LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europski dan opere

HNK Zagreb nakratko postaje teatar svijeta

Zagrebački HNK pridružje se jubilarnom desetom izdanju Europskih dana opere. Poseban program očekuje se 7. svibnja od 11 do 15 sati.

Zagrebački HNK pridružje se jubilarnom desetom izdanju Europskih dana opere. Poseban program očekuje se 7. svibnja od 11 do 15 sati.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pridružuje se nizu opernih kuća diljem Europe obilježavajući posebnim programom u subotu 7. svibnja Europski dan opere. Naime, od 11 do 15 sati posjetitelji će imati jedinstvenu priliku kroz niz arija, dueta i orkestralnih skladbi na neuobičajenim mjestima zaviriti u operni repertoar HNK te tako upoznati i neke dosad neotkrivene kutke središnje nacionalne kazališne kuće.

Publiku će na različitim lokacijama dočekivati operni solisti, puhački i gudački kvartet i zbor, a moći će na najneposredniji način poslušati izvedbe iz opernih klasika poput Seviljskog brijača G. Rossinija, La Boheme G. Puccinija, Carmen G. Bizeta, Figarova pira W. A. Mozarta, Nabucca G. Verdija, Ere s onoga svijeta J. Gotovca. 

Program je zamišljen tako da će od 11 do 15 sati, na svaki puni sat, biti organizirano vođenje skupina posjetitelja prostorom kazališta. Na taj način ideja je privući novu publiku i mlađu populaciju, kao i one kojima će to možda biti prvi susret s opernom umjetnosti. Program je osmislila redateljica Anica Tomić.

Europski dani opere pokrenuti su 2007. godine u povodu obilježavanja 400 godina postojanja opere kao glazbeno-scenskog djela, a radi pozicioniranja opere u središte kulturnih zbivanja te poticanja zanimanja za operu u suvremenom društvu. Otada se svake godine uoči 9. svibnja (Dan Europe) obilježavaju Europski dani opere, tako da operne kuće diljem Europe posebnim programom otvaraju vrata postojećoj, ali i novoj publici.

Manifestacija je rezultat zajedničke inicijative Udruge opernih kuća i festivala u Europi Opera Europa i europske mreže za edukaciju i učenje o operi i plesu – RESEO. U spomenuti projekt uključeno je više od sto opernih ansambala i kuća diljem Europe. Od prvog izdanja, više od milijun posjetitelja sudjelovalo je u programu, od čega je za više od 60% sudionika to bio prvi susret s repertoarom opernih kuća. Zagrebački HNK ove se godine prvi put pridružuje navedenoj inicijativi i europskim opernim kućama. Ove godine tema jubilarnoga desetog izdanja Europskih dana opere jest teatar svijeta.

FOTO: HNK ZAGREB