Europski dan opere

HNK Zagreb nakratko postaje teatar svijeta

Europski dan opere

Zagrebački HNK pridružje se jubilarnom desetom izdanju Europskih dana opere. Poseban program očekuje se 7. svibnja od 11 do 15 sati.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pridružuje se nizu opernih kuća diljem Europe obilježavajući posebnim programom u subotu 7. svibnja Europski dan opere. Naime, od 11 do 15 sati posjetitelji će imati jedinstvenu priliku kroz niz arija, dueta i orkestralnih skladbi na neuobičajenim mjestima zaviriti u operni repertoar HNK te tako upoznati i neke dosad neotkrivene kutke središnje nacionalne kazališne kuće.

Publiku će na različitim lokacijama dočekivati operni solisti, puhački i gudački kvartet i zbor, a moći će na najneposredniji način poslušati izvedbe iz opernih klasika poput Seviljskog brijača G. Rossinija, La Boheme G. Puccinija, Carmen G. Bizeta, Figarova pira W. A. Mozarta, Nabucca G. Verdija, Ere s onoga svijeta J. Gotovca. 

Program je zamišljen tako da će od 11 do 15 sati, na svaki puni sat, biti organizirano vođenje skupina posjetitelja prostorom kazališta. Na taj način ideja je privući novu publiku i mlađu populaciju, kao i one kojima će to možda biti prvi susret s opernom umjetnosti. Program je osmislila redateljica Anica Tomić.

Europski dani opere pokrenuti su 2007. godine u povodu obilježavanja 400 godina postojanja opere kao glazbeno-scenskog djela, a radi pozicioniranja opere u središte kulturnih zbivanja te poticanja zanimanja za operu u suvremenom društvu. Otada se svake godine uoči 9. svibnja (Dan Europe) obilježavaju Europski dani opere, tako da operne kuće diljem Europe posebnim programom otvaraju vrata postojećoj, ali i novoj publici.

Manifestacija je rezultat zajedničke inicijative Udruge opernih kuća i festivala u Europi Opera Europa i europske mreže za edukaciju i učenje o operi i plesu – RESEO. U spomenuti projekt uključeno je više od sto opernih ansambala i kuća diljem Europe. Od prvog izdanja, više od milijun posjetitelja sudjelovalo je u programu, od čega je za više od 60% sudionika to bio prvi susret s repertoarom opernih kuća. Zagrebački HNK ove se godine prvi put pridružuje navedenoj inicijativi i europskim opernim kućama. Ove godine tema jubilarnoga desetog izdanja Europskih dana opere jest teatar svijeta.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.flickr.com/photos/54887840@N04/17285500956

Svečane promocije

Sveučilište u Zagrebu promovira 384 doktora, promet se nakratko zaustavlja

Nova 384 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu bit će promovirana u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zbog svečane povorke promet će biti nakratko zaustavljen.

Brak Marije Braun

Festival svjetskog kazališta

Iznimni projekti svjetskih redatelja na sceni zagrebačkog HNK

Novo izdanje Festivala svjetskog kazališta održava se početkom rujna u Zagrebu. Ulaznice se sada mogu kupiti online, a od 29. kolovoza na blagajni zagrebačkog HNK.

Opera "Aida" u pulskoj Areni

Festival u pulskoj Areni

Nakon tijumfalnog prošlogodišnjeg uspjeha vraća se Summer Classics; nastupaju i studenti

U pulsku Arenu pozivaju operne zvijezde s europskih i svjetskih pozornica, strastveni i karizmatični dirigenti, poznati zborovi i vrhunski orkestar: 25. srpnja na Verdijevu „Aidu”, 27. srpnja na izvedbu Beethovenove „Devete simfonije” te 1. kolovoza na Bizetovu „Carmen”.

Slavoj Žižek

Hrvatsko narodno kazalište poziva

Još jedno izdanje Filozofskog teatra uz Slavoja Žižeka

Nakon francuske filozofkinje Julije Kristeve i talijanskog pisca Ammanitija, u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu napokon dolazi i dugo iščekivani Slavoj Žižek, jedan od najpoznatijih i najvažnijih filozofa današnjice.

Ivica Buljan i Dubravka Vrgoč

Manifestacija u HNK Zagreb

Neki od najvažnijih kazališnih umjetnika na Festivalu svjetskog kazališta

Usprkos smanjenom festivalskom budžetu u HNK stižu neki od najvažnijih kazališnih umjetnika. Hrvatskoj publici prvi će se put predstaviti europske redateljske zvijezde Milo Rau i Alessandro Serra čije predstave dosad nisu gostovale u Hrvatskoj.