LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Život i djelo Fabiana Pereza

FOTO: Znate li što je neoemocionalizam?

"Svrha umjetnosti je ovjekovječiti ljepotu. To je ono čemu ja uvijek težim. Bog je stvorio svijet i ukrasio ga čudom prirode. Mislim da je posao umjetnika ukrasiti ga sa svojim radom."

"Svrha umjetnosti je ovjekovječiti ljepotu. To je ono čemu ja uvijek težim. Bog je stvorio svijet i ukrasio ga čudom prirode. Mislim da je posao umjetnika ukrasiti ga sa svojim radom."

Fabian Perez jedno je od najzvučnijih imena suvremenog slikarstva. Motive za svoja djela uglavnom pronalazi u sjećanjima iz djetinjstva i privatnog života. Stoga vam predstavljamo njegov zanimljiv životni put.

Rođen je 1967. godine, nedaleko od Buenos Airesa. Odrastao je u malom argentinskom gradu Campani. Od devete godine osjetio je strast za slikanjem tada je koristio vodene boje i tempere da bi nacrtao portrete prijatelja i članova obitelji. Veliku ulogu u kreativnom razvoju Fabiana Pereza odigrali su njegovi roditelji.

Brazilka Euda Herreira upoznala je Fabianovog oca, Antonia Pereza, u Campani gdje su kasnije osnovali obitelj i imali četvero djece od kojih je Fabian najmlađi. Odrastanje u neobičnom okruženju ostavilo je značajan utjecaj na sva njegova djela, pa upravo iz tog razdoblja života crpi motive i inspiraciju za svoje slike.

Ljudska toplina na platnu

Naime, Fabianov otac Antonio bio je poznat u lokalnoj zajednici po svom noćnom životu jer je bio vlasnik nekoliko nelegalnih noćnih klubova i bordela u Campani. Zbog nekonvencionalnog odgoja Fabian je imao priliku u klupskoj atmosferi promatrati i mnoge lijepe žene koje su se okupljale oko njegovog oca, a koje su kasnije postale velik dio njegovog slikarskog opusa. Ono što označava te slike je intimnost i poštovanje s kojim su sofisticirano prikazane žene koje inače ne uživaju pozitivan status u društvu.

U središtu pozornosti tih slika jednako je naglašena toplina i ljudskost kao i ljepota i zavodljivost naslikanih žena. Osim ženskog društva, Fabian je svjedočio i drugim zanimljivim likovima koji su se okupljali u lokalima njegovog oca. Tamo su zalazili mnogi zgodni muškarci, plesači i plesačice tanga, gitaristi flamenca i svirači ciganske glazbe. Svi su oni dobili svoje mjesto pod Perezovim kistom. Za slikanje ga inspirira noćni život, vino, ples i glazba jer je i sam glazbeno obrazovan.

atelje
 

Sa šestanest godina umjetnik je izgubio majku, a tri godine nakon toga i oca. Poslije njihove smrti ostao je zbunjen te je želio bolje upoznati samoga sebe. Tražio je uporište i sigurnost u životu pa se počeo baviti borilačkim vještinama. Na treninzima je upoznao svoju buduću suprugu, Lucianu Silviu, s kojom danas ima dvoje djece. Disciplina i smirenost koje je stekao baveći se borilačkim vještinama pomogli su mu da preuzme kontrolu nad svojom budućnosti i životom.

Odlučio je napustiti Argentinu i putovati svijetom. Proputovao je Brazil, u Italiji je proveo sedam godina, a kratko se zadržao i u Japanu prije nego je 2001. godine došao u Los Angeles i tamo odlučio ostati. Dok se nije snašao radio je po cijele dane, a noću slikao. Danas tvrdi da je to bilo najkreativnije razdoblje njegovog života. Ipak, nije puno prošlo i Fabiana su prepoznali likovni stručnjaci u Los Angelesu. Počeo je održavati izložbe svojih djela koja su ubrzo bila rasprodana, a njegov rad dobio je i potvrdu likovnih kritičara.

Službeni umjetnik Zimskih olimpijskih igara

Iako se divi različitim slikarskim školama i pravcima, posebno ističući impresioniste, Perez ne želi stavljati svoj rad pod određenu kategoriju. Kada bi to ipak morao, kaže da bi ga nazvao neoemocionalizam. Smatra kako taj izraz najbolje sažima njegov jedinstveni ekspresivni stil. U početku rada eksperimentirao je s različitim slikarskim tehnikama poput akvarela, tempera i akrila, da bi se poslije odlučio za ulje na platnu kao glavnu tehniku postizanja željene atmosfere, spoja energije i strasti na platnu. Ovaj plodonosni umjetnik već je naslikao značajan broj slika, ali i izdao tri knjige pod naslovima Waiting for the romance to come back, All the romance we left behind i Neo Emotionalism. One sadrže većinu do sada naslikanih umjetnikovih djela kojima je ovaj 47-ogodišnjak svijetu pokazao svoju romantičnu percepciju života, elegancije, kulture i ljudi.

Svojim slikama postigao je međunarodno priznanje, a njegov današnji položaj govori da je jedan od najzamjećenijih likovnih umjetnika na suvremenoj sceni. Međunarodni status Fabiana Pereza potvrđen je 2010. godine kada je izabran za službenog slikara latinske dodjele Grammyja. Osim toga, 2010. izabran je za službenog umjetnika Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru, kao i za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine U svojoj domovini, Argentini, jedan je od rijetkih umjetnika koji imaju financijsku potporu vlade u javnim izložbama za narod što dodatno pridonosi njegovom statusu međunarodno priznatog umjetnika.

Posljednu veliku izložbu slika održao je u svibnju, u Velikoj Britaniji.