Karlovačke manifestacije

„Filmska revija mladeži” i „Four River Film Festival” u punom zamahu

Radionica na Filmskoj reviji mladeži i Four Riveru

Treći je dan karlovačkih filmskih manifestacija obilježio program „Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima“, bogat edukativni sadržaj, ali i opuštanje u predivnom ambijentu. Posjetitelje danas očekuje nastavak natjecateljskog programa s brojnim dodatnim aktivnostima.

Festivalsko žutilo na karlovačkim bedemima počinje dosezati svoj vrhunac. Treći dan Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala bio je ispunjen brojnim sadržajima kojima je srednjoškolcima omogućeno stjecanje novih znanja, ali i kojima su im otvorene mogućnosti za profesionalno usavršavanje nakon festivala.

U jutarnjim satima, u okviru programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima, Lucija Ćeškić i Ksenija Sanković predstavile su festival FUSE – Film Under Severe Experiment. Ovaj internacionalni festival kratkometražnih filmova fokusiran je na filmsko stvaralaštvo mladih autora, primarno studenata. Uz FUSE, koji je svjetlo dana ugledao u svibnju ove godine, predstavljen je još jedan novi festival pod nazivom YAAAS. Riječ je o mladenačkom ogranku filmskog festivala Crossing Europe Linz, koji se svake godine u travnju održava u austrijskom gradu Linzu. Predstavio ga je Robert Hinterleiner te je najavio premijerno izdanje YAAAS-a za 2019. i naglasio da će inozemni sudionici moći sudjelovati na njemu od 2020.

Podne je bilo rezervirano za radionički program i edukaciju, a tako je, između ostalog, održan i ovogodišnji Pack&Pitch. Ovaj je program koncipiran kao radionica za razvoj filmske priče, a za koju se putem natječaja odabire pet ideja koje će se razraditi s mentorima te u obliku pravog pitchinga prezentirati svim sudionicima festivala. Održane su još i radionice snimanja DSLR fotoaparatom pod vodstvom Marka Mikšića, radionica o ultimativnom intervjuu i pričanju priča Ricka Stevensona, zatim radionica o licenciranju glazbe i tajnama copyrighta Sare Al Hamad, o financiranju kinoklubova pod vodstvom Matka Burića, o hrvatskom audiovizualnom sustavu Uroše Živanovića te studija slučaja o radu na filmu Aleksi Barbare Vekarić.

Nakon bogatog edukativnog sadržaja tijekom dana gosti Revije i Festivala opustili su se u starom dvorcu Novigrad iznad rijeke Dobre uz projekciju političke komedije Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja. Predivan ambijent i film koji je smijehom ispunio čitav prostor zasigurno su se pokazali kao dobitna kombinacija jer se za projekciju doslovno tražilo mjesto više.

Danas, 14. rujna, sve posjetitelje očekuje nastavak natjecateljskog programa uz bogat popratni sadržaj u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Cjelokupni program održava se u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Turističke zajednice grada Karlovca, Hrvatske turističke zajednice, Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije te trgovačkog društva Turbing d.o.o.

Komentari na članak

Vezani članci

pfjweb

Vrelo sedme umjetnosti u Supetru

Matanićev „Zvizdan“ oduševio petsto posjetitelja na otvorenju Brač Film Festivala

Mada je još u povojima, Brač Film Festival postao je solidno okupljalište za sve filmoljupce, kao i platforma za studente filmskih akademija iz cijele regije. Otvaranje festivala prošlo je u znaku „Zvizdana“. Sudeći po primamljivom programu, supetarsko ljetno kino bit će mamac za domaće posjetitelje, kao i za one strane.

Profesor i student

Traži se najbolji profesor

INA otvorila prijave za natječaj NajMentor/ica

Po završetku natječaja najboljem profesoru u svakoj od kategorija, uručit će se plaketa i novčana nagrada, dok će student, koji ponudi najkreativniji razlog za nominaciju, osvojiti tablet.

Mad Max Fury Road

„Rotten Tomatoes“ kaže...

Vruće, vruće, vruće! Najbolji filmovi 2015. godine (zasada)

Iako su ljetni „blockbuster“ hitovi tek počeli zauzimati kino dvorane, ne škodi se osvrnuti na prvih sedam mjeseci filmske industrije.

Junior Freshhh

Istraživanje INE i Studentskog.hr

Prirodne znanosti – korak prema blistavoj budućnosti

INA je s portalom Studentski.hr pokrenula istraživanje o prirodnim znanostima za srednjoškolce. Tri najkreativnija ispitanika osvojit će vrijedni poklon paket.

Učenje

Gubljenje vremena

10 stvari koje radimo dok „učimo”

Tijekom učenja, svaki student lako izgubi pozornost i fokusira se na nešto što mu nikako ne pomaže. Različite su situacije koje odvlače pažnju, od stjecanja novih kulinarskih vještina do jednostavnog klasika beskonačnog gledanja u zid.