LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Internacionalni festival u Zagrebu i Rijeci

Filmske projekcije i audiovizualni nastupi na festivalu 25 FPS

"Sada se želim smijati", "Novi muzej čovječanstva", "Nesavršeni film" i "Yujiapu" proširenofilmski su radovi koji će se u Zagrebu i Rijeci prikazati na festivalu 25 FPS.

"Sada se želim smijati", "Novi muzej čovječanstva", "Nesavršeni film" i "Yujiapu" proširenofilmski su radovi koji će se u Zagrebu i Rijeci prikazati na festivalu 25 FPS.

Integralni programski dio Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, pored filmskih projekcija, čine i audio-vizualni nastupi proširenog kina, odnosno Expanded Cinema. U sklopu ovogodišnjeg programa izvest će se četiri proširenofilmska rada u prostorima Kina SC, Teatra &td i Francuskog paviljona. Ulaz je slobodan na sva događanja.

Prvi dan Festivala 25 FPS, četvrtak, 28. rujna, rezerviran je za čak dva performansa uživo sa 16-milimetarskim projektorima Anje Dornieden i Juan Davida Gonzáleza Monroye, autorskog i filmskog dua koji djeluje pod nadimkom Ojoboca. Performans Sada se želim smijati pokušava nam dočarati djelatnost izvjesnog Dr. D. Formea, tajanstveno nabrušenog na defektni mehanizam ljudske emocije, a gledamo simulaciju doktorovog hipotetskog, nikada realiziranog stroja za osjećaje. Odmah nakon doktorovog stroja, gledatelji postaju taoci stvarnosti koju kreiraju artificijelni umovi, kako stoji u opisu njihovog drugog performansa Novi muzej čovječanstva.

Suradnja glazbenog dua SHXCXCHCXSH i filmskog autora Pedra Maie, proširenofilmski rad Nesavršeni film oda je analognom filmu i posveta celuloidu – osnovnoj sirovini kojom se film koristi od prvog stoljeća svoga postojanja. Polazeći od sličica prikupljenih 16-milimetarskih filmova oštećenih protokom vremena, u izvedbi uživo istražuje njegove osobine i ograničenja. Pedro Maia je portugalski filmski autor koji se pretežno bavi konceptom analognog filma. Surađuje s brojnim glazbenicima na rock i elektroničkoj sceni, primjerice s Panda Bear, Fenneszom, Shackletonom, Tropic of Cancer i drugima. Švedski dvojac SHXCXCHCXSH (izgovara se poput zvuka/šuma bijele buke) poznat je po mračnijem i eksperimentalnijem elektroničkom zvuku te podjednako po klupskim nastupima i gostovanjima na različitim kulturnim manifestacijama. Njihovo će se ostvarenje izvesti u petak, 29. rujna u 22.00 sata u Kinu SC.

Posljednji proširenofilmski spektakl 13. Festivala 25 FPS je audiovizualni performans uživo s dvanaest 16-milimetarskih projektora –Yujiapu autora Karla Lemieuxa i BJ Nilsena u subotu, 30. rujna u 22.00 sata u Francuskom paviljonu. Rad se sastoji iz prizora i zvukova snimljenih u kineskom gradu Yujiapuu, blizu Tianjina, gdje su drevna ribarska sela uništena kako bi se izgradio milijarderski projekt i buduće financijsko središte. Čitav je grad projektiran u stilu Manhattana, no nikada nije dovršen i dulje od šest godina bio je posve nenaseljen. Linije i okviri zgrada grada duhova te linije i okviri filmske vrpce grade vizual apstraktnih elemenata na dvanaest projektora, a glazbeni materijal nastao je elektroničkom manipulacijom izvornih snimki iz Yujiapua. Filmovi, instalacije i performansi multitalentiranog Kanađanina Karla Lemieuxa međunarodno gostuju po muzejima, galerijama, koncertima i filmskim festivalima, a glazbenoj publici poznat je i kao deveti član kolektiva iz Montreala Godspeed You! Black Emperor, za koji stvara 16-milimetarske filmske projekcije uživo. BJ Nilsen švedski je skladatelj i umjetnik zvuka koji se fokusira naročito na zvukove iz prirode i način na koji oni utječu na ljude.

Osim Expanded Cinema, 13. Festival 25 FPS čine filmovi iz natjecateljskog programa, hrvatski filmovi iz programa Refleksi, Žiri predstavlja (posebno kurirani programi članova Velikog žirija) te ovogodišnji programski specijal U fokusu. Nakon četiri festivalska dana u Zagrebu, s dijelom programa 4. i 5. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.

FOTO: FESTIVAL 25 FPS