Muzej grada Zagreba

Industrijski giganti svjedoče o dramatičnim epizodama nacionalne i svjetske povijesti

Vrijeme giganata

U Muzeju grada Zagreba otvara se nova izložba „Vrijeme giganata“. Izložba nastoji doprinijeti javnom osvješćivanju industrijskog nasljeđa glavnoga grada.

Vrijeme giganata: planska industrijalizacija i naslijeđe 1947. – 1952. naziv je izložbe koja se otvara 22. prosinca 2016. godine u Muzeju grada Zagreba. Studijska izložba Vrijeme giganata središnja je aktivnost treće etape projekta Muzeja grada Zagreba – Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive. Problemski i kronološki nadovezuje se na prethodne izložbe: Modernizacija na periferiji Carstva: 1862. – 1918. i Industrijski centar države: 1918. – 1945.

Izložba nastoji doprinijeti javnom osvješćivanju industrijskog nasljeđa. Pored problema manjkave provedbe sustava zaštite te nedostatka planova prenamjene i investicija, naslijeđe iz socijalističkog perioda suočava se i s ambivalentnim emocijama prisutnim u postsocijalističkim društvima. Odbojnost i nelagoda motivirani političkim razlozima (poveznice s periodom komunizma, sovjetskom dominacijom ili kompleksnim problemima jugoslavenske federacije) pritom susreću svojevrsnu nostalgiju.

Izložba je vremenski usmjerena na vrijeme provedbe Petogodišnjeg plana razvitka narodne privrede u Jugoslaviji između 1947. i 1952. Izgradnja državnih poduzeća teške industrije i elektroindustrije (giganata) tada je predstavljala ideološku bazu privrednog i društvenog razvoja.

Vrijeme giganata – Sklop tvornice Rade Končar, Zagreb, 1954., FOTO: MGZ

Četiri industrijska sklopa u Zagrebu – Jedinstvo, Rade Končar, Prvomajska i Tvornica parnih kotlova – poslužila su kao studije slučaja za propitivanje utjecaja politike na proces industrijalizacije. Industrijski sklopovi promatrani su kao dokumenti vremena na kojima se odražavaju presudne i često dramatične epizode nacionalne i svjetske povijesti.

Traganja za socijalističkim izrazom u arhitekturi sudarala su se sa zahtjevima za brzom i ekonomičnom gradnjom, a realizacija projekata bila je opterećena tehničkim ograničenjima. Manjak strojeva, opreme, alata i kvalificiranih radnika na gradilištima, loša koordinacija raspodjele građevinskog materijala te učestale izmjene projektnih planova prisiljavali su arhitekte i građevinske inženjere na improvizacije i inovacije. Danas ih je moguće čitati kao specifičnosti industrijske arhitekture druge polovine 1940-ih i početka 1950-ih godina.

Vrijeme giganata – Detalj iz proizvodnje radioprijemnika Radioindustrije Zagreb (RIZ), Zagreb, 1954., FOTO: MGZ

Unatoč problemima, tijekom prve petoljetke u Zagrebu je položen temelj industrijskim sklopovima koji su u nadolazećim desetljećima prerastali u nositelje razvitka lokalne zajednice, republičke i savezne privrede. Veća autonomija odlučivanja u privrednim poduzećima od početka 1950-ih godina rezultirala je porastom kvalitete i diversifikacijom proizvodnje te boljim odgovorom na potrebe tržišta. Relativna liberalizacija i otklon od politike visokih investicija države u izgradnju teške industrije ubrzali su gospodarski rast i potpomogli stvaranje potrošačkog društva potkraj 1950-ih godina. Industrijski giganti postali su ujedno važnim čimbenikom ekonomske i političke snage Zagreba u socijalističkoj Jugoslaviji.

Izložbu je moguće razgledati do 26. veljače 2017. godine Dodatne informacije pronađite na Facebook događaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Otvorenje Vukovar Film Festivala 2017

Filmski festival

Vukovarska publika zatečena jezivo dubokom dramom „Tijelo i duša”

Svečano otvaranje Vukovar film festivala proteklo je u stilu istinskog filmskog festivala. Publiku je na poseban način dojmila projekcija drame „Tijelo i duša”, apsolutnog pobjednika Berlinalea.

Moš mislit

"Filozofski je način života"

Izložba koja ruši predrasude i stereotipe

Pročitajte, poslušajte i istražite različite perspektive kojima se želimo oduprijeti jednoznačnim i predrasudnim mišljenjima.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu, posjetitelji

Više od 5500 stipendija i 80 izlagača

Pogledajte što ste sve propustili na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja!

U Zagrebu se 13. listopada, a u Rijeci 15. listopada, održao 11. Sajam stipendija u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja. Provjerili smo kako je bilo i razgovarali sa studentima.

Studentski.hr izložba

Izložba u Klovićevim dvorima

Upoznajte se s najznačajnijim predstavnicima street arta na izložbi "Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta"

Do 29. listopada traje izložba posvećena street artu u galeriji Klovićevih dvora. Bilo da ste znatiželjni, zaljubljenik u street art ili ste samo željni isprobati razne interaktivne sadržaje, nećete požaliti.

Izložba "SuveniriJa"

Izložba u Klubu „Zona”

„SuveniriJa”: Predmeti koji govore o studentskim razmjenama, edukacijama i turističkim turama

– Na otvaranju će o destinacijama i povodima svojih putovanja pričati putnici koji su se odazvali pozivu i za potrebe izložbe posudili predmete uz koje se vežu njihove priče s turističkih tura, studentskih razmjena, neformalnih edukacija i nekih drugih putovanja. – objašnjava Ivana Bartulović.