LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Promocija albuma u Tvornici

IZVJEŠTAJ: Miki Solus i bolesni tekstovi sa super mjuzom za djecu i penzionere

Miki Solus je subotu uljepšao svima koji su se našli u Velikom pogonu Tvornice sa svojim bolesnim tekstovima i super mjuzom. Super mjuzi su, osim Viskovića na basu i Tačigina na cajonu, doprinjeli i saksofonistica te gitarist.

Miki Solus je subotu uljepšao svima koji su se našli u Velikom pogonu Tvornice sa svojim bolesnim tekstovima i super mjuzom. Super mjuzi su, osim Viskovića na basu i Tačigina na cajonu, doprinjeli i saksofonistica te gitarist.

Najoriginalniji kantautor ovih područja (a i šire), Miki Solus, sinoć je nastupio u Velikom pogonu Tvornice i uspješno odradio promociju debitantskog albuma "Muzika za djecu i penzionere". Prvotno je koncert trebao biti u Malom pogonu, no zbog velikog interesa koncert se prebacio u Veliki pogon.

Od trenutka kada je kročio na pozornicu sa svoja dva "suigrača", Franom Viskovićem na basu i Andrejom Tačiginom, Miki Solus nije mogao kontrolirati svoj osmijeh. Osmijeh kakav ima malo dijete kada mu baka kaže da za ručak ipak neće biti čušpajz, nego palačinke. Kako palačinke usreće i zaslade dječji život, a i živote odraslih, tako je i Miki Solus šarmantim koncertom svima uljepšao večer. Život je palačinka s čokoladom, il' krafne s marmeladom..

Trio je koncert otvorio pjesmom "Wu Tang" koja je svima izmamila osmijeh. Teško je ostati imun na stihove poput: "Bit ću idol, supertalent, veća zvijezda nego Vitasović Alen, vozit ću 200 na sat Ferrarija i spičkat se kao Mladen Grdović". Uslijedile su "Smrt je romantična" i "Robert Prosinečki", sve redom s debitantskog albuma, kao i četvrta pjesma sa set liste "Bojim se muzičkih kritičara" koja je na samom početku koncerta publici bila najsimpatičnija. Potom su odsvirali malo stariju pjesmu, "1000 radijatora", nakon koje je opet došla novija "Pun mi je kufer".

Miki Solus tvornica2
 
Valentina Cetin (Ziher.hr)
 

 Za vrijeme idućeg glazbenog broja, "Život je palačinka", veselom triju se na pozornici pridružila saksofonistica. Ona je dala dodatnu punoću zvuku, kao i gitarist koji se pojavio na stageu malo kasnije. Zatim su uslijedile dvije pjesme koje su naišle na najveće odobravanje publike, a to su "Suncobran" i "Dečko ti je hipster". Ona je izazvala najveće ovacije.

Nakon tih dviju pjesama iz kojih pljušti radost, uslijedile su mirnije pjesme: "Bijela čokolada" i "Mrtav je Johhny". Prva pjesma na bisu bila je "Žuti vlakovi u Kini" s prvog izdanja "Muzika sumnjive kvalitete". Originalnost u izričaju, pokazali su maštovitim finalom koncerta. Naime, jedan bis im nije bio dovoljan pa su nakon toga odradili još tri bisa.

Stihovi Wu Tanga, "Ajmo barbike, mrdajte guzom, na bolesne tekstove sa super mjuzom", mogu ilustrirati sliku s koncerta. Bolesni tekstovi injektirali su smijeh u publiku, super mjuza je sve rasplesala, a jedina je razlika to što nisu bile same "barbike" na koncertu, već je publika bila raznovrsna. Nije bezveze Miki Solus nazvao album "Muzika za djecu i penzionere" jer je uistinu na koncertu bilo i dosta djece, ali i penzionera.  

Pjesme Mikija Solusa karakterizira besmisleni smisao. Tekstovi istovremeno izgledaju kao da je petogodišnje dijete napisalo roman struje svijesti. S druge strane, iz tih tekstova mogu se iščitati njegovi stavovi o hipsterima, "forserima", materijalizmu i tako dalje. Bez obzira na poruke njegovih pjesama, Miki svojim šaljivim tekstovima, "catchy" melodijama i nonšalantnom opuštenosti na pozornici, lansira dobro raspoloženje.

Ukoliko još niste poslušali zagrebačkog kantautora, njegovo repanje na klaviru i kombiniranje Emme Bovary, Darth Vadera, Gotovine itd., poslušajte album na njegovoj Bandcamp stranici koja se nalazi na ovom linku.

FOTO: VALENTINA CETIN (ZIHER.HR)