LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razgovor s Robertom Domitrovićem i Dujom Milišem

INTERVJU: „Nedostaje nam platforma i ekipa koja će gurati mlade glazbenike”

„Neo Sessions” novonastala je glazbena tvorevina, predviđena kao odskočna daska ili pomagalo za kvalitetne izvođače koji publici žele predstaviti svoju glazbu. O projektu smo popričali s Robertom Domitrovićem i Dujom Milišem.

„Neo Sessions” novonastala je glazbena tvorevina, predviđena kao odskočna daska ili pomagalo za kvalitetne izvođače koji publici žele predstaviti svoju glazbu. O projektu smo popričali s Robertom Domitrovićem i Dujom Milišem.

Hrvatska glazbena scena obiluje mladim i kvalitetnim imenima. Dok bi u nekom drugom kutku zemlje vjerojatno bili više poštovani, kod nas takvi autori često ne dobiju zasluženi tretman.

Kako bi tome stali na kraj, Robert Domitrović pokrenuo je stvaranje projekta „Neo Sessions”, koji omogućuje dodatnu promociju izvrsnim izvođačima, ali i povezivanje glazbene scene.

O projektu smo razgovarali sa spomenutim Robertom Domitrovićem, glavnim mozgom operacije i izvršnim producentom projekta „Neo Sessions”, koji je također bubnjar u grupi THE ANSWER!, tekstopisac, kantautor i aranžer. Može se pohvaliti da je surađivao s General Wooom, Željkom Bebekom, Teškom industrijom i Filipom Šovagovićem.

Drugi sugovornik bio nam je Duje MIliša, producent videa „Neo Sessionsa”, student ADU, voditelj na Narodnom radiju i solo izvođač.

 

izvor: NeoSessions (THE ANSWER!)

 

Za početak, upoznajte čitatelje našeg portala s vašim projektom. Što je Neo Sessions i kako funkcionira?

Robert: Neo Sessions platforma je za promociju autorskih glazbenih projekata kojoj je cilj povezivanje glazbene scene u svrhu poboljšanja kvalitete ponude, neovisno o žanru. Ideja je da se svakog mjeseca snimi live nastup dvaju izvođača, jedan u električnoj, a drugi u akustičnoj varijanti, te da se pomoću nastalih materijala izvođačima pomogne u promociji. Format snimanja jedna je autorska, a jedna obrada jer smatramo da i obrade poznatih pjesama pokazuju snagu autorskog izričaja benda, a i uvijek je zanimljivo čuti pjesme u novom aranžmanu.

Tko su bili začetnici ideje? Koji su poticaji i motivi bili prisutni za realiziranje projekta?

Robert: Inicijativa je došla od mene, a nakon razgovora s dečkima shvatio sam da isto razmišljamo pa smo se bacili na organizaciju. Budući da se aktivno bavim glazbom već dulje vrijeme, primijetio sam da postoji zaista puno kvalitetnih bendova koji jednostavno nemaju medijskog prostora zbog formatiranosti radija i novosti na televiziji i portalima. Internet je s druge strane nedovoljno iskorišten u Hrvatskoj, pogotovo u vidu komunikacije izvođača s potencijalnom publikom.

Neo Sessions premijerno su otvorili THE ANSWER! i Matija Cvek, kako to da su baš oni prvi dobili čast nastupati? Kakvu im glazbenu budućnost predviđate?

Duje: Matija Cvek ima zvjerski glas, a to je dosta jak alat u ovoj umjetnosti. Napokon je odlučio uzeti stvar u svoje ruke pa je kod nas u Neu predstavio svoju prvu autorsku pjesmu koja nas je oduševila – jednostavna i efektna stvar. Matija ima energiju i treba ju samo zadržati i raditi dalje. Dečki iz THE ANSWER!-a moji su prijatelji, jako sam ponosan na njih jer se trude raditi nešto jedinstveno i kvalitetno. Sa svakom pjesmom idu korak dalje u toj jedinstvenosti i time nekad stvarno znaju iznenaditi.

Robert: Uvijek je teško početi, stoga smo za početak odabrali Matiju Cveka jer smo dobri prijatelji te smo se složili da odlično pjeva, a kada smo čuli da će nastupiti sa svojom prvom autorskom pjesmom, znali smo da je to to. S THE ANSWER!-om je došlo lakše jer sviram u njemu, a i cijeli je bend neizravno uključen u čitav projekt. Ustupili smo prostoriju za snimanje, instrumente i ostalu opremu jer nam je stalo do međusobnog povezivanja glazbenika, a na ovaj se način družimo i upoznajemo nove kolege.

 

izovr: NeoSessions (Matija Cvek)

 

Po kojem ćete kriteriju birati glazbenike? Mogu li se glazbenici sami prijaviti za sudjelovanje?

Robert: Naravno, svaka je prijava dobrodošla. Za početak smo odabrali izvođače koje osobno znamo i za koje smatramo da su kvalitetni, a također su se htjeli uključiti u cijelu priču, no za ubuduće ćemo razmatrati sve prijave, tako da se nadamo da će ih svaki mjesec biti sve više. 

Što mislite o hrvatskoj glazbenoj sceni? Da je toliko dobra, vjerojatno ne biste imali potrebu stvarati ovakvu platformu za kvalitetne izvođače? Ili?

Duje: Hrvatska estrada zadnjih je godina iznimno dobra. Tu su Vatra, Gretta, Detour, Songkillersi, TBF. Ne samo da je dobra mjuza, već su se svi počeli više truditi i oko spotova i vizuala. Tu je jako puno mladih i novih kantautora i bendova s novim i svježim zvukom. Trenutni je problem što nam nedostaje platforma i ekipa koja će te mlade glazbenike „gurati” u magazine, televizije, radija. Zato i radimo Neo da im barem malo damo vjetar u leđa.

Koje biste izvođače mogli izdvojiti kao osobne favorite? Možete li izdvojiti neke izvođače novije proizvodnje kojima prognozirate blistavu karijeru?

Duje: Quasarr je jako dobar, trude se biti drugačiji i suvremeni, to poštujem. Blistava budućnost u glazbi nažalost nikako ne može doći bez truda u današnjem danu i sutrašnjem. U Hrvatskoj je puno ljudi koji se trude i više nego što to radi ekipa vani, baš zbog manjka platformi za promociju i manjka menadžera zainteresiranih za nove snage. No, i to će se promijeniti uskoro, nadam se. 

Robert: Ima ih zaista puno, ne znam bih li mogao nabrojati pola, ali u zadnje vrijeme bio sam na koncertima i svirkama odličnih izvođača pa bi spomenuo Ginu Vicoriju, FOR, Saru Renar, Mnoge Druge, Demetronomse, Ninu Romić, Tone Tuoro, Sinke Fresh, Rollin Humese, Soul Radio, Auguste.

Koji će izvođači dobiti priliku za sljedeći nastup u sklopu Neo Sessionsa?

Robert: Na sljedećem, drugom izdanju „Neo Sessionsa” ugostili smo pjevača Dinu Purića i bend Country Strike. Upravo smo ga snimili i izrazito smo zadovoljni energijom i izvedbom, a ovim bismo se putem htjeli zahvaliti na povjerenju.

Kakve su reakcije stručnjaka i publike?

Robert: Zasad smo mogli čuti samo pohvale, no to nam neće udariti u glavu. Cilj nam je da svaki put budemo sve bolji i da učimo kroz suradnju, a cijenimo i svaku kritiku, tako da se ne ustručavate.

FOTO: FACEBOOK/NEOSESSIONS