Objektiv Alena Kasumovića

Fotografskom izložbom prikazana svakodnevica iz sjedeće perspektive

Pogled na svakodnevnicu iz sjedeće perspektive

Vrata svoje privatnosti otvorio nam je mladi umjetnik Alen Kasumović izložbom fotografija koje prikazuju njegov život i sve ono što ga neprestano okružuje.

Zamislite da svakodnevno fotografirate svoju rutinu i ljude koji vas okružuju te na kraju to spojite u jedan ciklus i stvorite priču. Upravo to je napravio mladi umjetnik Alen Kasumović svojom izložbom Pogled na svakodnevicu iz sjedeće perspektive. Na samoj izložbi, čije je službeno otvorenje bilo 6. prosinca, izložio je 10 svojih fotografija iz sveukupno šest knjiga fotografija na hrvatskom i engleskom jeziku. Alen je student diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti i, iako se na preddiplomskom studiju usredotočio na slikarstvo, na diplomskom se ipak odlučio na smjer Animirani film i novi mediji. Također, član je Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima ili nogama i Udruge „Zapreščan“.

Alen Kasumović, FOTO: Studentski.hr / Lana Krnic

Fotografije su nastale 2012. godine dok se još bavio slikarstvom te na njih gleda kao na svoj prvi izlet u svijet fotografije koji se dogodio spontano. Tada su započela eksperimentiranja, kako s fotografijom tako i sa samom kamerom, odnosno izazovi kako ju svladati. Uspio je uz pomoć kolege fotografa Damira Žižića koristeći stalak koji montira na kolica. Autor je bilježio mjesta koja su dio njegove svakodnevice, gdje živi i provodi vrijeme, a u to ulaze prostor Akademije, prostor doma u kojem živi te prostor njegove obiteljske kuće. Gledajući okinute fotografije došao je na ideju da bi se one mogle složiti u izložbu.

- Možemo reći da je to bio jedan naknadni, redateljski proces gdje sam ja gledao kako složiti priču od toga. Odlučio sam složiti tri priče u diptihe, fotografije prema nekoj sličnosti ili različitosti u odnosu na situaciju. Crno-bijele su kako bi se naglasila forma i istaknula perspektiva. - objasnio je Alen.

Pogled na svakodnevicu iz sjedeće perspektive, FOTO: Studentski.hr / Lana Krnic

Ovom izložbom dao je intiman prikaz svijeta koji ga okružuje te društvene skupine kojoj pripada i stavio je sebe kao fotografa u ulogu promatrača. Izložba je otvorena do 15. prosinca, a nalazi se u auli Poglavarstva grada Zagreba, Trg Stjepana Radića 1.

Komentari na članak

Vezani članci

Konferencija

Idiomova konferencija

Studenti kroatistike pozivaju slušače i izlagače na Međunarodnu konferenciju Bunt bunta u umjetnosti

U Rijeci će se održati Međunarodna konferencija pod nazivom „Bunt bunta u umjetnosti - suvremenosti kroz prizmu umjetnosti.” Na sudjelovanje se mogu prijaviti studenti, profesori i doktorandi te imati izlaganje na neku od ponuđenih tema ili jednostavno biti slušači drugih predavanja.

World Education Fair

Sajam svjetskog obrazovanja

Vodeća inozemna sveučilišta u Zagrebu i Splitu tijekom World Education Faira

World Education Fair održat će se u subotu i nedjelju, 14. i 15. listopada u hotelu Dubrovnik u Zagrebu. U utorak, 17. listopada gostuje u hotelu Park u Splitu.

https://www.flickr.com/photos/126254131@N05/16223383142/in/photolist-qHB5As-MwwvkZ-qu6vkF-8sxzQp-n7gR-dG9ibZ-HhT6mu-HVXApN-dG9hLr-fbBbBm-ZmCji5-P9bfJT-nWJEYK-6g7GBH-266ipcZ-cdAJQQ-UfNCyF-RXkN2z-a2hkek-ZHBXuj-Gbbafg-H3AZFE-PahuZd-rHnM-WirKjL-H4myf4-dKv1BQ-WHLRfG-6etDRz-ZftQJ4-Gbb746-CTbVYt-YZ82aM-ayymcz-Ha8SCM-4vksaf-4v8uEA-psGW21-bWhgq2-qpG7Yp-H3Bdah-bpKUBc-b4qu64-b4qVEe-WL12sX-GFoYME-qpEwn5-XVmr5N-H6yZtF-U2N7wo

Besplatna vožnja gradom

I ove godine besplatan javni prijevoz vikendom za vrijeme Adventa u Zagrebu

Grad Zagreb, koji je trostruki osvajač nagrade za najbolji advent u Europi, ponovno nudi besplatan javni gradski prijevoz počevši od ovog vikenda, uz male promjene u odnosu na prošlu godinu.

Studenti

Održivi razvoj

ZAGiMUN uranja studente u svijet diplomacije; konferenciju podupire i zagrebačko Sveučilište

Studenti i mladi profesionalci dobit će priliku sami iskusiti svijet diplomacije kroz oči delegata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ili Europskog vijeća ili unaprijediti svoje vještine vođenja kroz ulogu predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg jednog od simuliranih Vijeća.

Palačinke

Prvi zimski festival palačinki u Zagrebu

Slasne palačinke i ostale delicije na zimskom zagrebačkom festivalu

Osim palačinki, omiljenih toplih slastica, svi zainteresirani imat će prigodu uživati u raznim delicijama kao što su topla čokolada, čajevi, kuhano vino, ali i bogatoj ponudi božićno-novogodišnjih darova.