LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Teatar &TD

Dvije premijere u sklopu festivala Perforacije

Kraj sezone u Teatru &TD obilježit će dvije premijere: „Fantom Planinšak“ i „#everythingyouneedtoknow: As seen on TV“.

Kraj sezone u Teatru &TD obilježit će dvije premijere: „Fantom Planinšak“ i „#everythingyouneedtoknow: As seen on TV“.

Za kraj sezone, u sklopu festivala Perforacije, Teatar &TD poziva na dvije premijere, jednu vrlo sablasnog karaktera te jednu na kojoj ćete saznati o utjecaju društvenih mreža na suvremeni život. 

Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo 25. lipnja predstavljaju „Fantom Planinšak“, a plesna umjetnica Ina Sladić 28. lipnja projekt „#everythingyouneedtoknow: As seen on TV“, koji je izabran na prošlogodišnjem natječaju za LAB &TD.

U slučaju „Planinšak“ postavlja se pitanje je li to uopće bio pokušaj atentata ili se radilo o samoubojstvu atentatom i slobodnim padom koje se dogodilo na noćnoj plinskoj svjetiljci preko puta Banskih dvora na Markovom trgu 1912. godine, početkom studenog. Situacija koju je proizveo Planinšak popevši se na plinsku svjetiljku, pucajući na prozorsku siluetu i pucajući u sebe, preduhitrila je funkcionare disciplinarnog društva u izvršavanju njihove dužnosti procesuiranja čina političkog atentata, stvar je iz društvenog stanja transformirana u čisto postbiološko stanje, atentator trenutno postaje Matoševim umrlikom. Fantomska priča radi s intenzitetima prethodnih triju činjeničnih priča, pamćenjem pojedinaca i grupa koji su ostvarili mogućnost da politiziraju svoj čin, njihova iznenadna ubrzavanja u metalogici slobodne volje dolaze u najveću blizinu Planinšakove iznenadne sporosti. 

Izvođači-šahtofonisti su Vilim Matula, Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš.

I dok će ekipa „Fantoma“ pokušati rasvijetliti slučaj četvrtog atentatora, umjetnica Ina Sladić odvest će nas u svijet svega što trebamo znati, a #sveštotrebateznati je na kraju zapravo samo trailer za spektakl koji se nikada neće dogoditi. Ili vi samo mislite da neće. A on se zapravo odvija pred vašim očima.

#everythingyouneedtoknow: As seen on TV“ autorski je projekt Ine Sladić,  inspiriran tekstom „The camera loves you“ suvremenog britanskog scenarista Martina Crimpa. Propitkuje nemogućnost pojedinaca da u potpunosti empatiziraju s ostalima u kontekstu tzv. društva spektakla, u kojem je istinska empatija zamijenjena iluzijom i simulacijom kontakta kroz različite medijske tehnologije. Propitkuje našu potrebu za nekim da nas spasi od tjeskobe našeg stoljeća.