Smotra kazališnih amatera

„Festival festivala": Kaotis teatralis među najboljima na međunarodnoj razini

Kaotis teatralis na Festivalu festivala

Na najeminentnijem skupu dramskih amatera bivše Jugoslavije predstava „Ispod površine“ Kaotis teatralisa nagrađena je Zlatnom maskom za kolektivnu igru.

Dramski studio Ludens teatra prošlog je tjedna predstavljao Hrvatsku na međunarodnoj smotri kazališnih amatera u Trebinju. Na 61. Festival festivala plasirao se kao najbolji na državnoj razini, a ni na međunarodnoj razini nije ostao praznih ruku.

Tako je predstava skupine Kaotis teatralis Ispod površine nagrađena Zlatnom maskom za kolektivnu igru, a dodijeljene su i diplome festivala pojedinim članovima Dramskog studija. Mihovilu Maloči uručena je Diploma za autorski song u predstavi, dok su Petra Balija i Ivan Kovačić dobili Diplomu za scenski pokret. Petra Lozo nagrađena je Nagradom za najbolju glumicu u ovoj predstavi po izboru publike.

– Mislim da smo u našim odlukama saželi ono što se događalo na Festivalu. Interesantno je, simptomatično bilo da je ovaj festival bio u prenapregnutom odnosu kvalitete i entuzijazma ozbiljnih, starijih ansambala koji imaju tradiciju, u kojima igraju ljudi koji su već u zrelim godinama, i onih ansambala koji su, praktično, kao studentski, omladinski. Jednom riječju – spoj mladosti i iskustva, zrelosti, i ta vrsta, kako bih rekao, prenapregnutosti, dovela je do vrlo uzbudljivog festivala koji je bio angažiran i u društvenom i u umjetničkom smislu. – istaknuo je Jovica Pavić, predsjednik stručnog žirija Festivala, nakon dodjele nagrada.

Trebinjski Festival festivala najeminentniji je skup dramskih amatera bivše Jugoslavije, a ova tradicionalna smotra najboljih ostvarenja amaterske dramske produkcije okuplja u kazalište zaljubljenike iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i BiH. Ove se godine održavao od 21. do 27. srpnja.

Podsjetimo, predstava Ispod površine na županijskoj je smotri osvojila četiri nagrade: Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu (Petra Lozo), Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu (Mihovil Maloča), Nagradu za najbolju režiju (Karlo Kučanda) te Nagradu za najbolju predstavu. Na 58. FHKA-i osvojila je Nagradu za najbolju predstavu i Nagradu za najbolju režiju (Karlo Kučanda).

Predstavu je režirao Karlo Kučanda, a u njoj glume: Petra Balija, Jan Barić, Tanja Benkek, Fran Đurašin, Matija Gašpari, Lovro Hajster, Maja Loborec, Petra Lozo, Lana Kovač, Ivan Kovačić, Mihael Kramarić, Nives Krmpotić, Mihovil Maloča, Antonio Manjić, Ivana Radić, Iva Rajković, Dora Špoljar i Zvonimir Trgovčević.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Šest lica traži autora Split slider

Stari favorit u začudnom novom ruhu

Neuspješni povratak „Šest lica traži autora“

Povratak Pirandellova komada „Šest lica traži autora“ na repertoar HNK-a u Splitu nije izazvao oduševljenje kakvo se moglo priželjkivati. Usprkos jako dobroj glumi, inače dobrodošlo mijenjanje izvornika u ovom je slučaju dovelo do gubljenja poante.

Kazaliste

Manifestacija u Pazinu

Kaotis Teatralis izborio plasman na Državnoj smotri amaterskih kazališta

Nakon predstavljanja na 15. Županijskoj smotri kazališnih amatera u Đurđevcu, predstava „Ispod površine” izvest će se na Državnoj smotri.

Gavella Fair pobjednička predstava 2017; izvor: Gavella

Svečana završnica Gavella Fair festivala 2017.

U kazališnom prostoru u Frankopanskoj nagrađeni Igor Kovač, Nataša Janjić i „Srce veće od ruku"

Gavella Fair i ove je godine završio trima važnim priznanjima. Najbolji su glumac i glumica prema Gavellinom prosudbenom vijeću Igor Kovač i Nataša Janjić, a portal Studentski.hr nagradio je predstavu „Srce veće od ruku".

Predstava "Boeing Boeing"

Izvedba u Kerempuhu

„Boeing Boeing”, uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda, iz Vinkovaca stiže u Zagreb

Predstava koja iz Vinkovaca stiže u Zagreb počiva na nizu zabuna i duhovitih obrata koji nastaju zbog zamršenih muško-ženskih odnosa. Komedija je praizvedena u Parizu 1960., gdje se igrala punih 19 godina i ostala do danas najizvođeniji francuski komad u povijesti, a kao takva uvrštena je i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Ljubiti, samo ljubiti

Poslastica za najmlađe

Premijera dječje predstave "Ljubiti, samo ljubiti" u Sceni Ribnjak

Premijera dječje predstave "Ljubiti, samo ljubiti" prema tekstu Zvonimira Baloga održat će se 21. svibnja u Sceni Ribnjak.