Gostovanje u zagrebačkom HNK-u

Herta Müller, nobelovka koja govori o totalitarizmu, iduća je gošća „Filozofskog teatra”

Herta Müller

Godinama u svojim djelima govori o aspektima života u vrijeme totalitarizma, godine 2009. dobila je Nobelovu nagradu za književnost, a ovog će je svibnja svi zainteresirani moći čuti u zagrebačkom HNK-u.

Potvrđujući se kao jedan od najvažnijih kulturnih programa u Hrvatskoj, a i šire, Filozofski teatar u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller. Njeno je gostovanje zakazano za nedjelju, 27. svibnja.

Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953. u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru je studirala njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme zloglasne Ceausescuove diktature zalaže se za slobodu govora, a već s prvim knjigama ima problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici jer je odbila suradnju s rumunjskom tajnom službom. Kako joj je zbog kritike diktature uskoro zabranjeno objavljivanje u Rumunjskoj, 1987. emigrira u Berlin, gdje živi i danas. Njezin se angažman nastavio i na Zapadu, pa se ispisala iz njemačkoga PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

Većina djela Herte Müller govori upravo o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik, zahvaljujući nakladničkoj kući OceanMore, dosad su prevedena sljedeća njezina djela: Da mi je danas bilo ne susresti sebe, Ljuljačka daha, Remen, prozor, orah i ruže.

Nakon niza njemačkih i međunarodnih nagrada 2009. godine dobila je Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih.

Razgovor s Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK-u vodit će urednik i voditelj tog programa – filozof Srećko Horvat, a idući je susret Teatra zakazan za 17. lipnja kada stiže Hito Steyerl, nedavno proglašena jednom od najmoćnijih umjetnica današnjice.

Komentari na članak

Vezani članci

Margarethe von Trotta

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Nova gošća Filozofskog teatra vodeća je svjetska feministička redateljica

Margarethe von Trotta nastupit će, zajedno s domaćinom Srećkom Horvatom, 29. svibnja u 19 i 30 u HNK. Za vrijeme njezinog boravka u Zagrebu, prikazat će se četiri njezina glasovita filma.

Književni generator 1

Ciklus tribina u Info zoni

Kako preživjeti od književnosti – doznajte na prvom "Književnom generatoru"

U Info zoni ove srijede započinje ciklus tribina "Književni generator". Tri mlade pjesnikinje govorit će o poeziji pripremajući nove autore za iskorak na scenu.

Balet "Apoksiomen"

Praizvedba u HNK Zagreb

U jadranskom moru zaboravljeni Apoksiomen oblači baletni kostim

Predstava "Apoksiomen" koreografa Claudia Bernarda prva je premijera Baleta u HNK u Zagrebu u novoj kazališnoj sezoni. Njezina praizvedba održat će se u petak, 13. listopada.

filozofski teatar

Filozofski teatar

"Najopasniji filozof Zapada" vraća se u HNK

Jedan od najutjecajnijih i popularnih filozofa današnjice, Slavoj Žižek, ponovno gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u sklopu ciklusa Filozofski teatar.

Agrippina 1

Opera "Agrippina"

Studenti vraćaju Händelov repertoar na daske zagrebačkog HNK

Više od 100 studenata u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu predstavlja operu "Agrippina". Premijerno će se izvesti 16. travnja.