Izvaninstitucionalni obrazovni program

Filmski stručnjaci i brojni polaznici okupljeni na 19. Školi medijske kulture

Svečano otvorenje Škole medijske kulture

– Medijska škola je mjesto susreta, razmjene te stjecanja znanja i vještina. – istaknula je Vera Robić-Škarica.

Projekcijom filma Uzbuna na Zelenom Vrhu redateljice Čejen Černić svečano je otvorena 19. po redu Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić u Krapinskim Toplicama. Film je predstavio redatelj Daniel Kušan, a redateljica Čejen Černić istaknula je da je ovaj događaj važna platforma za razmjenu znanja te ju veseli što će upravo njezin film polaznici imati priliku analizirati u redovnim Jutarnjim analizama filma. 

Škola, kao najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, u 10 dana okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji, osim što promišljaju o filmovima, pohađaju i praktične radionice na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dva teorijska seminarska programa. Posjetiteljima se na svečanom otvorenju obratila voditeljica Škole Vera Robić-Škarica:

– Medijska Škola je mjesto susreta, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se nije dogodilo da se polaznik Škole nije vratio na barem još jedan ili više programa.š– istaknula je Vera Robić-Škarica.

Predsjednica Savjeta Škole Jelena Modrić poželjela je puno uspjeha polaznicima radionica i seminara te dodala:

– I sama sam bila polaznica na drugom seminarskom stupnju, na kojemu danas držim predavanja, ali i dalje uživam u slušanju predavanja svojih kolega i to mi je iznimno vrijedno iskustvo. Želim vam da naučite puno, radite puno i veselim se da se vidimo i iduće godine  –

Na Radionici za dokumentarni film filmski redatelj Tomislav Mršić polaznike uči o karakteristikama i općim odrednicama dokumentarnog filma. Na Radionici za igrani film filmski redatelj Daniel Kušan u teorijskom dijelu polaznicima pruža znanja o procesu izrade igranoga filma. Novinar i filmski kritičar Dražen Ilinčić na Radionici za TV-reportažu uči polaznike osnovnim obilježjima reportaže. Voditelj Škole animiranog filma Čakovec Edo Lukman u Radionici za animirani film pomoću videoračunalnog sustava uči polaznike o temeljnim principima animacije. U praktičnom dijelu navedenih radionica polaznici snimaju svoj dokumentarni, igrani i animirani film te TV-reportažu. Specijalizirani radionički programi čine Radionica za kameru i snimanje, Radionica za montažu, Radionica za postprodukciju zvuka, Radionica za digitalnu fotografiju, Radionica za radijsku reportažu, Radionica za eksperimentalni film, Radionica za filmski scenarij, Radionica za radio igru i radionica Prvi koraci za razvoj vašeg budućeg kreativnog dokumentarca.

Polaznici uče od vrhunskih profesionalaca: filmskog snimatelja Borisa Poljaka, akademskih filmskih montažerki Ivane Fumić i Dubravke Premar, akademskog filmskog snimatelja i fotografa Darija Petkovića, filmskih redatelja Ognjena Sviličića i Damira Čučića, akademske kazališne redateljice Vedrane Vrhovnik, urednice na HRT-u Višnje Biti i Rade Šešić, filmske autorice, kritičarke i kuratorice nekolicine festivalskih filmskih programa.

Program se provodi kao cjeloživotno obrazovanje i verificiralo ga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Školu organizira Hrvatski filmski savez, a podupiru partneri i pokrovitelji Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska kinoteka i Državni hrvatski arhiv. 

Komentari na članak

Vezani članci

Inicijativa za edukaciju o poduzetništvu u srednjim školama

Podizanje svijesti

Inicijativa za edukaciju o poduzetništvu u srednjim školama

Svim mladim sudionicima projekt je omogućio razvoj poduzetničkih, komunikacijskih, kreativnih, organizacijskih i koordinacijskih vještina, dok se neformalnim druženjem sudionika osnažila društvena solidarnost i podigla svijest o važnosti poduzetništva.

Razgovor; izvor: https://unsplash.com/photos/-Xv7k95vOFA

Edukacija u Kući ljudskih prava

Prijave za besplatnu radionicu komunikacijskih, prezentacijskih i facilitacijskih vještina moguće još danas!

– Radionica je namijenjena predstavnicima udruga mladih i za mlade te općenito mladima (15 do 30 godina, s područja grada Zagreba) koji vjeruju da im komunikacijske vještine mogu pomoći u pronalasku (boljeg) posla.

CINAZ logo

Udruga CINAZ

Novi termin radionice prezentacijskih vještina

Radionica prezentacijskih vještina Udruge CINAZ odgođena je za 8. i 10. ožujka. Rok za prijavu je produžen.

Životopis

Radionica u Klubu mladih Split

Oživljavanjem životopisa protiv nepotizma pri zapošljavanju

Besplatnu 90-minutnu radionicu „Oživjeti svoj životopis“ vodit će Michael Freer u Klubu mladih Split.

Snjeguljica i sedam patuljaka

Na današnji dan

Disney započeo revoluciju filmske indrustrije animiranim filmom „Snjeguljica i sedam patuljaka“

Na današnji je dan 1938. popularni animirani film doživio svjetsku premijeru, a njegova je kvaliteta i danas inspiracija te veselje mladih i starih.