LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Narodni muzej Zadar

Godišnjica Hitchcockova posjeta Zadru

Predavanje će održati studenti treće godine Odjela za povijest umjetnosti sa Sveučilišta u Zadru.

Predavanje će održati studenti treće godine Odjela za povijest umjetnosti sa Sveučilišta u Zadru.

U utorak, 8. travnja 2014., u 13 sati u Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar održat će se predavanje o Anti i Zvonimiru Brkan, a tom će prigodom biti kroz izložbu prezentirani slavni portreti Alfreda Hitchcocka koje je za njegova posjeta Zadru napravio Ante Brkan uz još neke fotografije nastale 1964. u Zadru.

Ante Brkan bio je jedan od najvećih zadarskih majstora fotografije i tvorac zadarske škole fotografije Preminuo je 25. veljače 2004., nedavno mu je bila 10. godišnjica smrti. Svoja djela stvarao je u Zadru, a osobito je poznat po dokumentiranju stradanja grada Zadra tijekom II. svjetskog rata i njegove poslijeratne izgradnje.

Od 1954. počinje izlagati s bratom Zvonimirom, također fotografom, s kojim je objavio i dvije knjige fotografija.

Predavanja će održati studenti treće godine Odjela za povijest umjetnosti sa Sveučilišta u Zadru koji su proveli istraživanje koje će predstaviti kroz prezentacije i izložbu te rekonstruirati najvažnija događanja 1964.  u Zadru, s osobitim naglaskom na posjet svjetski poznatih osoba poput već spomenutog Alfreda Josepha Hitchcocka, Jacqueline Kennedy Onassis i Omara Sharifa Zadru.

Program se odvija u sklopu Festivala znanosti 2014. koji je ove godine realiziran uz pomoć Znastvene knjižnice u Zadru, Fototeke Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, Jadran filma, Dječjeg vrtića Sunce – objekt Jazine, Galerije umjetnina Narodnog muzeja u Zadru i Vinyl bara. Naslov projekta je „Na valovima sjećanja, 50 godina poslije: posjet Sir Alfreda Josepha Hitchcocka i ostala događanja 1964. u Zadru“. Bit će prikazan i 12-minutni  crno - bijeli film Mirka Bašića „Zadar“ te će se puštati glazba s ploča iz istog razdoblja. Taj dio događanja bit će organiziran u Vinyl baru.

Cilj festivala je da studenti i profesori  sa Sveučilišta prezentiraju svoje projekte u svakodnevnim i javnim prostorima te privuku što više građana na Sveučilište. Izložbu isječaka iz novina s prikazom najvažnijih događanja u Zadru, Hrvatskoj i svijetu iz 1964. studenti su izložili na Odjelu za povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zadru. Prezentirana građa čuva se u Znanstvenoj knjižnici u Zadru, a preuzeta je iz Narodnog lista, Slobodne Dalmacije, Vjesnika, Večernjeg lista i Svijeta.

FOTO: WIKIPEDIA