Otvorenje izložbe

Jedan od najintrigantnijih umjetnika mlađe generacije na „Animafestu“

Stipan Tadić, izložba

Ovog se ponedjeljka očekuje otvorenje izložbe Stipana Tadića, jednog od najtalentiranijih i najintrigantnijih umjetnika mlađe generacije koji je dao svoj doprinos i špici ovogodišnjeg „Animafesta“ posvećenog hororu u animiranom filmu. Moći će se pogledati do 9. lipnja.

Ovogodišnja ilustracija Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb sa središnjom temom horora već je privukla mnogo pozornosti Zagrepčana koji će se s njome, kao i brojni strani gosti, uoči i tijekom festivala susretati na plakatu, biltenu i špici. Njezin autor, slikar, strip-crtač i muralist Stipan Tadić, jedan od najtalentiranijih i najintrigantnijih umjetnika mlađe generacije, ovog ponedjeljka, 28. svibnja, u 20 sati, u već kultnoj galeriji i caffe baru Botaničar (Trg Marka Marulića 6) otvara izložbu koja daje detaljan uvid u proces nastanka ilustracije, razlažući je na sastavne likovne elemente koje su potom kreativno na festivalske materijale primijenile autorice vizualnog identiteta Animafesta Ana Kunej i Zlatka Salopek iz studija Kuna zlatica. 

Tadić, koji je široj javnosti najpoznatiji po hiperrealističkim tendencijama, iako stvara u čitavom nizu različitih tehnika i stilova te koristeći raznorodne motive, ovoga se puta nadahnuo psihodeličnim svijetom 1960-ih i talijanskim maniristom 16. stoljeća Giuseppeom Arcimboldom. Na tragu ilustracije, u suradnji s Petrom Balekić i Lukom Hrgovićem (animacija) te Lukom Šipetićem i Dinom Santalezom (zvuk) napravio je i stravičnu špicu festivala koja kao i ilustracija asocira na središnji tematski program Animafesta 2018. posvećenog hororu u animiranom filmu. Taj će program posjetiteljima festivala pružiti uzbudljiv i temeljit povijesni presjek svjetskog i hrvatskog horor-crtića u dugometražnoj i kratkometražnoj formi.

Foto: Animafest

Nakon službenog otvaranja izložbe, koja traje do zatvaranja festivala 9. lipnja, posjetitelji se pozivaju na neformalno druženje s autorima ilustracije i vizualnog identiteta Animafesta 2018.

28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. održava se od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 400 filmova iz 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

Komentari na članak

Vezani članci

Ples

Festival u Zadru

Početak rujna, zahvaljujući Monoplayju, posvećen suvremenom plesu i solo formi

Otvorenje Monoplayja održat će se 30. kolovoza u Zadarskom kazalištu lutaka. Njime grad dokazuje svoju važnost kao izuzetno prisutne i značajne karike europske plesne scene.

Vrijeme giganata

Muzej grada Zagreba

Industrijski giganti svjedoče o dramatičnim epizodama nacionalne i svjetske povijesti

U Muzeju grada Zagreba otvara se nova izložba „Vrijeme giganata“. Izložba nastoji doprinijeti javnom osvješćivanju industrijskog nasljeđa glavnoga grada.

Exit through the gift shop

Ulična umjetnost ili vandalizam

Banksy – najpoznatiji ulični umjetnik svih vremena

Živimo u vremenu kada su ljudi podvojeni jesu li grafiti umjetnost ili vandalizam. Bez obzira na vaše mišljenje vještine uličnih umjetnika svakako su neupitne. Najpoznatiji takav umjetnik nedvojbeno je Banksy čiji identitet već godinama ostaje nedoumica.

Nova menza Index

Sveučilište u Splitu

Splitski studenti dobili novu menzu

Nakon šest i pol godina "borbe" s Ministarstvom, susjedima iz obližnje zgrade i zakonima, projekt vrijedan četiri milijuna kuna konačno je realiziran.

Sajam knjiga

Sajam knjiga u Puli

Sa(n)jam knjige u Istri!

 Autori su ga prozvali „sajmom s ljudskim licem”, a publika mu je dodijelila titulu „najoriginalnijeg kulturnog događaja u Hrvatskoj”.