Slikovnica i bojanka „Gladijatori – igraj se i uči!“

Hrabri gladijatori pobudit će zanimanje djece za povijest i književnost

Gladijatori – igraj se i uči! – predstavljanje

Slikovnica i bojanka izvrsni su priručnici nastavnicima u realizaciji projektne i terenske nastave, usmjerene su na jačanje svijesti o važnosti očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine s ciljem da aktivno učenje ne bude samo proklamirani cilj, već postane stvarnost.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu predstavljena je pop-up slikovnica i bojanka Gladijatori – igraj se i uči! u izdanju izdavačke kuće Mara Pula. Izdanja su djela domaćih autora, ideju i realizaciju potpisuje Mara Pula, ilustracije autora Vibora Juhasa, dizajnerica Ana Berc grafički je oblikovala izdanje, a autorica teksta i koncepta je dr. sc. Milena Joksimović. 

Ilustrirana pop-up slikovnica i bojanka kroz priču o povijesti starog Rima i gladijatorskih borbi razvijaju svijest djece mlađeg uzrasta o značaju zavičajne, materijalne i duhovne povijesno-kulturne baštine. Slikovnica i bojanka nadovezuju se na vrlo posjećenu manifestaciju Spectacvla Antiqva, odnosno oživljene gladijatorske borbe koje se odvijaju u pulskoj Areni u organizaciji Arheološkog muzeja Istre, Javne ustanove Pula sport i Turističke zajednice Pule. Ova manifestacija, uz mobilne aplikacije, slikovnicu i bojanku te pilot suvenire doprinosi revitalizaciji antičkog naslijeđa, jačaju identitet i prepoznatljivost Pule i Istre na mapi kulturnog turizma te razvijaju brand pula+heritage koji je predstavila direktorica tvrtke Mara Tatjana Batalić.

– Pred nama je slikovnica koja sadrži osnovne podatke o gladijatorima – kako se postaje gladijator, kako su gladijatori živjeli, što su jeli, u što su vjerovali i najzad kako su se sahranjivali – naglašava autorica Milena Joksimović te dodaje – slikovnica prati jedan dan u amfiteatru, a posebnu smo pažnju posvetili pulskom amfiteatru. Slikovnica nije posvećena samo gladijatorima već sadrži niz stvari vezanih uz povijest antičkog Rima poput rimskih brojeva, načina računanja vremena, poznatih ličnosti s ciljem da pobudi zanimanje za povijest i književnost. –

Slikovnica i bojanka predstavljaju originalan poklon za djecu uzrasta od 7 do 12 godina, a zanimljivo su štivo i za odrasle. Utemeljene su na znanstvenom proučavanju i daju ogroman doprinos provođenju integrirane nastave u osnovnim školama jer omogućuju povezivanje znanja iz povijesti, likovne kulture, književnosti, geografije, stranih jezika te tjelesne kulture. Izvrstan su priručnik nastavnicima u realizaciji projektne i terenske nastave, usmjerene na jačanje svijesti o važnosti očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine, a sve s ciljem da aktivno učenje ne bude samo proklamirani cilj, već postane stvarnost. 

– Izrazito mi je zadovoljstvo što na ovom mjestu mogu ponuditi jedan primjer pozitivnog odnosa prema baštini. Jasno je da se radi o projektu vrhunske kvalitete koji ne samo da baštini pristupa na visoko profesionalan i studiozan način, već to čini pomoću jednog inovativnog koncepta koji je u potpunosti prilagođen obrazovnim, estetskim i rekreativnim potrebama dječje populacije – naglasio je Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu koji je ujedno i recenzent izdanja.

Slikovnica i bojanka bit će dostupne u muzejskom dućanu Arheološkog muzeja u Zagrebu po cijeni od 130 kuna za slikovnicu, odnosno 20 kuna za bojanku.

Komentari na članak

Vezani članci

Isto

Na današnji dan

Mladi su posebno osjetljivi na mentalne tegobe; Svjetski dan mentalnog zdravlja posvećen je upravo njima

Iako su se u povijesti mentalne poteškoće smatrale djelovanjem demonskih sila, njihovo je postojanje kasnije znanstveno dokazano. Kako bi se podigla svijest o ovom tipu bolesti, današnji je dan 1992. godine proglašen Svjetskim danom mentalnog zdravlja, a on je ove godine posvećen djeci i mladima.

Stonehenge, zimski solsticij 1980 - ih

Na današnji dan

Slavljenje Božića – najpoznatijeg kršćanskog blagdana

Božić se slavi 25. prosinca tek od 4. stoljeća, prije njega postojale su mnoge druge zimske svetkovine.

Najbolje aplikacije i stranice za učenje stranih jezika

Učenje jezika bez poteškoća

Najbolje aplikacije i stranice za učenje stranih jezika

Za lakše svladavanje stranih jezika donosimo vam sedam aplikacija i internetskih stranica koje vam mogu olakšati proces učenja.

M&M's bomboni

Vremeplov omiljenih slatkiša

Šest manje poznatih činjenica o šarenim M&M's bombonima

Otkrijte bogatu i zanimljivu povijest veselih M&M's čokoladnih bombona.

Lennon & McCartney

Na današnji dan

Najznačajnije upoznavanje u glazbenoj povijesti

Na današnji je dan zabilježen prvi susret dviju legendi. John Lennon i Paul McCartney davne 1957. godine prvi su se put rukovali.