Slikovnica i bojanka „Gladijatori – igraj se i uči!“

Hrabri gladijatori pobudit će zanimanje djece za povijest i književnost

Gladijatori – igraj se i uči! – predstavljanje

Slikovnica i bojanka izvrsni su priručnici nastavnicima u realizaciji projektne i terenske nastave, usmjerene su na jačanje svijesti o važnosti očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine s ciljem da aktivno učenje ne bude samo proklamirani cilj, već postane stvarnost.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu predstavljena je pop-up slikovnica i bojanka Gladijatori – igraj se i uči! u izdanju izdavačke kuće Mara Pula. Izdanja su djela domaćih autora, ideju i realizaciju potpisuje Mara Pula, ilustracije autora Vibora Juhasa, dizajnerica Ana Berc grafički je oblikovala izdanje, a autorica teksta i koncepta je dr. sc. Milena Joksimović. 

Ilustrirana pop-up slikovnica i bojanka kroz priču o povijesti starog Rima i gladijatorskih borbi razvijaju svijest djece mlađeg uzrasta o značaju zavičajne, materijalne i duhovne povijesno-kulturne baštine. Slikovnica i bojanka nadovezuju se na vrlo posjećenu manifestaciju Spectacvla Antiqva, odnosno oživljene gladijatorske borbe koje se odvijaju u pulskoj Areni u organizaciji Arheološkog muzeja Istre, Javne ustanove Pula sport i Turističke zajednice Pule. Ova manifestacija, uz mobilne aplikacije, slikovnicu i bojanku te pilot suvenire doprinosi revitalizaciji antičkog naslijeđa, jačaju identitet i prepoznatljivost Pule i Istre na mapi kulturnog turizma te razvijaju brand pula+heritage koji je predstavila direktorica tvrtke Mara Tatjana Batalić.

– Pred nama je slikovnica koja sadrži osnovne podatke o gladijatorima – kako se postaje gladijator, kako su gladijatori živjeli, što su jeli, u što su vjerovali i najzad kako su se sahranjivali – naglašava autorica Milena Joksimović te dodaje – slikovnica prati jedan dan u amfiteatru, a posebnu smo pažnju posvetili pulskom amfiteatru. Slikovnica nije posvećena samo gladijatorima već sadrži niz stvari vezanih uz povijest antičkog Rima poput rimskih brojeva, načina računanja vremena, poznatih ličnosti s ciljem da pobudi zanimanje za povijest i književnost. –

Slikovnica i bojanka predstavljaju originalan poklon za djecu uzrasta od 7 do 12 godina, a zanimljivo su štivo i za odrasle. Utemeljene su na znanstvenom proučavanju i daju ogroman doprinos provođenju integrirane nastave u osnovnim školama jer omogućuju povezivanje znanja iz povijesti, likovne kulture, književnosti, geografije, stranih jezika te tjelesne kulture. Izvrstan su priručnik nastavnicima u realizaciji projektne i terenske nastave, usmjerene na jačanje svijesti o važnosti očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine, a sve s ciljem da aktivno učenje ne bude samo proklamirani cilj, već postane stvarnost. 

– Izrazito mi je zadovoljstvo što na ovom mjestu mogu ponuditi jedan primjer pozitivnog odnosa prema baštini. Jasno je da se radi o projektu vrhunske kvalitete koji ne samo da baštini pristupa na visoko profesionalan i studiozan način, već to čini pomoću jednog inovativnog koncepta koji je u potpunosti prilagođen obrazovnim, estetskim i rekreativnim potrebama dječje populacije – naglasio je Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu koji je ujedno i recenzent izdanja.

Slikovnica i bojanka bit će dostupne u muzejskom dućanu Arheološkog muzeja u Zagrebu po cijeni od 130 kuna za slikovnicu, odnosno 20 kuna za bojanku.

Komentari na članak

Vezani članci

Internet

25. obljetnica postojanja Interneta

World Wide Web slavi 25. rođendan

Ovaj se tjedan obilježava 25. obljetnica World Wide Weba (www) čiji je način funkcioniranja 1989. godine osmislio informatičar Tim Berners-Lee.

Čokolada 2

Energetska čokolada za bolju koncentraciju

Pametna studentska čokoladica Kofeina

Ne možete zamisliti početak dana bez kave? Predavanja nemaju smisla bez doze kofeina? Sve to zvuči poznato i mladim studenticama varaždinskog fakulteta koje su vidjele neraskidivu vezu studenata i kave te odlučile pomoći.

HRT

Hrvatska - zemlja znanja?

Obrazovni program nestaje s HRT-a

HRT je ukinuo neke od svojih najdugovječnijih i najpopularnijih emisija namijenjenih školarcima.

Halloween

Na današnji dan

All-hallows Eve

Proslava mrtvih, maskiranje, "trick-or-treat" i Jack of the Lantern legenda samo su neke od karakteristika Noći vještica koja ima dugu i zamršenu povijest.

Bugs Bunny: What`s up doc?

Na današnji dan

Najpoznatiji crtani zec osvojio srca publike

Zekoslav Mrkva neće pitati „What`s up Doc?“ u nekoj normalnoj situaciji. Postavit će ovo pitanje u trenutku kada ulazi u prostoriju gdje se puca. Zato je smiješno. U normalnom životu, ovako nešto ne bismo nikada rekli u takvoj situaciji.