Filmski program

Etnografska kretanja i antropološki turizam predstavljaju se kroz projekcije na ETNOFILm festivalu

9. ETNOFILm festival

Donosimo vam program ovogodišnjeg izdanja ETNOFILM festivala. Uz bogat filmski program, očekuju nas zanimljivi okrugli stol, radionica i zabavno zatvaranje manifestacije.

Etnografski muzej Istre organizira deveto izdanje ETNOFILm festivala. Događaj je dosadašnje načelo natjecateljskog filmskog programa, koje se temelji na odabiru filmova prikupljenih otvorenim natječajem, zamijenio izravnim pozivom autorima, odnosno autoricama odabranih filmova.

Program kreće Istarskim filmskim danom, 27. travnja. U suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom, četvrtak donosi četiri priče redatelja s lokalnog područja i filmova o istarskim lokalitetima i kulturi. Premijerno će se prikazati Kontraband redateljice Viviane Brkarić, a posjetitelji će imati prilike pogledati i Dragan Hunt work in progress autorica Eluned Zoe Aiano i Alesandre Tatić te Od Kršana do Peroja Igora Bezinovića. Jutarnja matineja za najmlađe, u kinu Gandusio, predstavlja Je letrika ubila štrige? autora Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić.

Petak i subota rezervirani su za filmski program selektora Bojana Mucka i Lee Vene. Trudili su se okupiti specifičan presjek filmova iz čijih je pristupa zanimljivo iščitavati aktualna etnografska kretanja, sa sklonošću ka žanrovskoj hibridnosti i eksperimentu, etici reprezentacije više no estetici.

Temu antropološkog turizma predstavit će kroz filmove Turizam! Tonćija Gaćine te Highway Rest Stop Isabelle Ingold, u petak, 28. travnja. Nastavak programa drugog dana donosi rumunjski And-Ek Ghes... i grčko-nizozemski Good People, filmove koji problematiziraju aktualna pitanja migranata i izbjeglištva.

U subotu, 29. travnja posjetitelji će se imati prilike upoznati s dvoje hrvatskih umjetnika, Anom Hušman i Igorom Grubićem. Autoričin film Skoro ništa osluškuje odnose prirode i kulture, dok Grubićev nagrađivani Spomenik nastaje kao opservacija odnosa antifašističkih spomenika i prirode. Mlada slovenska redateljica Ana Trebše posljednja će se predstaviti u sklopu teme antropološkog turizma. Njezin Dolce vita bilježi život mladog para na otoku Kaprije. U kasnim poslijepodnevnim satima autori će svoje izazove i probleme pri reprezentaciji drugog iznijeti na okruglom stolu, nakon kojeg posjetitelji mogu pogledati posljednji film službenog programa A inceput ploaia Michelea Lancionea. Film je rezultat dvogodišnjeg aktivističkog angažmana u protestu deložiranih Roma u Bukureštu.

Subota je osim za filmski program rezervirana i za jednodnevnu radionicu Nezavisnog filmskog stvaralaštva Vanje Miljak. Započinje u 10 sati, a sudjelovanje je besplatno. Organizirana je u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom. Večer donosi otvaranje izložbe Grad od čelika Matije Debeljuha, čime ETNOFILm i udruga FARO11 nastavljaju ciklus Nevjerni Toma u Galeriji sv. Toma. Festival zatvara slovenski DJ Ichisan u La Conchi, a ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Komentari na članak

Vezani članci

Festival arapskog filma

Najnovija filmska ostvarenja

Suzbijanje diskriminacije arapskom kinematografijom

Hrvatsko arapsko društvo prijateljstva predstavlja najnovija arapska filmska ostvarenja zagrebačkoj, riječkoj, varaždinskoj i splitskoj publici.

Mark Reeder i Muriel Gray

Sedma umjetnost na Impulse festivalu

Premijera dokumentarca o tjeskobnom, drogiranom i mamurnom Zapadnom Berlinu

Organizatori Impulse festivala ponosno predstavljaju hrvatsku premijeru filma B-movie: Lust & Sound in West Berlin, 1979-1989, dokumentarca o glazbi, umjetnosti i kaosu divljeg Zapadnog Berlina 80-ih godina prošlog stoljeća.

Plakat "Savjetnik"

FILM: Savjetnik (2013)

Unikatan film za intelektualnu i erotski motiviranu elitu

Ovo je definitivno unikatno djelo s čitavim nizom dosad neviđenih scena na filmskom platnu - od eksplicitno skrivenih scena seksa do brutalnih završetaka glavnih likova. Scenarist je veliki novelist Cormac McCarthy, dobitnik Pulitzera i autor „Nema zemlje za starce.”

Nick Hornby

Na današnji dan

Svijet opsesija nezrelih muškaraca Nicka Hornbyja

Britanski književnik Nick Hornby proslavio se pripovijedajući o muškim nesigurnostima i opsesijama. No, tijekom karijere pokazao je da zna pisati i o dubljim temama, a njegov jednostavan stil i razumijevanje za ekscentrične likove osvojili su naklonost i publike i kritike.

Henry Rollins

Na današnji dan

Rođendanska čestitka mišićavom „punk” intelektualcu

Henry Rollins, jedna od najvećih ikona „hardcore punka”, nevjerojatna je kombinacija tjelesne snage, intelektualnosti i duboke emotivnosti koja urađa izrazito kreativnim plodovima na svakom umjetničkom području koji se ovaj slavljenik dotakne.