Predstavljanje sociolingvističke knjige

Istražen identitet ortodoksnih židovskih zajednica

 Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku

Gabi Abramac uspjela je ući u hasidsko društvo i napisati sociolingvistički rad o istom. Predstavljanje knjige održat će se 15. lipnja u Zagrebu.

U izdanju nakladnika Srednja Europa iz tiska je izašla knjiga autorice dr. sc. Gabi Abramac naslovljena Dos heylike yidish vort: Jidiš i drugi jezici ortodoksnih Židova u New Yorku. Njeno će se predstavljanje održati u srijedu 15. lipnja u 19 sati u Mađarskom institutu Balassi u Zagrebu, Augusta Cesarca 10. O knjizi će, osim autorice, govoriti izdavač dr. sc. Damir Agićić te dr. sc. Velimir Piškorec.

Djelo je rezultat dvanaestogodišnjeg istraživanja jezika u židovskom društvu. U njegovom fokusu nalazi se istraživanje jezika i identiteta u ortodoksnim hasidskim zajednicama. Rukopis sadrži i primjere engleskih riječi i izraza koje hasidi koriste u drugačijem značenju. Zatim, uključuje mali glosar pojmova koje rabi zajednica u Brooklynu.

Riječ je o potpuno originalnom djelu koje obrađuje temu kojom se u Hrvatskoj do sada nije bavio nitko, a koja je relevantna u svjetskim razmjerima. Autorica knjige jedna je od rijetkih osoba iz vanjskog svijeta koja je uspjela ući u hasidsko društvo i napisati ovakav sociolingvistički rad.

Komentari na članak

Vezani članci

Internet

Možda ga neće ni biti

Ovako bi internet mogao izgledati 2025.

Pew Research Internet Project i sveučilište Elon proveli su istraživanje o tome kako će internet izgledati 2025. godine. Akademici i znanstvenici došli su do sedam zanimljivih pretpostavki.

učenje

Rezultat istraživanja

Uspjeh rješavanja matematičkih zadataka kod bilingualnih osoba ovisi o jeziku

Istraživanje o povezanosti matematike i bilingvizma pokazalo je da su drugačiji dijelovi mozga aktivirani pri korištenju pojedinog jezika.

Članak rezultata VND-a

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

U vezi na daljinu praćenje partnera preko društvenih mreža mnogima je svakodnevica

Predstavljamo službene rezultate treće ankete u kojoj smo vas ispitivali o uspješnosti veze na daljinu. Ne srami se, hvataj bilješke.

Švicarska

UN-ovo globalno izvješće o sreći

Upoznajte najsretnije zemlje na svijetu

O kojim čimbenicima ovisi sreća stanovnika neke zemlje?

Studentska diploma

Istraživanje QS World University Rankings

Sveučilište u Zagrebu nije niti među 600 najboljih na svijetu

Zagrebačko sveučilište bilježi kontinuirani pad posljednjih godina. Sada se svrstava u pretposljednju skupinu sveučilišta, samo jednu kategoriju od najlošijih na svijetu.