LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Arheološki muzej Zadar

FOTO: Svečano otvoren stalni postav antičke zbirke

„Rim se konačno vratio u Zadar”, rekla je kustosica antičke zbirke dr. sc. Kornelija Giunio.

„Rim se konačno vratio u Zadar”, rekla je kustosica antičke zbirke dr. sc. Kornelija Giunio.

U utorak, 24. lipnja 2014. godine, nakon nekoliko desetljeća planiranja konačno je svečano otvoren stalni postav vrijedne antičke zbirke u Arheološkom muzeju u Zadru. Službeni dio programa otvaranja započeo je u 21 sat, a iza 22 sata muzej je bio otvoren za građanstvo uz slobodan ulaz.

Privremena antička zbirka u Arheološkom muzeju u Zadru formirana je početkom osamdesetih godina, no uslijedio je Domovinski rat i sva je građa tada deponirana u muzejskim podrumima. Sada građani napokon mogu pogledati veliki dio fundusa koji se nalazio u posjedu Arheološkog muzeja preko četiri desetljeća.

Iako bogat, novi stalni postav predstavlja tek jedan posto muzejske građe iz doba antike, koji se čuva u depoima – istaknuo je ravnatelj zadarskog Arheološkog muzeja dr. sc. Smiljan Gluščević, osvrnuvši se na kontinuitet od 182 godine neprekinutog djelovanja muzeja koji je i prvi u Hrvatskoj formirao Odjel za podvodnu arheologiju i prvi na prostoru cijele južne Europe počeo s konzerviranjem mokrog drveta, odnosno brodova iz 11. stoljeća pronađenih u ninskoj luci.

Prije samog otvorenja zbirke, posjetitelje su uz baklje i ponuđena jela spremljena po antičkim receptima na forumu zabavljale plesačice, bubnjari i gladijatorske borbe.
Novi postav osmislila je dr. sc. Kornelija Giunio i obuhvaća više stotina eksponata, od kamenih spomenika, keramike, stakla, numizmatike, nakita, metalnih predmeta, koštanih predmeta i freski, koji datiraju iz razdoblja od dolaska Rimljana na šire zadarsko područje do 6. stoljeća nove ere.

Postav je podijeljen na sedam tema, od urbanizma, vojske, religije, svakodnevnog života do nekropola. Kroz postav su postavljene i video projekcije koje prikazuju antičke lokalitete, poput vojnog logora u Burnumu i 3D rekonstrukciju monumentalnog zadarskog foruma. U podu su postavljene razne freske iz domusa otkrivenih upravo na zadarskom poluotoku.

Na ulazu u muzej je statua Gaja Julija Cezara, dok su na kraju antičke zbirke zajedno smiješteni kipovi cara Augusta, Tiberija i jednog nepoznatog, možda se radi o Kaliguli. Ova carska skupina iz 1. stoljeća otkrivena je u Ninu još u 18. stoljeću, u blizini rimskog foruma s najvećim otkrivenim hramom u Hrvatskoj. Kip cara Augusta proglašen je najljepšim isklesanim Augustom na svijetu.

Izložbu je posjetio velik broj osoba iz javnog života grada Zadra, uključujući i gradonačelnika Božidara Kalmetu, a samu zbirku otvorio je zamjenik ministrice kulture, dr. Berislav Šipuš. Antičku zbirku došli su pogledati i najmlađi, studenti i stariji građani koji se možda nisu nadali da će doživjeti taj dan. Izloženi predmeti veoma su vrijedni i jedinstevni,

Antičku zbirku zbilja vrijedi pogledati jer su izloženi predmeti vrijedni i jedinstveni te prije svega veoma zanimljivi, a zajedno predstavljaju bogatu povijest i značaj antičke Jadere i njezine okolice.