LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Plesne izvedbe

„Fantazmija” i „Noći...koreofrenija” nova su gostovanja u ZPC-u

„Fantazmija – poetski teatar u sjenama” na rasporedu je Zagrebačkog plesnog centra 24. ožujka, a „Noći...koreofrenija” prikazat će se 30. ožujka.

„Fantazmija – poetski teatar u sjenama” na rasporedu je Zagrebačkog plesnog centra 24. ožujka, a „Noći...koreofrenija” prikazat će se 30. ožujka.

Nakon što je zagrebačka publika ovacijama ispratila gostovanje austrijske plesne kompanije Bodhi project s predstavom Sound of the Trap, Zagrebački plesni centar ugostit će još dvije predstave do kraja ožujka.

Prva je na redu Fantazmija – poetski teatar u sjenama, i to 24. ožujka u 20 sati. Ovaj projekt nastao je kao eksperimentalno propitivanje odnosa sadržaja i forme u suvremenom teatarskom diskursu upotrebljavajući različite teatarske tehnike i tehnologije. Predstava je ponikla iz rada na poetskom predlošku koji se na sceni izvodi uz pomoć plesa i scenskog pokreta, klasične glume, potom lutkarskih tehnika – rada s marionetom, teatra u sjenama, crnog teatra te animacije tijela i dijelova tijela. Jedna je od ideja projekta da se temeljna struktura bilo kojeg poetskog predloška per se uz pomoć suvremenih teatarskih tehnika i moderne tehnologije pokuša prenijeti publici uz najmanju moguću upotrebu dramaturških postupaka. Tako je svaki gledatelj u prilici da bude dramaturg koji oblikuje svoju priču. Tekst i režiju potpisuje Berislav Cimerman, a izvodi Aleksandra Demše.

Foto: Zagrebački plesni centar

U petak, 30. ožujka, na rasporedu je predstava Noći...koreofrenija redateljice i koreografkinje Sanje Petrovski u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla.
Lakoća i sklad u kontekstu surove stvarnosti, ono što ples i sloboda izražavanja donose u svakodnevnom životu, uvijek nov i iznenađujući proces stvaranja tema su ovog ostvarenja. Svojevrsno samopropitivanje, propitivanje i vječna dvojba što i kako, potraga za osobnošću i sebstvom izražavaju se nesigurnošću i simpatičnom besmislenošću postupaka i djelovanja. Sublimirani kontrasti apstraktnih i mitskih slika pridaju novo značenje cjelini. Ovom predstavom Sanja Petrovski obilježava 40 godina umjetničkog djelovanja. Kao plesačica, koreografkinja, pedagoginja ostavila je neizbrisiv trag na zadarskoj plesnoj i kulturnoj sceni. U predstavi sudjeluje tim suradnika, kolega i učenika koji su godinama pratitelji projekata Ansambla i same koreografkinje.
 
Sve informacije o predstavama, rasporedu i prodaji ulaznica možete naći na službenim stranicama ZPC-a. 

FOTO: ZAGREBAČKI PLESNI CENTAR