LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brane iz Radio Aktiva

INTERVJU: "Inspiracija dolazi prirodno, obično kad smo sami sa svojim mislima"

Ove godine izdali su novi album ''Stvarnost između reklama'' te održali niz koncerata po Hrvatskoj. Kako su nastali, što ih inspirira te što očekuju u budućnosti, samo su neka od pitanja na koja su nam odgovorili. 

Ove godine izdali su novi album ''Stvarnost između reklama'' te održali niz koncerata po Hrvatskoj. Kako su nastali, što ih inspirira te što očekuju u budućnosti, samo su neka od pitanja na koja su nam odgovorili. 

U zagrebačkom Shock Show Industry D'Katranu, 11. rujna započinje festival 'Rock off. Na festivalu će se 17 odabranih izvođača predstaviti žiriju i publici. Jedni od njih su pulsko-zagrebački sastav Radio Aktiv.

Radio Aktiv bend je čiji zvuk obuhvaća razne žanrove, od rocka do ska. Okupljeni su 2009. godine u Puli te pobjednici Hrvatskog Glazbenog Festivala Zabok i HR Demo Kluba. Nakon dviju zasluženih pobjeda, izdaju svoja dva singla Svaku noć, svaki dan i Vrtimo se te svoj prvi album Grije nas isto sunce 2012. godine Ove godine izdali su novi album Stvarnost između reklama te održali niz koncerata po Hrvatskoj. Kako su nastali, što ih inspirira te što očekuju u budućnosti, samo su neka od pitanja na koja su nam odgovorili. 

Kombinacija vaših radova obuhvaća ska, rock, reggae i punk. Kako ste došli na ideju da osnujete bend te je li kombinacija žanrova došla s razvojem vaše glazbe?

Brane: Kombinacija žanrova je došla našim individualnim glazbenim razvojem, kao rezultat glazbe koju volimo, i koju smo svirali ili imali želju svirati i prije osnivanja benda. Punk i rock'n'roll su zbog svoje nepretencioznosti i iskrenosti  bili prva iskra i motivacija za bavljenje autorskim radom, a na njih se ska i reggae prirodno naslanjaju, barem što se garda ili etike tiče.

Povezani ste sa Zagrebom i Pulom, koji dio publike više prihvaća ovakvu glazbu?

Brane: Čini mi se da smo podjednako dobro prihvaćeni. Pula je na glasu kao punk/rock grad, ima zahtjevniju i tvrđu publiku, te samim time pozitivne reakcije pulske publike imaju veću težinu. Zagreb je šarolikiji iz objektivnih razloga, publike je više, i više je mjesta za svirku, a na našim dosadašnjim zagrebačkim nastupima obično smo se i publika i mi dobro zabavili. Ukratko, veseli nas da imamo raspoloženu publiku u oba rodna grada.

Koliko su vaše pobjede na hrvatskim demo festivalima olakšale probijanje na hrvatsku glazbenu scenu?

Brane: U određenom trenutku su poslužile kao svojevrstan vjetar u leđa, iako smo se oduvijek najviše oslanjali na svoje pjesme. Festivali su nam pružili priliku da te pjesme na mala vrata prodru u radijski eter, i da ih ima prilike čuti i malo širi krug publike.

Nedavno ste nastupali na Rocklive festivalu u Koprivnici, a sada ćete i na Rock Offu Karlovačkog. Preferirate li više nastupe na festivalima ili kada sami imate koncert i znate da je publika tamo samo zbog vas?

Brane: Podjednako volimo samostalne koncerte i festivale. Naravno da je najljepši osjećaj znati da je publika na koncertu samo zbog nas, ali kao mladi bend kojem je u cilju privući i pronaći svoju publiku, festivali su se pokazali kao zahvalna forma za to. Na RockLiveu smo ove godine nastupili po drugi put, i oba puta nam je bilo odlično, nadamo se da će tako biti i na RockOffu.

Možete li nam opisati jedan od najdražih nastupa do sada ili možda događaj s nastupa koji vam je ostao urezan u sjećanje?

Brane: Pobjednički nastupi na demo natjecanjima će nam sigurno uvijek ostati u lijepom sjećanju, nastup na InMusicu i na Pivo Festu pred nepreglednom količinom zainteresiranih ljudi, nastup na Porinu, Velikoj Rock Eksploziji, Good Vibrationsu.. Volimo reći kako nam svaki nastup na kojem ima raspoložene publike ostaje u lijepom sjećanju.

Ove godine izdali ste novi album, gdje pronalazite ideje za pisanje pjesama, odnosno što vas najviše inspirira?

Brane: Inspiracija dolazi prirodno, obično kad smo sami sa svojim mislima, samim time i u prilici procesuirati i artikulirati osjećaje, razmišljanja i zapažanja iz proživljenih situacija, društva, i svijeta oko sebe.

Kako je publika prihvatila novi album? Skaču li više na nove ili starije hitove?

Brane: Po dosadašnjim koncertima, mislim da je publika jako dobro prihvatila i nove pjesme, sudeći po skakanju, a sve više i pjevanju zajedno s nama.

Koju biste vi pjesmu s novog albuma izdvojili i zašto?

Brane: Ne bih izdvajao neku posebnu pjesmu u kontekstu albuma pošto za nas svaka ima posebnu priču i značenje, ali ako moram, onda neka to budu pjesme koje na neki način iskaču: Ovo nije san kao naša prva vokalna suradnja i Ostavimo trag kao možda najemotivnija do sad. 

Kakvi su vaši daljnji planovi? 

Brane: Planovi su novi singl, novi spot, i što kvalitetnija promocija novog albuma.