Objektiv Alena Kasumovića

Fotografskom izložbom prikazana svakodnevica iz sjedeće perspektive

Pogled na svakodnevnicu iz sjedeće perspektive

Vrata svoje privatnosti otvorio nam je mladi umjetnik Alen Kasumović izložbom fotografija koje prikazuju njegov život i sve ono što ga neprestano okružuje.

Zamislite da svakodnevno fotografirate svoju rutinu i ljude koji vas okružuju te na kraju to spojite u jedan ciklus i stvorite priču. Upravo to je napravio mladi umjetnik Alen Kasumović svojom izložbom Pogled na svakodnevicu iz sjedeće perspektive. Na samoj izložbi, čije je službeno otvorenje bilo 6. prosinca, izložio je 10 svojih fotografija iz sveukupno šest knjiga fotografija na hrvatskom i engleskom jeziku. Alen je student diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti i, iako se na preddiplomskom studiju usredotočio na slikarstvo, na diplomskom se ipak odlučio na smjer Animirani film i novi mediji. Također, član je Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima ili nogama i Udruge „Zapreščan“.

Alen Kasumović, FOTO: Studentski.hr / Lana Krnic

Fotografije su nastale 2012. godine dok se još bavio slikarstvom te na njih gleda kao na svoj prvi izlet u svijet fotografije koji se dogodio spontano. Tada su započela eksperimentiranja, kako s fotografijom tako i sa samom kamerom, odnosno izazovi kako ju svladati. Uspio je uz pomoć kolege fotografa Damira Žižića koristeći stalak koji montira na kolica. Autor je bilježio mjesta koja su dio njegove svakodnevice, gdje živi i provodi vrijeme, a u to ulaze prostor Akademije, prostor doma u kojem živi te prostor njegove obiteljske kuće. Gledajući okinute fotografije došao je na ideju da bi se one mogle složiti u izložbu.

- Možemo reći da je to bio jedan naknadni, redateljski proces gdje sam ja gledao kako složiti priču od toga. Odlučio sam složiti tri priče u diptihe, fotografije prema nekoj sličnosti ili različitosti u odnosu na situaciju. Crno-bijele su kako bi se naglasila forma i istaknula perspektiva. - objasnio je Alen.

Pogled na svakodnevicu iz sjedeće perspektive, FOTO: Studentski.hr / Lana Krnic

Ovom izložbom dao je intiman prikaz svijeta koji ga okružuje te društvene skupine kojoj pripada i stavio je sebe kao fotografa u ulogu promatrača. Izložba je otvorena do 15. prosinca, a nalazi se u auli Poglavarstva grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1.

Komentari na članak

Vezani članci

ALU

Izložba Cash&Carry

Radovi studenata i glazba na jedanaestom izdanju Dana otvorenih vrata ALU

Manifestacija „Dan otvorenih vrata” održat će se u subotu, 9. svibnja, u prostoru Akademije likovnih umjetnosti na Jabukovcu. „Cash & Carry” jedinstvena je tradicionalna likovna manifestacija, edukacijskog i humanitarnog karaktera koju organiziraju studenti uz podršku mentora.

Preuređenje SD Cvjetno naselje

Obnova studentskih domova

FOTO: Preuređenje SD Cvjetno naselje u završnoj fazi

Radovi na uređenju SD Cvjetno naselje bliže se kraju. Paviljoni su iznutra uređeni, preostali su radovi samo u dvorištu između paviljona i ispred studentske menze. Studentski restoran u sklopu SD Cvjetno naselje obroke bi studentima trebao početi posluživati u ponedjeljak u 11 sati.

https://pixabay.com/en/technology-information-digital-2082642/

Manifestacija globalnih razmjera

Marš za znanost u Zagrebu i Splitu

I ove godine, u subotu, 14. travnja, organizirat će se marševi za znanost u preko 20 zemalja, a kod nas u Zagrebu i Splitu.

naslovna

Dorijan Šipuš zaustavlja predrasude o muškim suzama

INTERVJU: „Muške suze su s godinama postale nepoželjne, pa se samim time češće skrivaju.“

Dorijan nam u kratkom razgovoru otkriva kako je proteklo snimanje i kako je reagirala muška populacija.

Jimmy Carr u Zagrebu

London Calling Comedy

Jimmy Carr, poznati britanski stand up komičar, napokon dolazi u Zagreb!

Program „London Calling Comedy“ nakon Eddieja Izzarda i Dylana Morana u Zagreb dovodi još jednog izuzetno poznatog i zabavnog stand up komičara, Jimmyja Carra.