LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Okrugli stol o hrvatskoj glazbenoj nagradi

Hrvatskoj treba Porin, ali moraju se dogoditi neke promjene

U Vintage Industrial Baru okupili su se glazbeni znalci, ne bi li dali odgovor na pitanje „Je li Porin doista toliko loš da ga treba ukinuti?“.

U Vintage Industrial Baru okupili su se glazbeni znalci, ne bi li dali odgovor na pitanje „Je li Porin doista toliko loš da ga treba ukinuti?“.

Znate li tko je nominiran ove godine za Porin? Dobro, a znate li tko je par godina unazad osvajao našu prestižnu glazbenu nagradu? Ne možete se sjetiti? E, pa niste jedini. Naša najveća glazbena nagrada već godinama nije ono što bi trebala biti. Brojni propusti u organizaciji i stalna previranja dovela su do rasprave oko općeg smisla postojanja nagrade Porin.

U Vintage Industrial Baru okupili su se glazbeni znalci, ne bi li dali odgovor na pitanje „Je li Porin doista toliko loš da ga treba ukinuti?“. O toj temi raspravljali su jedan od osnivača Porina Bojan Mušćet, dobitnici Porina Sara Renar i Petar Beluhan te novinrka i književnica Antonela Marušić. Raspravu je moderirao glazbeni kritičar Dubravko Jagatić. Zanimljivo je da se nitko od članova upravnog odbora Porina nije odazvao pozivu na ovu raspravu.

Raspravu je započeo moderator kratkim uvodom o samoj nagradi. Bojan Mušćet stao je u obranu nagrade Porin, za koju je zaključio da ju ne treba ukinuti, već samo neke stvari popraviti:

- Porin bi trebao biti vrhunac glazbene godine Nagrada još uvijek prolazi svoj razvojni put i događaju se određene greške. Porin ne treba biti samo kipić, već mjerilo kvalitete.

Antonela Marušić je kao glavni problem istaknula članove upravnog odbora koji „rade isključivo za vlastite interese“:

- Vidite i sami da oni nisu došli na ovu raspravu. Ponašaju se kao grofovi koji nemaju vremena za nas. Zato se alternativcima ne sviđa ovakva nagrada i ne žele se čak ni potruditi da ju dobiju. Ovakav Porin nam ne treba. – rezolutna je bila Marušić.

Dobitnik Porina iz 2012. godine Petar Beluhan govorio je o tome koliko je profitirao od nagrade:

- Od Porina nisam kapitalizirao ništa. Nitko ne pamti pobjednice i pobjednike. Možda tu najviše profitiraju Gibonni, Parni Valjak i ostali već popularni izvođači. Hrvatskoj treba nagrada Porin, ali puno bolji.

Bojan Mušćet progovorio je o konkretnim problemima vezanima uz nagradu. Istaknuo je da su kriteriji za dodjeljivanje nagrade vrlo „fleksibilni“. Glasačko tijelo od 1200 članova često ne presluša sve pjesme koje su u konkuranciji i tu nastaju veliki problemi. Kao problem je izdvojio i nespremnost upravnog odbora da prihvati nove žanrove glazbe te ih uvrsti u izbor.

Kao potvrda da Porin nema nikakvo značenje za alternativne glazbenike, iz publike se oglasio glazbenik Adam Semijalac:

- Treba ukinuti svako nagrađivanje dok se ne poprave uvjeti rada za glazbenike koji su trenutno katastrofalni. Kao i mentalitet. Kako to da jedan radijski voditelj može reći da ne smije pustiti određenu pjesmu jer će dobiti otkaz? J**e mi se za kipić. – rekao je Semijalac.

U raspravu se uključio i Luka Tralić iz grupe Elemental koji je izjavio kako je „sretan da je Elemental nominiran za Porina jer su nagrađeni s pet tisuća kuna.“

Devedesetominutnu raspravu zaključio je Bojan Mušćat izjavivši da ove godine ipak nema lošeg izvođača koji je nominiran za nagradu Porin te da nagrada „ima smisla, ali bi pri glasovanju više trebalo poslušati javnost“.

FOTO: GOOD VIBRATIONS