Europski dan opere

HNK Zagreb nakratko postaje teatar svijeta

Europski dan opere

Zagrebački HNK pridružje se jubilarnom desetom izdanju Europskih dana opere. Poseban program očekuje se 7. svibnja od 11 do 15 sati.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pridružuje se nizu opernih kuća diljem Europe obilježavajući posebnim programom u subotu 7. svibnja Europski dan opere. Naime, od 11 do 15 sati posjetitelji će imati jedinstvenu priliku kroz niz arija, dueta i orkestralnih skladbi na neuobičajenim mjestima zaviriti u operni repertoar HNK te tako upoznati i neke dosad neotkrivene kutke središnje nacionalne kazališne kuće.

Publiku će na različitim lokacijama dočekivati operni solisti, puhački i gudački kvartet i zbor, a moći će na najneposredniji način poslušati izvedbe iz opernih klasika poput Seviljskog brijača G. Rossinija, La Boheme G. Puccinija, Carmen G. Bizeta, Figarova pira W. A. Mozarta, Nabucca G. Verdija, Ere s onoga svijeta J. Gotovca. 

Program je zamišljen tako da će od 11 do 15 sati, na svaki puni sat, biti organizirano vođenje skupina posjetitelja prostorom kazališta. Na taj način ideja je privući novu publiku i mlađu populaciju, kao i one kojima će to možda biti prvi susret s opernom umjetnosti. Program je osmislila redateljica Anica Tomić.

Europski dani opere pokrenuti su 2007. godine u povodu obilježavanja 400 godina postojanja opere kao glazbeno-scenskog djela, a radi pozicioniranja opere u središte kulturnih zbivanja te poticanja zanimanja za operu u suvremenom društvu. Otada se svake godine uoči 9. svibnja (Dan Europe) obilježavaju Europski dani opere, tako da operne kuće diljem Europe posebnim programom otvaraju vrata postojećoj, ali i novoj publici.

Manifestacija je rezultat zajedničke inicijative Udruge opernih kuća i festivala u Europi Opera Europa i europske mreže za edukaciju i učenje o operi i plesu – RESEO. U spomenuti projekt uključeno je više od sto opernih ansambala i kuća diljem Europe. Od prvog izdanja, više od milijun posjetitelja sudjelovalo je u programu, od čega je za više od 60% sudionika to bio prvi susret s repertoarom opernih kuća. Zagrebački HNK ove se godine prvi put pridružuje navedenoj inicijativi i europskim opernim kućama. Ove godine tema jubilarnoga desetog izdanja Europskih dana opere jest teatar svijeta.

Komentari na članak

Vezani članci

Terry Eagleton

Filozofski teatar

Porazgovarajte s Eagletonom o Shakespeareu i prirodi tragedije

Sljedeći gost Filozofskog teatra zagrebačkog HNK je Terry Eagleton, autor četrdesetak knjiga iz područja komparatistike i kulturologije. Održat će predavanje "Shakespeare i priroda tragedije".

Održan Dan otvorenih vrata na FOI-ju

Dan otvorenih vrata

Posjetitelji iz cijele Hrvatske upoznali FOI

Posjetitelji iz cijele Hrvatske saznali su kako izgleda uobičajeni dan studenta FOI-ja. Posjetili su zgradu fakulteta, studentski dom, studentski restoran i poslušali informacije o projektima i aktivnostima koje se tu odvijaju.

Črna mati zemla

25. Nagrada hrvatskog glumišta

ZKM-ova „Črna mati zemla“ proglašena najboljom dramskom predstavom

Na ovogodišnjoj dodjeli Nagrade hrvatskog glumišta, Zagrebačko kazalište mladih ponovilo je prošlogodišnji uspjeh i ponovno osvojilo nagradu za najbolju predstavu u cjelini – ove godine za predstavu "Črna mati zemla", Dore Ruždjak Podolski.

Opera

Iznenađenje za brucoše

VIDEO: Kako je splitska Ekonomija postala "operna kuća"

U ulozi asistenata u nastavi našli su se operni pjevači i pjevačice Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Dvoranu za predavanja svojim su glasovima ispunili sopranistica Antonija Teskera, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Vlado Garić i bas Mate Akrap.

https://www.flickr.com/photos/54887840@N04/17285500956

Svečane promocije

Sveučilište u Zagrebu promovira 384 doktora, promet se nakratko zaustavlja

Nova 384 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu bit će promovirana u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zbog svečane povorke promet će biti nakratko zaustavljen.