Izložbe u SC-u

Istu večer Damir Sokić izlaže u Francuskom paviljonu, a Mihael Klanjčić u Galeriji SC-a!

Izložba "Skladište Moderne"

U SC-u se iste večeri postavljaju izložbe Damira Sokića i Mihaela Klanjčića. „Skladište Moderne” moguće je pogledati do 29. lipnja, a „Objekte” do 15. lipnja.

U četvrtak, 6. lipnja, u Studentskom centru otvorit će se dvije izložbe. Umjetnik Damir Sokić izlaže Skladište Moderne u Francuskom paviljonu u 19:00, a Mihael Klanjčić predstavlja se u sklopu projekta Oni dolaze… s izložbom Objekti u Galeriji SC-a u 20:00. 

Izložba Damira Sokića otvorena je do 29. lipnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Od 20. do 25. lipnja zbog blagdana i praznika, Francuski je paviljon zatvoren.

– Damir Sokić u svome se stvaralaštvu, zapravo, kontinuirano referira na epohu u kojoj su istinski umjetnici, jednako tako i intelektualci, bili kadri zauzimati stavove i preuzimati odgovornost; njihova etičnost nipošto nije zaudarala na proračunatu i jeftinu deklarativnost ili beskrupulozni karijerizam. Bila je to epoha odvažnih i kozmopolitski usmjerenih ideja, odnosno projekata čiji se nositelji u svojim nastojanjima da ih ostvare nisu ustručavali poduzeti i onaj posljednji iskorak. Iskorak u utopiju. Velika i složena epoha Moderne – a o njoj je ovdje riječ – već desetljećima egzistira isključivo u povijesti. Ona više nije suvremena. Tko bi rekao da ovakva odrednica može predstavljati kompliment? Itekako može. Potrebno je samo promotriti Sokićeve radove, koji, odmah to valja reći, nisu na klasičan način modernistički. Jer Sokiću su posve strani bilo kakvi anakronizmi, pa tako i oni modernistički. Prave ideje, međutim, vječne su i neuništive, baš kao i činjenica da sve što je čovjek osmislio i stvorio nužno ima svoje mjesto na povijesnoj lenti. Tradiciju se može negirati i osporavati, ali nije moguće ne imati odnos naspram nje, pa makar on bio i podsvjestan. Istodobno, tradicija može biti moćno i opasno oružje u rukama autora, svojevrsni mač s dvije oštrice: s jedne strane otvara potencijal za kreiranje vizualno kultiviranih i intelektualno slojevitih radova što ostvaruju potentne dijaloge s nekim konkretnim umjetničkim artefaktima ili idejama iz prošlosti, dok s druge strane prijeti opcijom zapadanja u bezdan frivolna, beživotna i sladunjava kiča iz kojega više nema povratka. – iz predgovora, Vanja Babić.

Izložbu Objekti posjetite do 15. lipnja, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.                                                                                                                       

– Ono što je kod Mihaela drugačije te ujedno možda i najintrigantnije jest njegova mogućnost da spaja nespojivo – mogućnost eklekticizma. Iako se eklekticizam ponekad može činiti kompliciran, nedosljedan ili nelogičan, kod Mihaela je jednako primjetan u svim radovima, ne samo u materiji već i u semiotici nazivlja, čime on paradoksalno postaje autorova konstanta, dosljednost. Upravo kao u vrijeme 60-ih, kada je umjetnost, prihvativši postavke Johnsa, Warhola, Stelle, Newmana, Duchampa, kao i Reinhardta, jasno pokazala da je bezlično – humano i beskrajno raznoliko, kao što su to i autobiografske ili figurativne škole. Umjetnost je, željeli mi to ili ne, osobna. Ili kako je to Lawrence Alloway istaknuo: Sistem je human isto koliko i mrlja boje, i još više od toga, ako je mrlja napravljena rutinski. – iz predgovora, Tanja Škrgatić.

Komentari na članak

Vezani članci

Izložba "Crne zastave"

Radovi Neli Ružić

Galerija Studentskog centra ugostit će izložbu „Crnih zastava”

– Sve je stalo u samo četiri elementa: zastave, kamenje, kovčezi i svjetlo-sjena, cijelo stoljetno breme društvenih, političkih i migracijskih težina... – stoji u predgovoru.

Izložba "Totalka"

Otvorenje izložbe

„Totalka” se u Galeriji SC-a osvrće na katastrofe iz nedavne povijesti

– Radovi Lava Paripovića u ovom se ciklusu ne bave budućim potencijalnim katastrofama, nego autor uzima primjere iz nedavne povijesti čovječanstva zajedno s biblijskom pričom o rušenju kule babilonske. U tehnici stop-animacije projicirana su četiri kratka videa. – stoji u predgovoru izložbe koja se otvara ove srijede.

Francuski paviljon SC

Besplatna radionica Edukulture SC-a

„Stvarajući kustoske smjernice za Francuski paviljon“

Radionica „Stvarajući kustoske smjernice za Francuski paviljon“ dio je programa „Edukultura SC„ koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Izložba „Jedan od mnogih”

Kulturna događanja u SC-u

„Jedan od mnogih” – premijera filma i otvorenje izložbe zapažene umjetnice u Savskoj 25

Petra Zlonoga svojim je dosadašnjim radom postigla zapažen status u animaciji u Hrvatskoj i inozemstvu, a njezin će film, kao i izložbu, posjetitelji moći pogledati u Galeriji SC i MM centru.

Rad M. Mesarića

Otvorenje izložbe

„Iza horizonta”: riječki studenti i alumniji izlažu medijske radove u Galeriji SC u Zagrebu

Trinaest mladih umjetnika međusobno različitih, individualnih izraza predstavit će svoje medijske radove od 30. rujna do 5. listopada u zagrebačkoj Galeriji SC.