Predstavljanje sociolingvističke knjige

Istražen identitet ortodoksnih židovskih zajednica

 Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku

Gabi Abramac uspjela je ući u hasidsko društvo i napisati sociolingvistički rad o istom. Predstavljanje knjige održat će se 15. lipnja u Zagrebu.

U izdanju nakladnika Srednja Europa iz tiska je izašla knjiga autorice dr. sc. Gabi Abramac naslovljena Dos heylike yidish vort: Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku. Njeno će se predstavljanje održati u srijedu 15. lipnja u 19 sati u Mađarskom institutu Balassi u Zagrebu, Augusta Cesarca 10. O knjizi će, osim autorice, govoriti izdavač dr. sc. Damir Agićić te dr. sc. Velimir Piškorec.

Djelo je rezultat dvanaestogodišnjeg istraživanja jezika u židovskom društvu. U njegovom fokusu nalazi se istraživanje jezika i identiteta u ortodoksnim hasidskim zajednicama. Rukopis sadrži i primjere engleskih riječi i izraza koje hasidi koriste u drugačijem značenju. Zatim, uključuje mali glosar pojmova koje rabi zajednica u Brooklynu.

Riječ je o potpuno originalnom djelu koje obrađuje temu kojom se u Hrvatskoj do sada nije bavio nitko, a koja je relevantna u svjetskim razmjerima. Autorica knjige jedna je od rijetkih osoba iz vanjskog svijeta koja je uspjela ući u hasidsko društvo i napisati ovakav sociolingvistički rad.

Komentari na članak

Vezani članci

DNA

Neurologija

Novo znanstveno otkriće moglo bi u budućnosti pomoći u brisanju sjećanja

Istraživanje bi moglo jednog dana pomoći otklanjanju neželjenih sjećanja kod ljudi, na primjer kod onih s posttraumatskim stresnim poremećajem.

How to Google

Google Search

Kako pravilno koristiti Google tražilicu?

Koliko puta vam se dogodilo da ste se mučili s pretraživanjem riječi u Google tražilici? Kako naučiti pravilno koristiti tražilicu, saznajte u članku.

Sendvič

Problem pretilosti na svjetskoj razini

Najdeblje države svijeta u 2014.: Ne, Amerika nije na prvom mjestu!

Donosimo vam popis država koje su vodeće po broju pretilog stanovništva. Istraživanje je provedeno ove godine i u približnom postotku prikazuje broj pretilih osoba.

1915

1915. godina

Kako je sve izgledalo prije 100 godina?

Marihuana, heroin i morfij bili su dostupni u lokalnim ljekarnama. Farmaceuti bi za heroin rekli da čisti ten, daje osjećaj plovnosti, regulira želudac i crijeva te je savršen čuvar zdravlja.

Ljudski mozak

Istine i laži o najvažnijem ljudskom organu

Deset mitova o mozgu koji nisu istiniti

Mozak je jedan od organa u ljudskom tijelu o kojemu se puno toga ne zna. Zbog svoje velike važnosti, a ujedno još uvijek nedovoljno razjašnjene građe i načina djelovanja, tijekom povijesti razvili su se brojni mitovi o mozgu. Brojni od njih nisu točni, a koji su to pročitajte u nastavku.