Suvremeni plesni tokovi

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat slavi punoljetnost

Svetvinčenat

Festival plesa i neverbalnog kazališta Sanvinčenat od 2000. godine naovamo ugostio je više od 200 radova mnogobrojnih domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa, Postao je jedinstvena kulturna manifestacija koja će novim izdanjem proslaviti svoju punoljetnost.

Novo izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta održat će se po osamnaesti put, od 20. do 23. srpnja, u pitoresknom gradiću Svetvinčenat u Istri. Kroz četiri dana i deset raznovrsnih plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta, koji redom predstavljaju i slave različitost, autentičnost i kreativnost plesnih suvremenih tokova i izraza, događaj će proslaviti svoj 18. rođendan.

I ove godine Festival nastavlja suradnju s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja za cilj ima povezivati i upoznavati uzbudljive nadolazeće plesne umjetnike, međunarodne projekte te publike diljem svijeta. Četiri plesne izvedbe u sklopu ovogodišnjeg programa dio su platforme. Plesni program izvest će se kao i svake godine na atraktivnim lokacijama ovog živopisnog istarskog gradića – u impozantnom kaštelu Grimani, najvećoj građevini i simbolu samog Svetvinčenta; na trgu – popularno zvanoj Placi autentičnog renesansnog izgleda te u gradskoj loži s otvorenim trijemom i arkadama. 

Pored izvedbenog programa, tijekom festivala održat će se i radionica Izvori snage pod vodstvom međunarodno priznate umjetnice Laure Aris Alvarez, španjolske koreografkinje, plesačice i plesne pedagoginje. U programu je od 21. do 23. srpnja od 10 do 14 sati, a namijenjena je profesionalcima te plesačima s osnovnim predznanjem, s tim da je broj mjesta ograničen. Voditeljica posljednjih 15 godina vodi radionice suvremenog plesa diljem svijeta. Deset godina je plesala u priznatoj svjetskoj plesnoj kompaniji Ultima Vez belgijskog umjetnika Wima Vandekeybusaa, a prije toga bila je članica španjolske plesne kompanije Lanònima Imperial i povezana s umjetničkim kolektivom General Elèctrica. Uz pedagoški rad stvara i izvodi vlastite predstave, koreografira predstave za druge kompanije i surađuje s brojnim umjetnicima.

Festival plesa i neverbalnog kazališta Sanvinčenat od 2000. godine naovamo ugostio je više od 200 radova mnogobrojnih domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa, ostvario kvalitetnu suradnju s lokalnom zajednicom koja je tijekom godina proširena i na projekt Mediteranskog plesnog centra. Svakako, postao je nezaobilazan dio kulturne ponude županije i čitave države.

Ovaj Festival jedinstvena je kulturna manifestacija u organizaciji Zagrebačkog plesnog ansambla. Već osamnaest godina djeluje kao privremeno sjecište i platforma plesnih autora i stručnjaka, kao i publike koja prati plesnu umjetnost – međunarodni festivalski program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica – svim zainteresiranima tako približava suvremene i nove koreografske rukopise te nadolazeće autore i autorice diljem svijeta.

Komentari na članak

Vezani članci

Pannonian Challenge

Pannonian Challenge

Bliži se najveći ekstremni događaj u regiji

Osijek se uskoro pretvara u pravo adrenalinsko carstvo koje će pohoditi preko 400 najboljih in line, skate i BMX vozača svijeta. U 2016. godini Pannonian Challenge dio je prestižnog svjetskog BMX Freestyle kupa FISE World Series.

Goran Bregović

Koncert na festivalu Zagreb Classic

Goran Bregović donosi „pisma iz Sarajeva" pod otvoreno nebo Tomislavca

Ovoga četvrtka ne propustite jedinstvenu izvedbu "Tri pisma iz Sarajeva" na najljepšoj otvorenoj pozornici grada, u sklopu festivala Zagreb Classic.

TREPS festival

Centar za kulturu Trešnjevka

Zavidno plesno umijeće pokazuje 37 skupina na TREPS festivalu

TREPS festival u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka ovoga vikenda okuplja brojne plesne skupine iz cijele Hrvatske. Ulaz je besplatan.

Ples

Festival u Zadru

Početak rujna, zahvaljujući Monoplayju, posvećen suvremenom plesu i solo formi

Otvorenje Monoplayja održat će se 30. kolovoza u Zadarskom kazalištu lutaka. Njime grad dokazuje svoju važnost kao izuzetno prisutne i značajne karike europske plesne scene.

Humphrey Bogart Festival

19. izdanje Humphrey Bogart festivala

Humphrey Bogart predstavlja niz goričkih mladih umjetnika

I ove godine udruga G.A.S. (Gorička alternativna scena) organizira Humphrey Bogart festival koji donosi bogat umjetnički program. Od 4. do 9. prosinca 2017. godine na 19. izdanju festivala predstavit će se mladi velikogorički glazbenici, pjevači, plesači, fotografi, pjesnici i svi drugi mladi umjetnici. Zadnji dan festivala zatvorit će zagrebački bend Gretta koji iza sebe ima nagradu Porin, pobjedu na Karlovačko RockOff-u, a ovih dana objavili su i novi singl „Mali svijet“ kojim već osvajaju domaće top-ljestvice.