Pedeset godina karijere

Ispričavši predivnu glazbenu priču, Josipa Lisac pokazala je da ima još mnogo toga za reći

Josipa Lisac u Lisinskom

Pola stoljeća glazbene karijere Josipa Lisac obilježila je dvostruko rasprodanim koncertom i doživljajem za pamćenje.

Kad je prije nekoliko mjeseci najavljen koncert Josipe Lisac u zagrebačkom Lisinskom, znalo se da će odmah biti rasprodan, a mnogi su bez karte ostali unatoč drugom najavljenom koncertu – oba su rasprodana u svega nekoliko dana. Preostalo je jedino nestrpljivo iščekivati koncerte 10. i 14. prosinca i u glavi slagati popis pjesama koje će jedna od naših najvećih živućih umjetnica izvesti uživo.

Na pozornici se u četvrtak, 14. prosinca 2017., pojavila suptilno, a zatim – samo uz klavirsku pratnju i nimalo suptilno, nego u punom sjaju – izvela broj Janino ludilo iz rock opere Gubec-beg. Time se prisjetila svojih glazbenih početaka i događaja koji su uslijedili. Nakon toga izvela je Vjerujem ti sve s albuma Dnevnik jedne ljubavi, a zatim i O jednoj mladosti. Publika je bila u vidnoj ekstazi, a i Josipa je bila vrlo zadovoljna dobrom akustikom i tehničkim poboljšanjima od prvoga koncerta u nedjelju. Atmosfera je bila topla i intimna, a glazbenica je dobro poznatim, ali zato ne manje zadivljujućim vokalnim sposobnostima i simpatičnim anegdotama držala raspoloženje na nivou.

– Lijepo je kad stvaraš, ali je lijepo i kad netko to uspije prepoznati, prihvatiti, a onda i zavoljeti. – zahvalila se publici na dugogodišnjoj vjernosti.

Budući da se radi o 50. godišnjici njezina rada i 25. koncertu u čast Karlu Metikošu, glazbena je diva prisutne provela svojim umjetničkim, ali i životnim putovanjem. Izmjenjivale su se 1000 razloga, Živim po svome i Gdje Dunav ljubi nebo, a zajedno s Chuijem i nekoliko mladih glazbenika izvela je i novu pjesmu Tebi putujem. Sve je uokvirila svojim komentarom da je ovo neko novo, užurbano vrijeme, ali da ono nudi i neke nove glazbene i izvedbene mogućnosti. Iako su njezine starije pjesme klasici, nove pokazuju da još uvijek ima mnogo toga za reći i proživjeti u stihovima, a to je pokazala efektnim i snažnim izvedbama.

Važno je spomenuti i kvalitetan glazbeni tim koji je iza sebe okupila, a svaki je član samostalnim dionicama dao svoj doprinos cjelokupnoj slici koncerta. Neki su od njih njezini dugogodišnji suradnici, dok su drugi mlade nade pred kojima je uspješna karijera Iz svake je njezine riječi izbijalo poštovanje prema kolegama, a posebno prema glazbi kojom se izražava, što je publika itekako prepoznala i oduševljeno prihvatila. Zato ne čudi što Josipa iz koncerta u koncert dvorane munjevitom brzinom puni obožavateljima svih generacija.

glazba je ta ljubav i ta igra koja nas spaja. – zaključila je na kraju koncerta veličanstvena Josipa Lisac.

Komentari na članak

Vezani članci

Note

Muzička akademija

Proslava 30. rođendana studija udaraljki započinje besplatnim koncertom

Prvi u nizu koncerata kojim će se proslaviti 30. obljetnica studija udaraljki sastavljen je od djela hrvatskih skladatelja. Održat će se 16. siječnja, a ulaz je besplatan.

Evita

Dašak glamura

Nakon što je očarao West End i Broadway, mjuzikl „Evita“ stiže u Zagreb

S više od 40 godina iznimno uspješnog izvođenja na West Endu i Broadwayju, više od 20 nagrada i prijevoda mjuzikla na 14 jezika, „Evita“ je doista show koji se ne smije propustiti.

Sveučilište Sjever

Istaknuta važnost suradnje između znanosti i visokog obrazovanja

Potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta Sjever i KBC-a Zagreb

Sporazum omogućuje razmjenu znanja i iskustava, stručnu i akademsku nastavu na studiju sestrinstva, mogućnosti obavljanja stručne prakse na KBC-u u sklopu drugih studijskih programa Sveučilišta i puno više.

Montaža samoodržive kuće

Veliki uspjeh zagrebačkih studenata

Tim studenata UNIZG-a gradi kuću budućnosti

Glavni zadatak prijavljenih timova je izgradnja samoodržive montažne kuće koja svoje potrebe za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora, prvenstveno energije sunca

Lisa Hannigan

Koncert u Tvornici kulture

Anđeoski glas Lise Hannigan odzvanja Europom

Lisa Hannigan s najupečatljivijim albumom do sada kreće na europsku turneju. U Zagrebu će nastupiti s predizvođačem Brandonom Millerom.