Studentsko stvaralaštvo

Galerija f8 obilježava prvu godišnjicu izložbom ispitnih studentskih radova „U procesu 2”

Fotografija Filipa Kosa

Izložbom „U procesu 2” predstavit će se fotografski ispitni radovi studenata preddiplomskog studija snimanja i diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti. Tako će se proslaviti godina dana rada ADU Galerije f8, pokrenute s ciljem prezentiranja studentskoga rada koji je često nevidljiv te približavanja ponajprije medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti.

U ponedjeljak, 10. prosinca, u 19 sati u ADU Galeriji f8, na Trgu Republike Hrvatske 8 u Zagrebu, otvara se studentska izložba fotografija pod nazivom U procesu 2. Izložba je dio programa kojim Akademija dramske umjetnosti, a posebno Katedra za fotografiju na Odsjeku snimanja, u suradnji s novoosnovanom Udrugom studenata ADU f420 obilježava prvih godinu dana rada Galerije. Moći će se pogledati do 22. prosinca.

ADU Galerija f8 otvorena je u prosincu 2017. godine povodom 45. obljetnice prve izložbe fotografija studenata filmskog i tv-snimanja na Akademiji. Do tada u Hrvatskoj nije postojala takva specijalizirana galerija za studente fotografije, a postojao je veliki interes javnosti, što potvrđuje dosadašnji broj njenih posjetitelja.

Osnovana kao mjesto prezentacije i propitivanja odnosa publika – student umjetnik, s ciljem prezentiranja studentskoga rada koji je često nevidljiv te približavanja ponajprije medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti, predstavlja važan pomak na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Uz izložbeni su se program u njenom prostoru održavale i javne prezentacije studentskih radova, umjetničkih istraživanja studenata i nastavnika Akademije te tribine i okrugli stolovi uz predavanja profesora i gostujućih umjetnika. Svojim dinamičnim umjetničkim djelovanjem Galerija kontinuirano pruža vidljivost bogatoj akademijskoj umjetničkoj produkciji, prenosi stvaralačke impulse u urbani ambijent i čvrsto se ucrtava u kulturnu mapu Grada kao vibrantno mjesto umjetničkih i društvenih susreta.

Izložbom U procesu 2 predstavit će se fotografski ispitni radovi studenata preddiplomskog studija snimanja i diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti. Publika će imati priliku vidjeti studentske radove nastale tijekom semestralnog nastavnog procesa kao odgovor na postavljene zadatke ili kao samostalan rad. Studenti prve godine preddiplomskog studija izlažu fotografije dokumentarnih tema, studenti druge godine radove konstruirane i narativne fotografije, a oni s treće izlažu teme vezane uz tijelo. Studenti diplomskog studija fotografije predstavljaju se autorskim radovima koje su razvijali u nastavnom procesu. Radovi su nastali pod mentorskim vodstvom profesora: doc. art. Jelene Blagović, izv. prof. art. Darija Petkovića, red. prof. art. Sandre Vitaljić te umjetničkih suradnika Nikole Zelmanovića i Bojana Mrđenovića.

Mogućnost korištenja prostora ADU Galerije f8 kao svojevrsnog izloga prema gradu za aktivnosti Akademije potakla je i studente da se organiziraju u udrugu – f420, koja ima cilj izvoditi programe studenata namijenjene studentima. Udruga studenata tim povodom organizira okrugli stol na temu Institucionalizacija fotografije: studentske perspektive koji će se održati 11. prosinca u 16 sati u ADU galeriji f8. U razgovoru koji će moderirati student Ivan Buvinić sudjelovat će dr. sc. Iva Prosoli, viša kustosica i voditeljica Zbirke novije fotografije u Muzeju za umjetnost i obrt, Marina Paulenka, direktorica fotografskog festivala Organ Vida i Lana Lovrenčić iz udruge Ured za fotografiju.
Cilj je međusobno povezati institucije koje se bave fotografijom i unijeti u tu mrežu studentsku perspektivu kako bi se studentima stvorio oslonac za budući profesionalni razvoj.

Komentari na članak

Vezani članci

Modni leksikon studenata TTF-a

Izložba u Galeriji SC

„Modni leksikon”: Kako moda postaje izraz osobnosti pokazuju studenti TTF-a

Inspirirani različitim polazištima, studenti kroz radove iz modne ilustracije (i središnje prostorne instalacije) iskazuju osobni likovni izričaj te nastaje zaokružena modna misao kao rezultat kontinuiranog razvoja individualnog kreativnog mišljenja. 

Photo contest

Photo contest

Zaljubljeni, vodimo vas u Budimpeštu

Studentski.hr organizira nagradnu igru za svoje zaljubljene čitatelje. Pošaljite fotografiju sa svojom boljom polovicom u razdoblju od 1. do 11. veljače jer najkreativniji i najsimpatičniji par osvaja putovanje u veličanstveni grad na Dunavu.

Ne znam što želim

Crteži, ilustracije, stripovi

Nakon angažmana za Reebok Mihaela Erceg postavlja izložbu u Info zoni

– Ovo je moja prva samostalna izložba i drago mi je da se održava u prostoru u kojem sam rasla i razvijala se kao umjetnik. – rekla je Mihaela.

Izložba "Male razbibrige"

Izložba u Klubu Zona

Dvotjedna razbribriga uz „Male razbibrige” studentice ALU-a

– Nikolinini radovi odraz su njenog unutarnjeg plana i mašte, a motivi su često preuzeti iz svijeta stvarnosti te su potom obrađeni na način da izlaze iz svojih uobičajenih formi i dimenzija čime postaju fantastične pojave iz dječjih snova i maštanja. – napisala je kustosica.

Kruna Tarle

Izložba u TTF galeriji

Kruna Tarle i Ivana Bakal ulaze u međuprostor likovne i kazališne umjetnosti

Otvorenje izložbe "Paradigma kostima/figure u teatru objekta" održat će se 4. studenoga. Projektom se istražuje međuodnos likovne umjetnosti i kazališta.