LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ponoćni intervju: Bend FOR

Hrvatski akustični rock bend FOR prkosi silama loše hrvatske scene

Pjesme na engleskom samo su jedan od originalnih pristupa ovog hrvatskog benda. Melankolični prizvuci u njihovim pjesmama oduševili su sve prisutne u četvrtak na nastupu u popunjenom klubu Retro, a tko je iza ove nevjerojatne glazbe, pogledajte u članku.

Pjesme na engleskom samo su jedan od originalnih pristupa ovog hrvatskog benda. Melankolični prizvuci u njihovim pjesmama oduševili su sve prisutne u četvrtak na nastupu u popunjenom klubu Retro, a tko je iza ove nevjerojatne glazbe, pogledajte u članku.

Bend koji je nastao u listopadu već dobro diže brojke na svom Youtube kanalu, jednako kao i na službenoj Facebook stranici.

Fantastičnu četvorku čine kantautor i osnivač benda Tomislav Malagurski, Miodrag Mićo Prelec na bas gitari, Slaven Špoljarić na klasičnoj gitari i Frano Homen na udaraljkama. Kakvi su dečki najbolje ćete razumjeti kroz naziv njihova benda.

“FOR je jednostavno inačica za nekakav pozitivan stav, spremnost, a ne mlitavost, stav u kontekstu pozitivnog, a ne da smo protiv nečeg. Dakle, generalno nismo protiv rata nego za mir”, poetski je kroza smijeh objasnio Tomislav.

U duhu svježe dovršenog demo albuma “The Sun. Will. Shine!”, kojeg možete skinuti besplatno u četvrtak, izveli su i tri stvari s drugog albuma na kojemu trenutno rade. Plan im je pokušati organizirati samostalne koncerte, a nakon nedavnog posjeta Karlovcu, uskoro kreću svirati u okolici Zagreba i u planu je, naravno, obići našu obalu.

“Imamo već planove i za Beograd, prijavili smo se na festivale... Svirki će biti!” najavio je Tomislav.

Naš njuh koliko su dobro prihvaćeni s obzirom na to da je ovo ipak Balkan, a njihove pjesme na engleskom, potvrdio je Slaven:

“Uvijek pozitivno. Dosad stvarno nismo imali nikakvo loše iskustvo ni u jednom klubu u kojem smo svirali i svi su nas jako lijepo primili. Stvarno su razne publike, svi su bili dosta zadovoljni kako zvučimo, čak i oni koji su nas prvi put čuli. Baš su svi bili ugodno iznenađeni, barem koliko smo imali prilike vidjeti.”

Bend FOR
 
FOTO: Željko Malagurski

Pjesme na engleskom hrabro je inicirao prvenstveno Tomislav koji je odrastao uz pjesme Pink Floyda, Cat Stevensa, Erica Claptona, Dire Straitsa i mnogih drugih, a Slaven je to podržao kao njegov srednjoškolski prijatelj i partner u glazbi. Slaven je studirao gitaru na Muzičkoj akademiji i kaže kako je glazba praktički cijeli njegov život.

Gotovo identična priča prati Franu i Miću, također dvojicu “jammera” iz Križevaca koji su zajedno svirali lagani funk i hard rock verzije. Susreli su se igrom slučaja prije tri i pol godine kad je Tomislav svirao u Titušu i tako je krenula svirka. “Stapanje dvaju svjetova”, našalili su se na uigranost oba para.

Nadaju li se uspjehu na hrvatskoj sceni, Tomislav je rekao da samo ako se dogodi veliko čudo te nadodao:

“A sad, planiramo li se pokušati probiti vani? Čak niti ne pokušati probiti, nego jednostavno želimo svirati. Uopće se tu ne radi o nekakvom uspjehu u kontekstu Mi ćemo se probiti i postati superzvijezde nego se radi o tome da stvarno volimo ovo raditi i stvarno želimo svirati. Tako da da, definitivno planiramo izaći van iz Hrvatske ne odričući se, naravno, svega ovoga, ali izaći van gdje je nekakva kultura slušanja glazbe, klubovi su veći i na kraju, ako ništa drugo, veći je broj ljudi.”

Dok ne pokrenu svoju službenu stranicu najesen, podržite ih i sve obavijesti pratite na njihovoj Facebook stranici.

Sretno, dečki!

FOTO: ŽELJKO MALAGURSKI