LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Ovdje, čini se, nema nikoga“

Izložba Maše Barišić postavlja pitanje ima li koga u političkim i kulturnim institucijama

Izložbeni postav kroz prikaze urušenih i razbijenih objekata otvara niz pitanja o institucijama – rade li one svoj posao, bi li se nešto promijenilo kada bi propale i jesu li zapravo već propale u svojoj (ne)funkcionalnosti.

Izložbeni postav kroz prikaze urušenih i razbijenih objekata otvara niz pitanja o institucijama – rade li one svoj posao, bi li se nešto promijenilo kada bi propale i jesu li zapravo već propale u svojoj (ne)funkcionalnosti.

Izložba crteža Maše Barišić Ovdje, čini se, nema nikoga postavljena je u zagrebačkoj Galeriji VN (Ilica 163a). Izložba prikazuju niz postojećih političkih i kulturnih institucija, ali u oštećenom i urušenom obliku, donoseći tako svojevrsnu refleksiju o njihovoj funkcionalnosti. 

Izložbeni postav kroz prikaze urušenih i razbijenih objekata otvara niz pitanja o institucijama – rade li one svoj posao, bi li se nešto promijenilo kada bi propale i jesu li zapravo već propale u svojoj (ne)funkcionalnosti. Maša Barišić u taj kontekst razrušenog i dotrajalog ovom izložbom uvodi institucije poput Muzeja suvremene umjetnosti, Hrvatskoga narodnog kazališta, Ministarstva kulture, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Akademije likovnih umjetnosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskoga sabora i drugih.

FOTO: Maša Barišić

Unutar ove refleksije o institucijama, momenti izgradnje i urušavanja predstavljaju dvije temeljne mogućnosti unutar procesa proizvodnje i borbe oko značenja u kulturi. Iako se ne bavi direktno fizičkom prisutnošću institucija u prostoru i estetskom dojmljivošću njihove arhitekture, izložba u određenim dijelovima suprotstavlja upravo tu prividnu dojmljivost i njihovu funkcionalnost.

Ovdje, čini se, nema nikoga sastoji se od dva dijela: Neoruinizam Studija negativnog prostora. U obama dijelovima izložbe umjetnica koristi gotovo tehnički crtež olovkom koji je tipičan za prikaze arhitekture. Za naslov izložbe simbolički je uzet citat iz drugog čina drame Maksima Gorkog Na dnu koji opisuje svratište u toj drami. Izložbu organizira Galerija VN, a bit će otvorena do 1. svibnja. Nakon Zagreba izložba će biti postavljena i u Splitu.

Maša Barišić rođena je 1986. u Splitu. Završila je studij umjetnosti na Umjetničkom sveučilištu Lincoln u Engleskoj te školu za restauraciju drva u Italiji. Od 2013. godine živi i radi u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Engleskoj i Hrvatskoj.

FOTO: MAŠA BARIŠIĆ