LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bečki bend hrvatskih i slovenskih korijena

INTERVJU: Šareni bend On i Gospodin Oktober

Unatoč tome što smo namjeravali porazgovarati s dečkima, oni su se odlučili predstaviti kroz glavnog protagonista svojeg nadolazećeg albuma.

Unatoč tome što smo namjeravali porazgovarati s dečkima, oni su se odlučili predstaviti kroz glavnog protagonista svojeg nadolazećeg albuma.

Unatoč imenu u jednini, On se sastoji od četvorice mladića. Trojica su iz Hrvatske, a jedan je iz Slovenije.

Putevi su im se sreli u mjestu studiranja, Beču, gdje je u ovo vrijeme više nego čarobno. Sukladno tome i On-i tvore čaroban bend.

Ususret izlasku albuma i nastupu u Klubu Attack 21.12. u Zagrebu,  gdje će zajedno s Porto Mortom upoznati publiku sa svojom šarenom glazbom, Studentski.hr odlučio je popričati s dečkima. Pričali smo malo o glazbi, malo o školovanju, o životu u Beču i razlikama između Beča i Hrvatske.

Budući da je Gospodin Oktober glavni protagonist njihovog nadolazećeg šarenog albuma, tako je i glavni protagonist ovoga intervjua. Njegovu malenkost možete vidjeti na slici dolje. 

Bend
 

Započet ćemo s osnovama, tko zapravo tvori bend On? Tko je zadužen za što u bendu, tko svira, tko pjeva?

– Premda se bend sastoji od potpuno različitih samosvjesnih pojedinaca, On je ideja zajedništva iznad ega. Pod zajedništvom mislim na kolektivni um kao glavni izvor stvaralaštva. Samim time glazba je od veće važnosti u odnosu na instrument i samog glazbenika. Kako su instrumenti, uključujući i vokale, samo alati kojima se dolazi do glazbe, pitanje tko što svira i dal' On pjeva, ostavit ćemo otvorenim.

Znamo da ste zajedno od 2010. godine, no kako se uopće razvila ideja stvaranja benda i kretanja u pohode po bečkim klubovima?

– Ideja o bendu pojavila se dugo nakon što je sam bend zapravo počeo postojati. On se razvijao prvenstveno kao družina kojoj je glavna zabava i užitak upravo glazba

Što sve donosi vaš prvi album? Kako biste definirali svoju glazbu onima koji vas još ne znaju?

– Kao prvo, smatram da se glazba ne može definirati, premda su mnogi pokušali i mislili da su u pravu. No, pokušajmo! Strah, rastanak, iznenađenje, avantura, uspon, kaos (smijeh)!

Šalu na stranu, ako definicija i postoji, ona je u samoj glazbi i potpuno je subjektivna. U četvrtak, 18.12.2014., album izlazi na svjetlo dana, tada ćete moći nabaviti svoj primjerak i prosuditi sami.

Sudeći prema brojnim nastupima u Beču, pretpostavit ću da ste tamo vrlo posjećeni i priznati. Koja je razlika između klubova i publike u Hrvatskoj i onih u Beču? Smatrate li da vam je ovdje teže naći mjesto za nastup?

Budući da je On bend koji stvara autorsku glazbu, svakako nam je otežan pristup čestim svirkama. Publike i klubova koji podržavaju svježu i mladu glazbu još uvijek je malo, ali oni tvore puno dinamičniju i interesantniju scenu u duhu vremena. U tome leži razvoj i budućnost. Nova glazba, nova kultura i novo vrijeme zahtijevaju privikavanje, no biti u korak s vremenom je izazov! Izazivam vas (smijeh)!

U nedjelju nastupate s Porto Mortom i usput promovirate već navedeni album. Što očekujete od publike, kakvu posjećenost?

– Porto Morto je bend koji djeluje u sklopu Jeboton Kolektiva, jedinstvenog je zvuka i originalnog koncepta. Uskoro će izbaciti novi album, kao i mi. Na koncertu ćemo imati priliku slušati tu glazbu uživo, stoga vjerujem da će biti vrlo dobro posjećen.

Moramo malo gnjaviti i s pitanjima van glazbe, nažalost. Što dečki studiraju i smatrate li da postižu više jer su otišli studirati u inozemstvo?

– Momci su izvrsni studenti na glazbenim akademijama, svi studiraju gitaru i na samom su kraju studija. Unatoč tome, mislim da je studij, osobito po pitanju umjetnosti, od manje važnosti za razvoj jednog glazbenika. glazba se ne uči iz udžbenika, partitura, ona se uči iz slušanja i konstantnog kontakta s instrumentom. Smatram da im je u tom pogledu studij pomogao da uče jedni od drugih i da sami stvore svoj glazbeni jezik. Sistem je daleko inferiorniji kao učitelj u odnosu na samostvorenu zajednicu, ceh.

Što je kod vas presudilo da napustite Hrvatsku, odnosno Sloveniju? Razmišljate o povratku ili putevi vode negdje dalje? 

– Otvorenija i veća sredina, multikulturalnost, više ljudi, više projekata, više prilika.  Kako smo već naučili, On je nepredvidiv, tako da je i budućnost neizvjesna.

Kakav je studentski život u Beču?

– Izvrstan. Kao što sam već spomenuo, Beč je široka i multikulturalna sredina, prilagođen je studentima i ne nedostaje sadržaja, posla i zabave. To ne znači da nije i u drugim državama tako, studentski život je sam po sebi odličan. Život je odličan!

Koliko je vremena trebalo da se naviknete na tamošnji život? Preporučujete li drugima da nastave školovanje vani?

– Život je konstantna promjena i privikavanje, odmicanje od potrebe za komforom i stvaranje vlastitih prilika, učenje na greškama. Dečki i njihova glazba nailaze na izazove svaki dan, mijenjaju se, griješe, poboljšavaju se i rastu. Preporučio bih takav život svakome, neovisno o sredini u kojoj žive.

Naravno, za kraj, što biste preporučili svima onima koji imaju slične snove kao i vi? 

– Uhvatite sadašnjost za muda(smijeh)

FOTO: FACEBOOK