promišljamo o važnim životnim, ali i društvenim pitanjima – ljubavi, prijateljstvu, odrastanju, osobnom razvoju, strahovima, odnosu prema prirodi, pravom licu rata itd.

Ece Temelkuran

Recenzija uspješnice „Žene koje pušu u čvorove"

Ženska snaga, ljubav, osveta i povjerenje u romanu koji ruši predrasude

„Žene koje pušu u čvorove" avanturistički je roman nagrađivane turske autorice u kojem propituje ženski identitet, snagu povjerenja, osvete i (ne)mogućnost života nakon propale ljubavi.