Studentsko stvaralaštvo

Galerija f8 obilježava prvu godišnjicu izložbom ispitnih studentskih radova „U procesu 2”

Fotografija Filipa Kosa

Izložbom „U procesu 2” predstavit će se fotografski ispitni radovi studenata preddiplomskog studija snimanja i diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti. Tako će se proslaviti godina dana rada ADU Galerije f8, pokrenute s ciljem prezentiranja studentskoga rada koji je često nevidljiv te približavanja ponajprije medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti.

U ponedjeljak, 10. prosinca, u 19 sati u ADU Galeriji f8, na Trgu Republike Hrvatske 8 u Zagrebu, otvara se studentska izložba fotografija pod nazivom U procesu 2. Izložba je dio programa kojim Akademija dramske umjetnosti, a posebno Katedra za fotografiju na Odsjeku snimanja, u suradnji s novoosnovanom Udrugom studenata ADU f420 obilježava prvih godinu dana rada Galerije. Moći će se pogledati do 22. prosinca.

ADU Galerija f8 otvorena je u prosincu 2017. godine povodom 45. obljetnice prve izložbe fotografija studenata filmskog i tv-snimanja na Akademiji. Do tada u Hrvatskoj nije postojala takva specijalizirana galerija za studente fotografije, a postojao je veliki interes javnosti, što potvrđuje dosadašnji broj njenih posjetitelja.

Osnovana kao mjesto prezentacije i propitivanja odnosa publika – student umjetnik, s ciljem prezentiranja studentskoga rada koji je često nevidljiv te približavanja ponajprije medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti, predstavlja važan pomak na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Uz izložbeni su se program u njenom prostoru održavale i javne prezentacije studentskih radova, umjetničkih istraživanja studenata i nastavnika Akademije te tribine i okrugli stolovi uz predavanja profesora i gostujućih umjetnika. Svojim dinamičnim umjetničkim djelovanjem Galerija kontinuirano pruža vidljivost bogatoj akademijskoj umjetničkoj produkciji, prenosi stvaralačke impulse u urbani ambijent i čvrsto se ucrtava u kulturnu mapu Grada kao vibrantno mjesto umjetničkih i društvenih susreta.

Izložbom U procesu 2 predstavit će se fotografski ispitni radovi studenata preddiplomskog studija snimanja i diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti. Publika će imati priliku vidjeti studentske radove nastale tijekom semestralnog nastavnog procesa kao odgovor na postavljene zadatke ili kao samostalan rad. Studenti prve godine preddiplomskog studija izlažu fotografije dokumentarnih tema, studenti druge godine radove konstruirane i narativne fotografije, a oni s treće izlažu teme vezane uz tijelo. Studenti diplomskog studija fotografije predstavljaju se autorskim radovima koje su razvijali u nastavnom procesu. Radovi su nastali pod mentorskim vodstvom profesora: doc. art. Jelene Blagović, izv. prof. art. Darija Petkovića, red. prof. art. Sandre Vitaljić te umjetničkih suradnika Nikole Zelmanovića i Bojana Mrđenovića.

Mogućnost korištenja prostora ADU Galerije f8 kao svojevrsnog izloga prema gradu za aktivnosti Akademije potakla je i studente da se organiziraju u udrugu – f420, koja ima cilj izvoditi programe studenata namijenjene studentima. Udruga studenata tim povodom organizira okrugli stol na temu Institucionalizacija fotografije: studentske perspektive koji će se održati 11. prosinca u 16 sati u ADU galeriji f8. U razgovoru koji će moderirati student Ivan Buvinić sudjelovat će dr. sc. Iva Prosoli, viša kustosica i voditeljica Zbirke novije fotografije u Muzeju za umjetnost i obrt, Marina Paulenka, direktorica fotografskog festivala Organ Vida i Lana Lovrenčić iz udruge Ured za fotografiju.
Cilj je međusobno povezati institucije koje se bave fotografijom i unijeti u tu mrežu studentsku perspektivu kako bi se studentima stvorio oslonac za budući profesionalni razvoj.

Komentari na članak

Vezani članci

FotoMaČak u Čakovcu

Uspješno odrađen prvi FotoMaČak

Četrdesetak zaljubljenika u fotografiju istraživalo ljepote Čakovca

Projekt je zainteresirao brojne sudionike koji su kroz cjelodnevno druženje imali priliku upoznati Čakovec, napraviti odlične fotografije kroz 18 tema i razmijeniti iskustva s drugim profesionalnim i amaterskim fotografima iz cijele Hrvatske.

Graffiti na Gradele u SC-u

Međunarodni festival

Graffiti na Gradele izložbom i partijem svoju heterogenost iskazuju i u Studentskom centru

Vrhunski radovi domaćih umjetnika, predstavljanje „graffiti” fotomonografija i „party” zakazani su za 3. veljače kada će Grafifiti na Gradele pokazati u koliko su se široku platformu razvili.

Fotografijom zagrljaja podržite osobe s rijetkim bolestima – Gala

„Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke!“

Fotografijom zagrljaja podržite osobe s rijetkim bolestima

Akcija se provodi povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji se u cijelom svijetu obilježava 29. veljače. Cilj je upoznati javnost s potrebama i problemima osoba koje boluju od rijetkih bolesti.

Izložba 2

Odjel za medijski dizajn Sveučilišta Sjever

Studentska izložba umjetničke i medijske fotografije u Zagrebu

Radovi nastali na Odjelu za medijski dizajn Sveučilišta Sjever bit će izloženi do 19. ožujka u Zagrebu. Pogledajte umjetničke i medijske fotografije 15 studenata i dvoje profesora.

Kruna Tarle

Izložba u TTF galeriji

Kruna Tarle i Ivana Bakal ulaze u međuprostor likovne i kazališne umjetnosti

Otvorenje izložbe "Paradigma kostima/figure u teatru objekta" održat će se 4. studenoga. Projektom se istražuje međuodnos likovne umjetnosti i kazališta.