LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljena inicijativa

Inicijativa Puk'o nam je film nastavlja borbu protiv utjecaja politike na hrvatsku kinematografiju

Nakon što je Revizija o HAVC-u podnesena na usvajanje, osnovana je inicijativa koja se bori protiv njezinog prihvaćanja. Proglas je inicijative potpisalo više od 600 ljudi, među kojima su brojni glumci, redatelji i scenaristi.

Nakon što je Revizija o HAVC-u podnesena na usvajanje, osnovana je inicijativa koja se bori protiv njezinog prihvaćanja. Proglas je inicijative potpisalo više od 600 ljudi, među kojima su brojni glumci, redatelji i scenaristi.

Predstavljanje inicijative Puk'o nam je film odvilo se 20. veljače 2017. u dvorani Miller, u kinu Europa. Dvorana je bila prepuna, a razvoj se pratio i s ulaznih stepenica te dodatne dvorane koju su otvorili zbog neočekivano velikog broja odazvanih.

Cilj je inicijative borba protiv političkog utjecaja na film i želja da upute javnost o važnosti hrvatskog filma za hrvatsku kulturu. Nakon donošenja Revizije o HAVC-u (Hrvatskom audiovizualnom centru), dokumenta prema kojem će svaki film koji košta više od 200 000 kuna morati prvo na odobrenje ministra kulture, hrvatski su filmaši morali odgovoriti.

Organizatorica Tamara Babun ističe da je dosad proglas inicijative potpisalo više od 600 ljudi, među kojima su glumci, redatelji, scenaristi te mnogi drugi. Istaknula je da je djelatnost HAVC-a ono što je uvelo mnoge mlade ljude u film, pa tako i nju:

– Audiovizualni centar je omogućio mladima da možda mogu ostati ovdje i da možda mogu stvarati ovdje –

Antonio Nuić, hrvatski redatelj, pozvao je pred punom dvoranom te medijskom pratnjom premijera Plenkovića da primi predstavnike inicijative. Cilj sastanka s premijerom bio bi zahtjev da se promijeni članak 9. o vizualnim djelatnostima i ponovno razmotri Revizija.

FOTO: Puk'o nam je film

Jedna od uspješnijih Hrvatica na području filmske umjetnosti, Dana Budisaljević, istaknula je da se Revizijom najviše šteti radnicima, ljudima koji rade jako puno, koji žive u konstantnom čekanju da se film i život poklope. Ističe da ljudima u HAVC-u, koji su zaslužni za stotine festivala i tisuće snimljenih filmova, nakon 9 godina rada Ministarstvo kulture pokušava reći da je sve to bilo nelegalno. Traži Sabor da još jednom razmisli o Reviziji jer se njome poništava sloboda za koju se borilo toliko dugo:

– Za nas kažu da smo koruptivna hobotnica; da je tako, HAVC ne bi opstao, propao bi –

Skupu se pridružila i Nora Krstulović, kazališna redateljica i urednica portala Teatar.hr, koja je još jednom pozvala Hrvatski sabor da razmotri pitanje Revizije. Također je pozvala sve okupljene da pročitaju pismo koje je uputila Saboru te da ga svojim upitima potaknu na razmatranje njenih argumenta.

– Hrvatski sabor jedini je koji može nešto učiniti. Pozivamo ih da ne usvoje neke dijelove Revizije –

Još jedna ključna osoba u središtu današnjeg predstavljanja bio je hrvatski glumac Goran Navojec. On ističe da je nazivanje njega i ostatka hrvatske glumačke scene klijentelističkom bagrom uvreda i ponižavanje. Također tvrdi da je usvajanje Revizije direktno nepoštivanje svih uspjeha HAVC-a.

– Nigdje u Europi ministri ne kontroliraju film, nijedan ministar u 31 fondu. Ako usvoje reviziju, mi, i Sjeverna Koreja kad ju prime u Europsku uniju, bit ćemo jedini –

Naglasio je da je umjetnička sloboda ono za što su se Hrvati borili dugi niz godina te da bi Revizija značila direktnu kontrolu države.

– Revizija nas vraća u mrak komunističke cenzure –

Događaj su popratile mnoge medijske kuće, a inicijativu su podržali i mnogi poznati iz hrvatske javnosti. Možda najvažnija osoba, gledano iz perspektive vrhunske kinematografije, svakako je bio sarajevski redatelj Emir Hadžihafizbegović, koji je došao iskazati podršku Udruge filmskih radnika BiH kao i ostalih filmskih institucija BiH:

– Svi kažu da na spomen kinematografije treba raditi kao HAVC. Neka ne prestane sjajni kontinuitet hrvatskog filma –

FOTO: Puk'o nam je film

Cijeli skup završen nemirnim odlaskom okupljenih. Iako se čini da postoji mnogo protivnika inicijative, hrvatska glumica Mia Biondić osjećala je potrebu istaknuti na samom kraju:

– Umjetnici nisu lijevi ili desni, umjetnici su umjetnici. –

FOTO: PUK'O NAM JE FILM