Radovi Neli Ružić

Galerija Studentskog centra ugostit će izložbu „Crnih zastava”

Izložba "Crne zastave"

– Sve je stalo u samo četiri elementa: zastave, kamenje, kovčezi i svjetlo-sjena, cijelo stoljetno breme društvenih, političkih i migracijskih težina... – stoji u predgovoru.

Otvorenje izložbe Crne zastave (Izmještanja) umjetnice Neli Ružić održat će se 8. prosinca u 20 sati. Bit će postavljena u Galeriji SC-a do 22. prosinca, a moći će se pogledati radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. 

– ...Neli Ružić me u izložbu uvodi navodeći Giorgia Agambena: „Suvremenim može biti nazvan jedino onaj koji se ne prepusti tome da bude zaslijepljen svjetlima vijeka i uspije opaziti u njima udio sjene, njihovu intimnu tamnost. Suvremen je onaj kojemu pred licem prsne snop tame koja dolazi iz njegova vremena." To je uputa za razumijevanje prizora o kojemu je ovdje riječ...

U Galeriji SC monovolumenski izložbeni prostor u većem je svoj,e dijelu ispunjen zastavama obješenima s visokog plafona sve do poda stvarajući statični, scenografski ambijent. .... zastave su usidrene uz tlo kamenjem koje ih drži u mjestu zaustavljajući nemir njihovog mogućeg vijorenja. Kamenje je veliko, grubo, zemljanih boja, iz Nelinog zavičaja, s otoka Šolte, asocira ruralno i u kontrastu je sa scenom u kojoj se nalazi i čistoćom izlagačkog prostora. Ambijent je teatralno osvijetljen reflektorom dovoljno oštrim da prostor među zastavama postane tamno zasjenjen, a u tim zamračenim poljima na tlo su položeni korišteni i stari kovčezi koji su samo toliko razjapljeni da iz njihove nutrine proviruje nešto malo svjetlosti....

Sve je stalo u samo četiri elementa: zastave, kamenje, kovčezi i svjetlo-sjena, cijelo stoljetno breme društvenih, političkih i migracijskih težina...

O kojim zapravo migracijama Neli Ružić govori, u državi u kojoj su emigracije stalne, ekonomske, političke, teške i iz koje se kontinuirano odlazi s polupraznim kovčezima? Govori o njihovoj trajnosti, o kontinuiranom odlaženju i napuštanju kakvo je i sama prošla. Govori to u vrijeme kada se lome koplja o kontroverznom migrantskom valu u dolasku. Mali tračci svjetlosti iz kovčega koji asociraju na razne povijesne epohe upućuju da život uvijek nađe put. Jednostavnost prizora i šturost elemenata i simbola kojima se Ružić izražava gledatelju samo naglašavaju burnost doživljaja. – iz predgovora, Janka Vukmir.

Neli Ružić diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1990. godine te je završila postdiplomski studij na Facultad de Artes, UAEM, u Meksiku 2013. godine Dobitnica je nekoliko stipendija i nagrada, a imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala je na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Njezini su radovi dio kolekcija Galerije umjetnina u Splitu, MMSU-a Rijeka, MSU-a Zagreb, Galerije Marino Cettina u Umagu, Canal Mediateca Caixa Foruma u Barceloni. Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti Split gdje je od 2014. do 2018. voditeljica Galerije Škola. Vanjska je suradnica u zvanju docenta na Slikarskom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.pinterest.com/pin/296252481719498614/

Dani Voje Radoičića

Riječka akademska zajednica izložbom odaje počast velikom umjetniku

Izložba fotografija i likovnih radova inspiriranih radom velikog umjetnika bit će otvorena od 5. do 20. studenog u restoranu Kampus.

Damir Halilić Hal u VIB-u

Uz izložbu Grammyjem nagrađivanog fotografa Alana Messara

Koncertna promocija Damira Halilića Hala u Vintage Industrial Baru!

Hal je u proteklih je nekoliko godina na glazbenim turnejama proputovao Ameriku i Europu, a ovih je dana pod okriljem Croatia Recordsa snimio šesti studijski album „50".

https://pixabay.com/en/innovation-business-information-561388/

Izložba u Ivanić-Gradu

I3G okuplja inovacije učenika i studenata iz cijele Hrvatske

Edukacijski spremnik za razvrstavanje otpada, sigurnosna biciklistička jakna, robotska kolica, ultrazvučne oči – pomagalo za slijepe, agrobot 4G, mobilna aplikacija: e-abeceda, sustav za nadzor rezervacija, personalizirane svjetiljke – samo su mali dio Izložbe inovacija Ivanić-Grad I3G.

Moš mislit

"Filozofski je način života"

Izložba koja ruši predrasude i stereotipe

Pročitajte, poslušajte i istražite različite perspektive kojima se želimo oduprijeti jednoznačnim i predrasudnim mišljenjima.

Hrvatske županije na fotografijama

Fotonatječaj "Volim svoju županiju"

FOTO: Ljepote hrvatskih županija na nagrađenim fotografijama

Na fotonatječaj „Volim svoju županiju“ odazvalo se više od 150 autora. Dodijeljene su nagrade za najbolje prema broju dijeljenja na društvenim mrežama, prema broju „lajkova“ te prema odabiru stručnog žirija.