Studentsko stvaralaštvo

Galerija f8 obilježava prvu godišnjicu izložbom ispitnih studentskih radova „U procesu 2”

Fotografija Filipa Kosa

Izložbom „U procesu 2” predstavit će se fotografski ispitni radovi studenata preddiplomskog studija snimanja i diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti. Tako će se proslaviti godina dana rada ADU Galerije f8, pokrenute s ciljem prezentiranja studentskoga rada koji je često nevidljiv te približavanja ponajprije medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti.

U ponedjeljak, 10. prosinca, u 19 sati u ADU Galeriji f8, na Trgu Republike Hrvatske 8 u Zagrebu, otvara se studentska izložba fotografija pod nazivom U procesu 2. Izložba je dio programa kojim Akademija dramske umjetnosti, a posebno Katedra za fotografiju na Odsjeku snimanja, u suradnji s novoosnovanom Udrugom studenata ADU f420 obilježava prvih godinu dana rada Galerije. Moći će se pogledati do 22. prosinca.

ADU Galerija f8 otvorena je u prosincu 2017. godine povodom 45. obljetnice prve izložbe fotografija studenata filmskog i tv-snimanja na Akademiji. Do tada u Hrvatskoj nije postojala takva specijalizirana galerija za studente fotografije, a postojao je veliki interes javnosti, što potvrđuje dosadašnji broj njenih posjetitelja.

Osnovana kao mjesto prezentacije i propitivanja odnosa publika – student umjetnik, s ciljem prezentiranja studentskoga rada koji je često nevidljiv te približavanja ponajprije medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti, predstavlja važan pomak na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Uz izložbeni su se program u njenom prostoru održavale i javne prezentacije studentskih radova, umjetničkih istraživanja studenata i nastavnika Akademije te tribine i okrugli stolovi uz predavanja profesora i gostujućih umjetnika. Svojim dinamičnim umjetničkim djelovanjem Galerija kontinuirano pruža vidljivost bogatoj akademijskoj umjetničkoj produkciji, prenosi stvaralačke impulse u urbani ambijent i čvrsto se ucrtava u kulturnu mapu Grada kao vibrantno mjesto umjetničkih i društvenih susreta.

Izložbom U procesu 2 predstavit će se fotografski ispitni radovi studenata preddiplomskog studija snimanja i diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti. Publika će imati priliku vidjeti studentske radove nastale tijekom semestralnog nastavnog procesa kao odgovor na postavljene zadatke ili kao samostalan rad. Studenti prve godine preddiplomskog studija izlažu fotografije dokumentarnih tema, studenti druge godine radove konstruirane i narativne fotografije, a oni s treće izlažu teme vezane uz tijelo. Studenti diplomskog studija fotografije predstavljaju se autorskim radovima koje su razvijali u nastavnom procesu. Radovi su nastali pod mentorskim vodstvom profesora: doc. art. Jelene Blagović, izv. prof. art. Darija Petkovića, red. prof. art. Sandre Vitaljić te umjetničkih suradnika Nikole Zelmanovića i Bojana Mrđenovića.

Mogućnost korištenja prostora ADU Galerije f8 kao svojevrsnog izloga prema gradu za aktivnosti Akademije potakla je i studente da se organiziraju u udrugu – f420, koja ima cilj izvoditi programe studenata namijenjene studentima. Udruga studenata tim povodom organizira okrugli stol na temu Institucionalizacija fotografije: studentske perspektive koji će se održati 11. prosinca u 16 sati u ADU galeriji f8. U razgovoru koji će moderirati student Ivan Buvinić sudjelovat će dr. sc. Iva Prosoli, viša kustosica i voditeljica Zbirke novije fotografije u Muzeju za umjetnost i obrt, Marina Paulenka, direktorica fotografskog festivala Organ Vida i Lana Lovrenčić iz udruge Ured za fotografiju.
Cilj je međusobno povezati institucije koje se bave fotografijom i unijeti u tu mrežu studentsku perspektivu kako bi se studentima stvorio oslonac za budući profesionalni razvoj.

Komentari na članak

Vezani članci

Vijesti

Umjetnička akcija u špilji Vindiji

Predstavljanje "Početka" u domu neandertalskog čovjeka

Špilja Vindija jedan je od najznačajnijih lokaliteta u povijesti ljudske vrste. Stoga je odabrana za mjesto predstavljanja projekta "Početak".

Fotografiranje

KSET-ov tečaj

Ako vas muči kakav fotoaparat kupiti, ne propustite Fototečaj

Ako niste sigurni koji se procesi odvijaju u vašem fotoaparatu, što se krije u mraku tamne komore ili ne znate kako samostalno razviti crno-bijeli film te na što trebate pripaziti pri kupnji novog digitalnog fotoaparata, prijavite se za uvodno predavanje KSET-ovog Fototečaja.

Kuća istarskih fresaka naslovnica

Revitalizacija istarskog zaleđa

Otvorena Kuća istarskih fresaka

U istarskom gradiću Draguću je 26.lipnja svečano otvorena Kuća istarskih fresaka. Dio je to projekta „Revitas II“ kojem je namjena revitalizacija istarskog zaleđa.

Izložba fotografija "Splitska tiramola" - Marin Gudelj, Razmišljanje

Jubilarna deseta izložba „Splitska tiramola“ traži postav

U tijeku su prijave za izložbu fotografija „Splitska tiramola“

Udruga za promociju kulture mladih „Splitski portal“ po deseti put je raspisala natječaj na kojeg svoje radove mogu prijaviti autori koji još uvijek nemaju 30 godina.

Selfie cover

Glumci, pjevači, političari, pa čak i Papa

Najpoznatije „selfies" fotografije u 2013. godini

Jeste li čuli za riječ „selfies"? Pogledajte poznate osobe na „selfies" fotografijama koje su izazvale najviše pažnje ove godine.