LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival dokumentarnog filma

Filmovi nominirani za Oscara i BAFTA-u uskoro na ZagrebDoxu

Ravno s liste nominiranih za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma na ovogodišnji festival stižu „Free Solo”, „Okrug Hale jutros, večeras” i već najavljeni „U procijepu”, a priključuje im se i jedan kratkometražni naslov – „Crna ovca”.

Ravno s liste nominiranih za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma na ovogodišnji festival stižu „Free Solo”, „Okrug Hale jutros, večeras” i već najavljeni „U procijepu”, a priključuje im se i jedan kratkometražni naslov – „Crna ovca”.

U programe ovogodišnjeg ZagrebDoxa uvršteno je čak šest dokumentarnih filmova u utrci za prestižne nagrade Oscar i BAFTA.

Ravno s liste nominiranih za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma na ovogodišnji festival stižu Free Solo, Okrug Hale jutros, večeras i već najavljeni U procijepu, a priključuje im se i jedan kratkometražni naslov – Crna ovca. Za ovu se nagradu natječe i prošlogodišnji pobjednik festivala O očevima i sinovima redatelja Talala Derkija.

Free Solo (red. Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin) novi je dokumentarni film National Geographica koji prati penjača Alexa Honnolda i njegovu misiju da prvi osvoji – bez užeta i zaštitne opreme – 900 m visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite, što je bio jedan od najvećih podviga u povijesti penjanja. Prije nominacija za nagrade Oscar i BAFTA proglašen je najboljim dokumentarcem na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a na ZagrebDoxu ga gledamo u službenom programu Biografski dox.

Još dva zanimljiva američka naslova dijele listu kandidata za Oscara i program ZagrebDoxa. Riječ je o filmu RaMella Rossa Okrug Hale jutros, večeras (Hale County This Morning, This Evening), koji prikazuje intimne i jednostavne trenutke iz života stanovnika afroameričke zajednice u Okrugu Hale u Alabami pružajući emotivni doživljaj povijesnog Juga, i već najavljenom dokuhitu sa Sundancea o skejterima na životnoj prekretnici U procijepu (Minding the Gap), koji je dosad osvojio 48 nagrada na svjetskim festivalima. Oba filma bit će prikazana u festivalskoj međunarodnoj konkurenciji, u koju je uvršten i kratkometražni predstavnik kandidata za Oscare Crna ovca (Black Sheep) redatelja Eda Perkinsa, koji dokida granice između dokumentarizma i fikcije kako bi postavio teška i aktualna pitanja o rasi i identitetu.

Uz Oscara, Free Solo nominiran je i za nagradu BAFTA s još dva dokumentarca uvrštena u ovogodišnji program ZagrebDoxa: Nisu imali kada odrasti (They Shall Not Grow Old) Petera Jacksona i Tri identična stranca (Three Identical Strangers) Tima Wardlea. 

Povodom stogodišnjice završetka Prvoga svjetskog rata poznati redatelj Peter Jackson producirao je i režirao Nisu imali kada odrasti (They Shall Not Grow Old), dokumentarac o jednom od najvećih ratnih sukoba u povijesti, i to koristeći restaurirane, tonski rekonstruirane i dosad neobjavljene arhivske snimke iz Carskog ratnog muzeja u Londonu te BBC-jeve audiozapise. Ne propustite ga u službenom programu Majstori doxa.

Tri identična stranca Tima Wardlea gledamo u međunarodnoj konkurenciji. Film se bavi jednom od najnevjerojatnijih priča s američkih naslovnica, a dogodila se početkom 1980-ih godina. Trojica braće, jednojajčani blizanci, odvojeni su nakon rođenja i posvojeni u različite obitelji, a posve su se slučajno sreli u dobi od 19 godina. Njihovo ponovno okupljanje pokreće lanac događanja koji otkriva neobičnu tajnu koja nadilazi njihove živote.

FOTO: ZAGREBDOX