Nova adaptacija starog klasika

„Glembajevi” stanuju u Gavelli

Gavellini Glembajevi

– Emotivne note Beethovenove „Mondschein” sonate probijaju se kroz gust dim koji se širi glembajevskim salonom. Baš je tako, posve realistično, dočaran ugođaj tog prostora, ali i nategnutih međuljudskih odnosa Glembajevih i svih onih koji s njima imaju posla.

Nakon brojnih adaptacija, onih filmskih, kazališnih, pa čak i baletnih, na redu je još jedna kazališna, i to one Gradskoga dramskoga kazališta Gavella. Ovih je dana u Gavelli premijerno prikazana predstava Gospoda Glembajevi redatelja Miroslava Međimorca.

Krleža možda nije ni slutio kakvo je plodno tlo ostavio napisavši legendarne Glembajeve, a tomu svakako svjedoče navedene inačice istoga djela.

– Kazalište Gavella postavilo je Glembajeve još 1984. godine, a predstava se održala na repertoaru do 1991. i odigrana je 160 puta. Režija ovih novih Glembajevih povjerena je Miroslavu Međimorcu, gavelijancu koji je na pozornici u Frankopanskoj 1987. postavio treću dramu glembajevskog ciklusa, Ledu. – poručuju iz kazališta.

Starog Glembaya utjelovio je Darko Stazić, njegova sina Leonea Amar Bukvić, barunicu Castelli Nataša Janjić Medančić, a sestru Angeliku Dijana Vidušin. Pozornicu su s njima dijelili i Darko Milas, Ozren Grabarić, Sven Medvešek, Hrvoje Klobučar, Andrej Dojkić, Nikola Baće, Emma Martinjak te Emilija Šušković Jakopac.

Svi su oni svojim likom uistinu doprinijeli stvaranju prave realistične glembajevske atmosfere, tako da su i gledatelji mogli biti dijelom događaja, barem kao promatrači ispred rezidencije Glembajevih.

Scenograf predstave je Zlatko Kauzlarić Atač, dok se za kostimografiju i ovog puta, kao i u brojnim drugim Gavellinim predstavama, pobrinula Marita Ćopo. Cjelokupnom doživljaju svakako doprinosi i glazba koja još više naglašava napetost atmosfere i pojačava dojam složenosti radnje, a za nju je zaslužan poznati pijanist i skladatelj Matej Meštrović.

– Emotivne note Beethovenove Mondschein sonate probijaju se kroz gust dim koji se širi glembajevskim salonom. Baš je tako, posve realistično, dočaran ugođaj tog prostora, ali i nategnutih međuljudskih odnosa Glembajevih i svih onih koji s njima imaju posla.

Svakako zavirite i vi u salon Glembajevih, svratite do Frankopanske i otkrijte niz sukoba, nerazriješenih pitanja te riješite slučaj o propadanju jedne naizgled moćne obitelji.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Premijera u HNK-u Zagreb

Ujedinjeni zagrebački studenti stvorili zajednički operni projekt „Così fan tutte”

Devetu godinu zaredom gotovo 200 zagrebačkih studenata pod vodstvom svojih mentora na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavlja svoje umjetničko stvaralaštvo.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Premijera groteksne tragedije

Brešanov Hamlet postaje Amleto, a Mrduša Donja sada je Merduscia di Sotto

– Pozivam Te da zajedno sa mnom uđeš u Mrdušu Donju i shvatiš da dijalekt nije lokalizacija, već alat jedne zajednice koja brani svoj zatvoreni sustav u globalnom kontekstu. – poručuje Luca Cortina svakom gledatelju.

Predstava "Doma je najbolje"

Kazališna premijera

Nesvakidašnja komedija koja je doživjela velik uspjeh u svijetu uskoro i u Kerempuhu

Rene Medvešek svojim senzibilnim redateljskim rukopisom gradi ovaj čudesni svijet koji vječno balansira na rubu potpune eksplozije i samouništenja. Unutar bogatih slojeva teksta pronalazimo posvećenost socijalnoj tematici, bridak crni humor, elemente bajke, fantastike, ironije i groteske.

Predstava "Oleanna"

Premijera na Sceni Ribnjak

„Oleanna“ upozorava da je vrag u detalju

Nova predstava na Sceni Ribnjak napeta je, brza, intimna i javna te je svedena na mikrokozmos profesora i studentice u jednoj učionici. Ne propustite izvedbu „Oleanne“ u nedjelju, 15. siječnja.

Predstava "Nevjerojatan događaj"

Kazališne izvedbe

Obnavlja se nagrađivana predstava „Nevjerojatan događaj”; uskoro u Teatru Exit

– Saznat ćete kak jedan taksist baš tog dana ni imal sreće... i kak se promotorica zdravog života našla na fasadi i skočila s trećeg kata... i kak je zaposlenica Zoološkog vrta liznula žabu... – stoji u najavi nove Exitove predstave.